pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Składniki: 2 garście rukoli 1/2 świeżej gruszki 100 g sera camembert kilka ciemnych winogron 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej(...)Przygotowanie: Na dużym talerzu układamy rukolę. Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na rukoli. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym, oliwą z zalewy, oliwą pomarańczową, na wierzchu układamy pokruszone orzechy włoskie w miodzie
Moja smaczna kuchniatakże bardziej bogate w wapń niż mlek o. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 4-5 łyżek nasion chia 1 dojrzały banan 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) 2 kiście winogrona Dzień wcześniej jogurt miksujemy z bananem, dosładzamy syropem klonowym i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Tak przygotowany deser rozlewamy do pucharków i wstawiamy na całą noc do lodówki, by nasiona(...)napęczniały. Następnego dnia puddingi są gotowe. Dekorujemy winogronami, które znakomicie smakują z deserkiem. A tu następne roslinki od Gartenland Polska. Już za rok będę cieszyła się nowymi owocami
Bon Appetit Małgorzatyherbaty, to wszystko i o wiele więcej będzie na blogu! Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Składniki: 1 śliwka 1/2 świeżej brzoskiwini 1/2 banana 2 łyżeczki zielonych winogron 2 plasterki waniliowej chałwy 2 łyżeczki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym Przygotowanie: Z brzoskiwini i śliwki usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki, banana w plasterki; wkładamy do szklanki. Wrzucamy(...)zielone winogrona. Wierzch posypujemy pokruszoną waniliową chałwą, układamy orzechy w miodzie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: maślanka 1 litr, maliny 1/2 szklanki, borówki 1 szklanka, winogrona 1 szklanka, jabłka 2 sztuki, brzoskwinie 2 sztuki, śliwki 6 sztuk zimną maślankę (używam w woreczku) wlać do dzbanka blendera wsypać umyte maliny, winogrona, borówki śliwki, brzoskwinie wypestkować, z jabłek usunąć gniazda nasienne i wsypać do maślanki wszystko dobrze zmiksować i pić najlepiej od razu lub schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięwspólnie wyjadać przepyszny, ciepły deser budyniowy. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 pucharki) 50 g ulubionych herbatników np. maślanych 6 łyżeczek chrupiącego musli bananowego z kawałkami czekolady 6 winogron 2 szklanki waniliowego budyniu domowego / opcjonalnie kupnego Składniki na domowy budyń waniliowy: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 1/2 laski wanilii 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przygotowanie deseru: Herbatniki kruszymy drobno, przekładamy na dno dwóch pucharków. Na pokruszone ciastka wykładamy ciepły budyń (około 1 szklanki). Na warstwę budyniową układamy winogrona i sypiemy po 3 łyżeczki musli. Pucharki podajemy jeszcze ciepłe. * zdjęcie prezentuje niestety wersję z kupnym budyniem (wersja domowa znikła bardzo szybko, a byli jeszcze chętni na deser), ale zdecydowanie polecam
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)każdy środek nałożyć po łyżeczce budyniu. Ciasteczka posmarować w koło roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu udekorować winogronem i listkiem cukrowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPróbowałam wiele przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa liście winogrona starać się wybierać młode liście Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku
W królestwie smaków Beatyczubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance(...)jest zbyt kwaskawy, w razie potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Winogrona umyć i osuszyć. Poukładać na górze ciasta. Można lekko powciskać w mus malinowy. Gdy galaretka zacznie tężeć można wylać na górę. Pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego
W kuchni u Monikicukry waniliowe pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego 1 galaretka brzoskwiniowa 4 łyżki cukru pudru 3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę kiść winogron 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać. 2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko(...)oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. 3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia. Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić
Kuchnia w czekoladziepierwszy byliśmy w Winnicy Płochockich jesienią zeszłego roku. Próbowaliśmy „prosto z krzaka” dojrzałe winogrona kilku odmian. Próbowaliśmy wyobrazić sobie jakie wino z nich powstanie. Oglądaliśmy plac budowy pokojów gościnnych oraz sali degustacyjnej. Próbowaliśmy również sobie wyobrazić jak będzie to wszystko wyglądało po zakończeniu prac budowlanych. W pierwszych dniach czerwca, jadąc na V ogólnopolski festiwal nieskończonych form sera, który(...)kwitnąć. Zapach kwiatów (które nie są zbyt atrakcyjne jest bardzo delikatny, subtelny i słodki. Do domu zabraliśmy młode liście winorośli z których powstały gołąbki zawijane w liście winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina. Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze
królestwo garówokrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i Kardamonząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki świeżo startego sera długodojrzewającego albo innego typu parmezan 2 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek oleju z pestek winogron sól morska gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie : Do moździerza lub blendera włóż opłukane listki bazylii, płatki migdałowe, starty ser, czosnek(...)cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możemy przechowywać dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy
cucinaretorebki herbatki orange-ginger -2 duże jabłka -1 duża brzoskwinia -1 łyżka oleju kokosowego Owocowy Raj -1 duża natka pietruszki -1 łyżka miodu -kilka kulek zielonego winogrona -2 kiwi -1 łyżka błonnika witalnego-babka płesznik i łuska babki jajowatej Owocowy Raj Najpierw zaparz 3 torebki herbaty, wystudz i odstaw na bok. Nie dosładzaj. Umyj jabłka, pokrój(...)cząstki i włóż do blendera, dodaj pietruszkę. Dodaj brzoskwinie, kiwi i winogrona. Dodaj napar z herbatki. Następnie dodaj łyżkę oleju kokosowego, mój wyjęłam prosto z lodówki, gdyż 30 stopni w pomieszczeniu niestety, zle wpływa na tego typu oleje. Następnie błonnik witalny. Na końcu miód. Zamknij kielich i zmiksuj. Na gładko. Przelej do szklanek.Udekoruj listkami mięty. Koktajl podniesie Cię
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 łyżki curry, 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dag ciemnych winogron, 10 dag rodzynek, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki curry. Do miseczki wkładamy kurczaka(...)mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni do czasu aż się ładnie zrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem, śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce
Pobite gary BarbaryMyślę że i dorośli znajdą coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie! Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek * 2 brzoskwinie lub nektarynki * winogrona * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny lub limonki * opcjonalnie listki mięty Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości
Magiczne Życie Marty