winogrona - 1874 przepisów (strona:39/125)

Sok pomarańczowy z winogronami i limonką wraz ze skórką 149

Zdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna różnica jeśli wyciśniemy sok z limonką wraz ze skórką.  Jeżeli nie mamy maszyny, w której jesteśmy w stanie wycisnąć limonkę ze skórką warto spróbować zetrzeć limonkę na tarce  i skórkę dodać do soku(...)Napój zostawmy na 5-10 minut aby sok mógł  przejść limonką. Składniki (3 szklanki przy wyciskaniu maszyną z sitkiem do soków): 4 pomarańcze 1 limonka 2 garści winogron Przygotowanie (7 minut): - zaczynamy od wyciśnięcia limonki przekrojonej na 2 części (wraz ze skórką) - następnie wyciskamy resztę owoców SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
NUTRILITE Biotin C Plus 229

właściwej kondycji. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu oraz sprzyja normalnemu funkcjonowaniu skóry. Zawiera biotynę i witaminę C, które pomagają zachować prawidłowy stan włosów i skóry. Zawiera wyciąg z pestek winogron i koncentrat aceroli NUTRILITE. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu oraz sprzyja normalnemu funkcjonowaniu skóry. Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Biotyna ma wpływ na utrzymanie zdrowych włosów(...)celuloza mikrokrystaliczna, fosforan dwuwapniowy, enzymatycznie hydrolizowana karboksymetyloceluloza; hydroksypropylometyloceluloza; witamina c (kwas askorbinowy), maltodekstryna, koncentrat aceroli, substancja przeciwzbrylająca: trójkrzemian magnezu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu, glicyna, wyciąg z pestek winogron, chlorowodorek l-cysteiny, substancja pochłaniająca wilgoć: gliceryna, biotyna, substancja do stosowania na powierzchnię: wosk carnauba. Dla kogo? Osoby pragnące poprawić kondycję włosów i skóry poprzez stosowanie odpowiednich suplementów diety. Osoby

Cukier&Puder
Sok pomarańczowy z winogronami i limonką wraz ze skórką 104

Zdecydowanie mój ulubiony sok. Robię go za każdym razem jak mam pomarańcze. Słodycz tych owoców wraz z winogronami przełamana została kwaskiem limonki. Naprawdę jest widoczna różnica jeśli wyciśniemy sok z limonką wraz ze skórką.  Jeżeli nie mamy maszyny, w której jesteśmy w stanie wycisnąć limonkę ze skórką warto spróbować zetrzeć limonkę na tarce  i  malutkie fragmenty skórki(...)Napój zostawmy na 5-10 minut aby sok mógł  przejść limonką. Składniki (3 szklanki przy wyciskaniu maszyną z sitkiem do soków): 4 pomarańcze 1 limonka 2 garści winogron Przygotowanie (7 minut): - zaczynamy od wyciśnięcia limonki przekrojonej na 2 części (wraz ze skórką) - następnie wyciskamy resztę owoców SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Orzeźwiające smoothie, czyli winogrona, kiwi i... 168

cukru, mnóstwo witamin i orzeźwiająca mięta... Zapraszam Was na pyszne i zdrowe smoothie.  Czyż nie wygląda zachęcająco? Składniki: 1 1/2 kiwi sok z jednej średniej pomarańczy 12 czerwonych winogron 3-4 listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wkładamy obrane kiwi, pokrojone na mniejsze kawałki, winogrona oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem blendujemy przy pomocy ręczne blendera (można również

Słodkie okruszki
Nadziewane roladki z łososia w galaretce 166

się z delikatnym smakiem serka mascarpone. Składniki:   200 g łososia sałatkowego 2 szalotki 250 g serca mascarpone 10 listków świeżej bazylii 50 g żelatyny sól pieprz jajka przepiórcze winogrona bezpestkowe Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w litrze osolonej, gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Szalotki kroimy w drobną kostkę.  Bazylię siekamy. Obydwa składniki dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Doprawiamy(...)Bierzemy woreczek śniadaniowy i rozkładamy na nim łososia. Przy dolnej krawędzi układamy serek. Za pomocą woreczka tworzymy roladki i układamy je w głębszym naczyniu. Dekorujemy  jajkami przepiórczymi i winogronami bezpestkowymi. Delikatnie zalewamy wystudzoną żelatyną, po czym wkładamy roladki do lodówki. Gdy galaretka zastygnie są już gotowe do zjedzenia. Smacznego

