godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół
SzczyptaSmaQszklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek Jajka i cukier ubić mikserem. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę (po 1-2 łyżki), proszek
Szybko Tanio SmacznieSkładniki pół świeżego ananasa, może być mniej 6 dużych łyżek siemienia lnianego ok.200 g szpinaku baby łyżka ksylitolu ,mój pochodzi ze sklepu BIOINDYGO banan trochę białego i czerwonego winogrona kawałek mango dwie czerwone guszki sok z pół cytryny jagody goji 2 cm startego świeżego kłącza imbiru Najpierw gotujemy pół litra wody, może być 600 ml. Do gotującej się wody
Z Kuchni Do Kuchnicałe jajka 100 g roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli parę łyżeczek konfitury z winogron olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia. 2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką
Zasmakuj KuchniKiedy już myślałam, że sezon przetwórczy za mną, mąż przywiózł mi z działki dwa wiadra winogron i osiem dużych, dojrzałych owoców pigwy, która w tym roku po raz pierwszy u nas obrodziła. Ogółem mamy na działce ponad dwadzieścia krzewów winorośli. Większość to odmiany deserowe, a ta która najbardziej obrodziła w tym roku to Alwood, mieszaniec międzygatunkowy z USA nadający się
Wiem co jemkaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia mały ogórek zielony, pół papryki czerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz
pieprzny smaczekSałatka z kaszą pęczak Jaglany shake z truskawkami Pudding jaglany z owocami Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchniaraczej mało dietetyczne) kanapki. Zrobiłam przydatne zestawienie 15 przepisów na sałatki w wersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia
Tradycyjna Kuchniaśrodku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki
Kolorowa kuchnia Elkisklepu miałam okazję próbować takich specjałów jak: » Krem z oliwek, » Pikantny krem z bakłażana, » Krem balsamiczny pikantny, » Pesto bazyliowe z serem pecorino, » Koncentrat z winogron, » Konfitura jeżynowa, » Orzo & Caffe - kawa z dodatkiem jęczmienia oraz » Gotowanej ciecierzycy. Moja opinia: Produkty są naprawdę godne polecenia, praktycznie wszystkie smaki trafiły w mój gust, tym bardziej
Poranek na słodkoSKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu – u mnie nawłociowy 2 łyżki oleju z pestek winogron około 500 ml letniej wody - dodawać stopniowo czarny i biały sezam do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą. Do sypkich produktów dodać miód i olej, oraz taką
Kuchenne zapiski Edytypostem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Owsianka gotowana na wodzie, jogurt naturalny, banan, winogrona i nasiona chia. II Śniadanie 10:30 Sok a'la kubuś wyciśnięty z marchewki, banana i truskawek (korzystamy z mrożonych zapasów). Zupa 13:00 Zielona zupa, którą można przygotować
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgustu przypadły mi najbardziej moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę
Food Squaredodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła
Kolorowa kuchnia Elkidrożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni 1 łyżka mleka do posmarowania
Kolorowa kuchnia Elki