ilości składników - chociaż to akurat u mnie norma. Po prostu galaretki z ulubionymi dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić, każdą w 1,5 szklanki wrzątku. Rodzynki sparzyć, owoce umyć i osuszyć. Galaretki wlewać
Cakes By Kejtwypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich
Mango Papajadodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka 3 l wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy
Smaki Ewywypiciu łyka odpowiednio dobranego do tego dania piwa czyli portera bałtyckiego. Porter bałtycki to typ piwa, który świetnie komponuje się z mięsnymi sosami, wędzoną szynką, dojrzewającym serem oraz ciemnymi winogronami. Uznałam, że świetnym pomysłem na przystawkę do tego trunku będzie słodko-wytrawna grzanka, gdyż piwo świetnie pasuje do mięsnego oraz lekko słodkiego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie zaskakiwać swoich
Mango Papajadrożdży i bakterii kwasu mlekowego, użyta została odrobina oliwy i miodu. Autorki przepisu wspominają, że w południowych Włoszech stosuje się sok pomidorowy, a w Ameryce Łacińskiej dojrzałe banany lub winogrona. Przyzwyczajony do naszego zakwasu żytniego, mojego ulubionego razowego, nie spodziewałem się, że z białej mąki może powstać zaczyn, w którym aż tak widoczne będzie działanie dzikich drożdży i bakterii
Grahamka, weka i kajzerkaprawdopodobnie w Sewilli, ale odmian zupy jest wiele – w Jerez na wierzchu dodaje się surową cebulę, a w Maladze przygotowuje się ją na badzie bulionu cielęcego i ozdabia winogronami lub migdałami; W Cadiz podają ją zimą na ciepło a w Cordobie zabiela się śmietaną i zaciąga mąką kukurydzianą. Hiszpańska zupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej
Szybko Tanio SmacznieZwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy
W kuchni KatieSkładniki: orzeszki ziemne (30 dag) kakao (1 łyżka) cukier trzcinowy (1 łyżeczka) olej z pestek winogron (2 łyżki) Czas przygotowania: 10 min. Przygotowanie: Do naczynka blendera wsypujemy 20 dag orzechów i mielimy. Kiedy będą rozdrobnione dodajemy olej, cukier i kakao. Włączamy blender ponownie i zamieniamy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy pozostałe orzechy. Mielimy, ale tym razem tak, żeby zostały niewielkie
Weganka gotujeSkładniki: arbuz feta winogrona liście melisy Letnie szaszłyki owocowe Przygotowanie: Baw się układaniem owoców. Może być melon kiwi, ananas grillowany. Ja miałam taką wizję. Schłódź w lodówce
AZgotuj!błonnik to jego główne składniki Wyciśnij sok z grejpfruta i limonki, dodaj 5 śliwek ( jeśli chcesz mogą być suszone, ale wtedy wcześniej namocz je), kilka winogron i sok z ananasa. Całość zmiksuj. Dodaj pod koniec łyżkę otrąb pszennych
AZgotuj!lodówce. Rozwałkuj na stolnicy cienki placek, wycinaj dowolne kształty. Piecz w 180 stopniach od 15-20 minut. Podawaj z pleśniowym serem, gruszką i rodzynką a także z winogronami i orzechem włoskim
AZgotuj!