Taste Therapy
Weingut Künstler w Żurawinie 93

chłodzi. 2012 Rüdesheimer ‘Village’ Riesling dry - owocowe, skoncentrowane, krągłe. Duża stara beczka 5000 litrów neutralizowana parą z rieslinga tak że jej nie czuć. Najstarsze beczki mają po 100 lat. Winogrona ze stromych nadrzecznych stoków.   2012 Hochheimer Kirchenstück Riesling Kabinett dry - eleganckie z ciężkiej lessowej gleby. Dużo smaku . 8- 10 lat potencjału przechowywania. Warto czekać. 2012 Hochheimer Stielweg Riesling(...)Vines’ dry - wino z winogron zebranych ze starych krzaków (60 letnich) mocne , aromatyczne. Zyskuje z czasem 5-6 lat to optymalny okres dla niego. 2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża moc i dobra struktura. Idealne do posiłków. Aromaty brzoskwini i gruszki. Można dekantować podobno zyskuje. 1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 111

najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla). Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu. „ Pyrene(...)Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny. „ Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów.  Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 114

północy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile(...)Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino

królestwo garów
Iberyjskie bąbelki w Portucale 74

iberyjskich (Portugalia i Hiszpania) win musujących, która odbyła się w winiarni Portucale . Wszystkie prezentowane wina były wyprodukowane metodą tradycyjną. Spotkanie prowadziła, opowiadając o winach (produkcji, historii) Ewa Rybak. Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”. Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli

królestwo garów
Duopak czyli seromakowiec z owcami 220

pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg  zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę(...)tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem.  Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona.  Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wątróbka drobiowa z Morelami w Malinowym sosie 255

Składniki: 30 dkg wątróbki drobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól  pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej(...)patelni, dorzucamy umyte winogrona oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące

Luźna Kuchnia
Beatka 190

łyżka octu Masa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 2 kostki masła sok z 1/2 cytryny Dodatki: 1 puszka brzoskwiń 50 dag zielonych winogron 3 galaretki zielone 3 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Pieczemy biszkopty.  W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam(...)koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje, wykładam resztę masy i kładę na wierzch biszkopt z otworami, w które wkładam połówki

Ciasteczkowy Potwór
Sałatka 3863

sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam. Składniki: 1 opakowanie mixu sałat; 1 słoik suszonych pomidorów w oleju; 2 opakowania sera "Błękitny Lazur"; 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu); kiść winogron czerwonych lub różowych; 100 g suszonej żurawiny; 300 g szynki łososiowej;   Sos: 125 ml oliwy z oliwek; 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego; 2 łyżki miodu; 2 łyżki musztardy "Dijon(...)połowy cytryny; sól i pieprz według własnego uznania;   Wykonanie: W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże. Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce. Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój

In my kitchen
Surówka z pora i pomarańczy. 176

Składniki: 3 małe pory (biała część) 1 duże jabłko 1 pomarańcza 10 ciemnych winogron 4 łyżki orzeszków pistacjowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka cukru sól pieprz ziołowy Wykonanie: Pory pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, a następnie w paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki(...)zdjąć osłonki. Wszystko razem wymieszać, dodać pistacje i winogrona. Jogurt wymieszać z sokiem z połówki cytryny,cukrem, solą , tymiankiem i pieprzem. Zalać sałatkę i wymieszać. Gotowa

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowy deser dla dziecka z wanilią 257

makaronu jaglanego (można użyć też gryczanego lub ryżowego) 2 łyżeczki mąki jaglanej 2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200ml śmietanki kremówki 30%tł 4 łyżeczki melona 2 kulki winogrona 1/3 mandarynki dokładnie obranej suszona żurawina płatki migdałów Przygotowanie: 1/ Układamy dookoła talerza 3 łyżeczki melona żółtego, połówki winogrona i plasterki mandarynki. 2/ Wlewamy śmietankę do małego garnka, dodajemy cukier

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania