długich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowodługich wstępów - karp upieczony w sreberku w piekarniku i podany z winogronami i oliwkami smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubicie nietuzinkowe smaki, zapraszam! :-) Kilka dni wcześniej należy oczywiście zaopatrzyć się w karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest(...)robię? ;-) I przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może
Wielopokoleniowosklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. Pyszny, ciemny sok z winogron 1 kg ciemnych winogron 6 łyżek(...)cukru 1 szklanka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Winogrona umyć, ułożyć na durszlaku. Do garnka wlać wodę, na nim postawić durszlak z winogronami i przykryć pokrywką. Postawić na ogniu, gdy woda zagotuje się w garnku zmniejszyć płomień i gotować bardzo wolno przez ok. godzinę. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i zostawić go jeszcze przez chwilę, aby sok dokładnie ściekł
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody i napój gotowy. Składniki: Dowolna ilość winogron Cukier Wykonanie: Winogrona myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach składniki ( garbniki, kwasy, pektyny )mogą powodować podrażnienia ( szczypanie ). Uzbrojonymi(...)rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypadł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia...Na początku Joasia nadała mi smaku na mufinki marchewkowe..takich jeszcze nie robiłam..ale sąsiad przyniósł mi trochę winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić w sklepie, ale też są smaczne] i zrobiłam mufinki z winogronami...pomysł na nie podpatrzyłam(...)brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl. maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki
Moje domowe kucharzenieWeronie. Ale wracajmy do teraźniejszości, Monte del Fra produkuje naprawdę dobre, solidne i smaczne wina. Degustację powinniśmy zacząć od Frattino Frizzante ( 33 zł.) wino to postało w 60% z winogron szczepu Garganega i 40% Chardonnay. To słomkowe w kolorze, lekko musujące wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe(...)Garganega. Wino w kolorze jasno żółtym z zielonkawymi refleksami. Wino jest lekkie i aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino
królestwo garówjeszcze lepiej leżeć w hamaku, patrzeć, patrzeć i popijać wino. Sama winnica robi naprawdę wielkie wrażenie. Kilkadziesiąt idealnie prostych rzędów winorośli. Byliśmy w niej na początku września więc większość winogron była już prawie dojrzała. Zbierane będą pod koniec września i w październiku, co oczywiście zależy od pogody. Oprowadzający nas po niej właściciel Marcin Płochocki opowiadał o każdej odmianie(...)Rothschild – „zrobić wielkie wino? To proste. Najtrudniejsze jest tylko pierwsze 200 lat.” W winnicy prowadzona jest bardzo restrykcyjna selekcja liści oraz owoców (minimum o połowę). Dzięki temu winogrona, które zostaną będą bardziej skoncentrowane i wino, które z nich powstanie będzie bardziej aromatyczne, intensywne, skoncentrowane i po prostu lepsze. Kolejna selekcja następuje podczas, w 100 % ręcznego zbioru. Wszystkie krzewy
królestwo garówgórze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych(...)Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii. W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron. Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Najważniejsze regiony winiarskie Kalifornii: North Coast (53 AVAs) ze strefami: Napa Valley, Sonoma County
królestwo garówmintaja (bądź też dowolnego rodzaju ryby, wedle gustu i smaku), Ryż – 2 lub 3 woreczki 2 cytryny Zielona sałata 2 pomidory 0,5 kg pieczarek Olej z pestek winogron Koperek świeży 1 cebula mała Przyprawa do ryb Mąka 3 jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach(...)ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie
ClauditteMissCookingsklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie mniejszą porcję.Pecorino z truflamiPecorino do wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy kilogram sera semifresco oraz kawałek(...)lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappaToskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico, powstające z winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano (szlachetne i dość drogie wino z winogron
Chilli Czosnek i Oliwabiałym winie, możemy podejrzewać, że zostało ono przedwcześnie napowietrzone i nie powinniśmy go pić. Czerwone wina z wiekiem bledną. Z początku mają głęboki purpurowy kolor, podobny do naturalnego koloru winogron, a później stopniowo stają się rubinowe, mahoniowe i w końcu brązowe. Klarowność: sprawdzamy, czy wino jest klarowne i jasne (takie być powinno), czy ciemne i mętne. Intensywność: oceniamy, czy kolor(...)kartonu. 3. Smak. Smak słony raczej nie występuje w winach, z wyjątkiem sherry typu Manzanilla.Smak gorzki wina zawdzięczają taninom. Taniny to naturalny środek konserwujący zawarty w skórce i szypułkach winogron, który absorbowany jest przez wino w procesie fermentacji. Przy produkcji białych win używa się winogron bez skórki, dlatego też zawierają one niewiele tanin. Substancje te sprawiają, że młode czerwone wina
W kuchni Karmel-itkimglistych porankach. Jednak to nie znaczy, że powinniśmy całkowicie zrezygnować na przykład z sałatek, które jak wiadomo są bardzo zdrowe i lekkie, a przy tym pyszne. Połączenie wrześniowych, słodkich winogron z wyrazistym serem, chrupiącymi orzechami i prosciutto na pikantnej rukoli zachwyci każdego i nie pozwoli popaść w jesienny marazm. Cieszcie się i delektujcie bogactwem jesiennych, sezonowych smaków i starajcie się(...)nasycić delikatnym, ciepłym wrześniowym słońcem. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli ok. 20 winogron 60 g sera pleśniowego typu Lazur 4 plastry szynki prosciutto garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oliwy 1,5 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Winogrona umyć, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć
Fitsweet.mePyszny i orzeźwiający deser na lato czyli sałatka owocowa. Do jej przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja użyłam soczystego arbuza i melona, truskawki, banany i moje ulubione winogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon(...)mój miał ok 1 kg) 300 g truskawek 300 g winogrona 300 g arbuza bez skóry 3 nieduże banany sok z limonki listki mięty Melona przekroić na pół, usunąć pestki. Okrągłą łyżeczką wykroić kulki lub małe kawałki ( a właściwie takie pół kulki bo melon był nie duży ). Z arbuza jeśli mamy duży kawałek również wykroić kulki lub pół kulki. Jeśli
Monia miesza i gotujeCoś dla miłośników dań na słodko...makaron czekoladowy podany z białym serem oraz winogronami i granatem. Najprostsze i najszybsze danie jakie znam. Całkowicie przeze mnie zapomniane, makaronu z serem nie jadłam od dzieciństwa. Dawniej nie było takich wynalazków jak makaron czekoladowy, więc podawało się zwykły makaron z białym serem i posypywało cukrem, a znam też osoby, które makaron z serem(...)danie wydaje się bardziej wykwintne 😉 Idealna propozycja na podwieczorek czy kolację. Składniki: (4 porcje) 400 g makaronu czekoladowego 200 g sera białego półtłustego 1/2 granatu 100 g winogron Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcja na opakowaniu ( u mnie 7-8 min.) Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na pół, a każdą połówkę
Kuchnia MagdaLenyDziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty, w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :) Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru galaretka 2 galaretki zielone winogrona masa śmietanowa 500 ml śmietany(...)ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Winogrono przekroić na pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam by strzelały podczas jedzenia miedzy zębami. Jeżeli mamy bezpestkowe pomijamy te czynność i możemy położyć w całości. Na winogrona wylewamy
magiczna kuchnia Kasi