winogrona - 1874 przepisów (strona:20/125)

Rozgrzewający kompot z jabłek i winogron 213

Składniki: -0,5 kg ciemnych winogron (drobnych) -2-3 jabłka (u mnie: złota reneta) -cukier lub miód -pół pałeczki cynamonu -kilka goździków Wykonanie: Opłukane winogrona pozbawione gałązek umieszczamy w garnku. Jabłka płuczemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do winogron. Zalewamy 2 l wody i gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania wrzucamy cynamon

KasiekGotuje
Surówka z cukinii pora ogórka kiszonego i winogrona 149

Pyszna prosta jesienna surówka  Ciekawa w smaku połączenie kwaśnych  ogórków z słodkim winogronem Składniki • 1 cukinia 20 cm żółta • biała część pora • 1 jabłko ze skórką • 2 mniejsze ogórki kiszone • 15 kulek winogrona • 2 łyżki śmietany • sos sałatkowy grecki Sposób przygotowania 1. Cukinię jabłko i ogórki zetrzeć na grubej tarce.Dodać pokrojony w paski por  i połówki(...)winogrona bez pestek  Surówkę posypać sosem sałatkowym dodać śmietanę wszystko razem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 181

kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż(...)następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę

My Chcemy Jeść
Nalewka na winogronach 182

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki. Składniki Składniki - proporcje: 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych 1 l spirytusu 70 procentowego pół kg płynnego miodu wielokwiatowego 5-6 goździków pół laski wanilii Przygotowanie   Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce

R'n'G Kitchen
.1094. niecodzienny dodatek 136

pieczona owsianka z winogronami i masłem z nerkowców~ Niecodziennym dodatkiem są tutaj...winogrona. Jedne z nielicznych owoców których nie lubię...Na wernisażu jako część poczęstunku były właśnie te winogrona, z ogródka jednej z opiekunek. Skusiłam się na spróbowanie i bardzo mi zasmakowały :o Nawet powiedziałam Pani Renacie, że są pyszne, a ona zaraz spakowała mi do torby kilka kiści

breakfast of dreams
Marmolada z winogron 113

winogrona „działkowe”, cukier, cynamon Winogrona umyć, oderwać z gałązek, włożyć do garnka i zmiażdżyć. Gotować na małym ogniu do rozgotowania. Przetrzeć przez sito. Na 1 litr przecieru dodać 300 g cukru. Gotować aż masa zgęstnieje, Doprawić do smaku cynamonem. Masę nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać, odstawiać słoiki do góry dnem. Winogrona z ogrodu przy Pałacu Króla Jana III Sobieskiego

królestwo garów
Sałatka z figami, wędzonym kurczakiem i winogoronami 201

razem przygotowałam pyszną sałatkę z owocami i wędzonym kurczakiem. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 2 figi 1 pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka 1 kiść winogrona zielonego, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 łyżki  Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Figi obieram i kroję(...)ósemki. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Filet wędzony z kurczaka kroję w plasterki.  2. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy extra, który otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
LODY WINOGRONOWE Z SZAŁWIĄ 227

Fioletowo się zrobiło u mnie w kuchni. Za sprawą liliowych wrzosów, balkonowego zbioru purpurowej szałwi i zmrożonych na kamień różowych winogron. W zamrażalniku zawsze mam zapas owoców. Tym razem padło na winogrona… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Wino gronowe czerwone „Mocarne” 103

Przed laty przy południowej ścianie domu posadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu słodkiego wina gronowego, które nazwaliśmy „Mocarnym”. Łatwo domyślić się dlaczego! Składniki: Winogrona czerwone – w moim przypadku około 25 kilogramów Cukier – 1 kilogram na 4 litry moszczu. Drożdże winiarskie – do wina gronowego(...)słodkiego Pożywka do drożdży winiarskich Pierwszą fermentację wina przeprowadzam w moszczu. Winogrona oddzielam od gałązek  i rozgniatam. Umieszczam je w wiaderku fermentacyjnym ( ja mam takie o pojemności  30 litrów ) i dodaję rozpuszczony w niewielkiej ilości cukier w proporcji 1 kg/4 litry, drożdże winiarskie i pożywkę. Dodaję kilka litrów wody, aby wiaderko było w 4/5 zapełnione. Fermentacja w moszczu

Smaki Ewy
Jogurtowiec z galaretką i winogronem 1079

Zapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika jedynie czekać aż wszystko stężeje. składniki: 800 g jogurtu naturalnego 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru winogrona ok 400 g 2 galaretki, u mnie agrestowe biszkopty do wyłożenia formy Jogurty przygotować(...)Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka lekko stężała. Na stężałą galaretkę wylać resztę masy jogurtowej. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki winogrona i zalać drugą galaretką rozpuszczoną w 500 ml wody. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Śniadaniowy pucharek owocowy - lekko, zdrowo, kolorowo 181

każdej porze dnia. Zapraszam Was, spróbujcie. ... uwielbiam takie pyszne i zdrowe pucharki - wspaniały początek dnia Składniki: (na 2 duże lub 3 mniejsze porcje) 6 moreli około 12-14 winogron 5 łyżek musli 1 opakowanie serka homogenizowanego 0% o smaku owoców leśnych * * jeśli nie posiadamy serka smakowego możemy zmiksować serek naturalny z kilkoma wybranymi owocami np. malinami, jagodami Przygotowanie: Taki pucharek(...)przygotowuje się bardzo szybko, dlatego sprawdzi się idealnie na śniadanie. Morele dzielimy na połówki, wyciągamy pestki, a następnie tniemy na ćwiartki lub w większą kostkę. Winogrona płuczemy i zostawiamy w całości. Do przygotowanych pucharków wkładamy po kilka ćwiartek moreli, 3-4 winogrona i posypujemy owoce łyżką musli. Następnie układamy analogicznie kolejną warstwę owoców i znów łyżkę musli. Na wierzch wykładamy

Słodkie okruszki
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 195

łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto(...)masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
BANANOWY JOGURTOWIEC 168

zielona: 2 galaretki agrestowe 400ml wody masa bananowa II : 400 gramów jogurtu bananowego 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody na wierzch: 600 - 700 gramów zielonych winogron 2 galaretki agrestowe 800ml wody Wykonanie: Foremkę wykładamy herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone(...)masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej. Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona. Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin

Walijskie Pichcenie
Kiszone liście winogron na "dolmy" 203

mnie już się kiszą młodziutkie liście winogron na "dolmy". Wypróbujcie! Można faszerować je czym nam się tylko podoba. Soczewicą, pilawem, bulgurem, mięsem... Można je rownież faszerować tak jak nasze tradycyjne gołąbki :) Mogą być gotowane, smażone, pieczone jak nam sie tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe.  SKŁADNIKI: 60 liści winogron  ZALEWA: 1 litr

Zainspiruj się kuchnią
Camembert z ananasem 143

Lubicie taki serek smażony? Ja lubię i często robię z żurawiną. Dzisiaj jednak inaczej, bo z ananasem i winogronami. Spróbujcie, bo naprawdę jest bardzo smaczny. Chrupiąca skórka, a w środku lejący się serek. Pyszności! Składniki: 2 serki camembert 4 plastry ananasa z puszki 1 szklanka winogron 4 łyżki bułki tartej 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany sól olej do smażenia Wykonanie(...)czym jeszcze raz w żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Ułożyć na talerzu ser ,a następnie plaster ananasa  i winogrona. Podawać gorące. camembert z ananasem

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania