blogu opisuję jedynie ogólną metodykę postępowania, która zaprowadzi Was do pysznej nalewki Najczęściej do nalewki używa się: truskawek, malin, agrestu, mirabelek, porzeczki czerwonej, czarnej, brzoskwiń, jagód, moreli, wiśni czereśni, winogron czy śliwek. Większe owoce zawsze kroimy w cząstki a te pestkowe – drylujemy. Nie ma ścisłego przepisu na ratafię, a jedynie sposób postępowania. Bierzemy duży słój i wsypujemy do niego
Mieszam w Garnkuherbatników, 60 g białej czekolady, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr. Oetker , owoce: borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, winogrona bezpestkowe. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z białą czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy
Aga w kuchnibosko! Składniki: (tortownica 26-28cm) 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą
Gotowanie i blogowaniemleka. Jogurtowy piegusek na oleju. Składniki na formę keksową 30cm x 12cm: - 5 jaj (rozm. L) - 300g jogurtu naturalnego (dałam grecki) - niepełna szklanka oleju (kokosowy, rzepakowy lub z pestek winogron) * - 2 szklanki mąki tortowej (typ 450) * - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy
mojewypiekiinietylkodoskonale tutaj pasuje. Składniki: Ciasto: 2 średnie marchewki (około 300g) 100g mielonych orzechów włoskich 200g mąki 200g cukru trzcinowego 125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej skórka i sok z ½ cytryny Krem: 150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin) ½ szklanki roślinnego
Roślinna - blog wegańskijego eksporterem (za ponad 1,5 mld USD). Myśląc o Chile nie można zapomnieć również o Chilijskiej dumie - Pisco . Ponad 2800 producentów winorośli w regionach Atacama i Coquimbo produkuje winogrona z których wytwarzany jest destylat zdobywający coraz więcej zwolenników na całym świecie. O jakości i różnorodności Chilijskich produktów mieliśmy okazję przekonać się po raz kolejny na spotkaniu zorganizowanym przez Biuro
królestwo garówciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się upiekło[ nawet ciut za mocno
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI : 1/2 arbuza 1 słodka pomarańcza, pokrojona 2 banany 2 kiwi 300 g truskawek, pokrojonych zielony i czerwony winogron 50 g migdałów mięta do dekoracji sok z cytryny
Kulinarne Fantazje Mariolijogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne. Jeśli chcielibyście spróbować greckich specjałów, ale w tym roku
Ratunku obiadznajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy
Chilli Czosnek i Oliwazasady zwisa kabel przy lampie w sypialni, ale mąka znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy
I tu będę miała takie tepieprzem (najlepiej białym). Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Jest idealna do potraw z grilla. Jeśli zostanie Wam grillowane mięso, to możecie je wykorzystać do przygotowania sałatki z winogronem lub brokułowej sałatki z serem feta . Powyższy przepis to kolejna propozycja z czwartego numeru magazynu "Życie ze smakiem
Codzienna kuchnia niecodziennajest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny 250g jeżyn odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej
Roślinna - blog wegańskiRobi się je szybko i równie szybko podjada. Polecam! Składniki : * 2 średnie cukinie * sól, pieprz * pół szklanki bułki tartej * pół szklanki parmezanu * 2 jajka * olej z pestek winogron do smażenia Przygotowanie : Cukinie pokroić w pół centymetrowe krążki. Posypać solą i pieprzem. Maczać w rozkłóconym jajku i obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na złoty kolor, odkładać
Magiczne Życie Martybobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak
Marder&Marder Manufacture