tego nam wyszło, zobaczcie sami na dole oraz tutaj i tutaj . ;) Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka
Kuchnia Prezydentowejgrzyby shitake pokrojonych w paski * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza: * oleju rzepakowego lub z pestek winogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego
Kuchnia Prezydentowejopcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie: gotowane mięso kurczaka(weganie mogą dać dodatkowo paski kapusty pekińskiej) 1 filiżanka świeżych kiełków sojowych lub fasoli mun smażony, panierowany ser tofu / kroimy w plastry, każdy obtaczamy
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki soli morskiej 250 ml bardzo delikatnej, łagodnej i dobrej jakościowo oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia, zamiast oliwy o intensywnym, dominującym smaku wolimy użyć oliwy z pestek winogron lub ostatecznie oleju rzepakowego duża szczypta czarnego pieprzu UWAGA - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Czosnek i sól ucieramy w moździerzu na gładką masę, przekładamy do niedużej ceramicznej
Kuchnia Prezydentowejkostkę 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy lub oleju kukurydzianego (rzepakowego, z pestek winogron) 1 cebula pokrojona w kostkę 100 ml białego wytrawnego wina 50-60 g jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (lub innego gęstego, ale musi być dobrej jakości) 1 łyżka masła
Kuchnia Prezydentowejpołowy października lub początku listopada (w zależności od pogody). Składniki (na 2 duże porcje) 1 kg ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania (według uznania) 1. Ziemniaki obrać, wypłukać, osuszyć. Pokroić w niezbyt cienkie talarki
Kuchnia Prezydentowejskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy, np. kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, gdy zacznie się gotować zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną na małe cząstki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przelewamy
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie
W SMAKdługim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara 2005 Niepoort – kupaż szczepów: Codega, Rabigato, Donzelinho, Viosinho, Arinto i wielu innych. Winogrona pochodzą z krzaków mających 40, 60 a nawet 80 lat. Winnice położone są na wysokości około 650 – 800 metrów nad poziomem morza. Jest to wino wyjątkowe, mało typowe dla doliny Douro
królestwo garówsól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki
Powiedz dietom niePewnego dnia spytano mnie dlaczego nie piekę ciast z winogronami, których jest przecież sporo w ogrodzie. Nie bardzo umiałam odpowiedzieć na to pytanie, ale dało mi to trochę do myślenia. W efekcie powstały te oto właśnie tarteletki. Czytaj więcej
Wiem co jemtaka niespodzianka. Trzeba było się na coś zdecydować. Ostatecznie wybrałam Léon Beyer Gewurztraminer rocznik 2007. Wino to jest produkowane w samym sercu Alzacji w pobliżu miejscowości Colmar. Winogrona są uprawiane na najlepszych stokach Eguisheim i okolic przez rodzinę Léon Beyer już od 14 pokoleń tj. od 1580 roku. Ma intensywny, żółty kolor z lekkimi złotymi refleksami. Oprócz wyjątkowego smaku, posiada
Wiem co jemsmaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie 7-8 g agar agar Przygotowanie
Domowa Cookierenka Agimąki ryżowej 50 g mąki sojowej 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g siemienia lnianego 300 ml wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka oleju z pestek winogron 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Zacznijmy od wyprażenia siemienia. Znaczy się wrzucamy go na suchą patelnię na malutki ogień. Tak na jakąś minutę, może dwie. Jak zacznie strzelać i uciekać
Marder&Marder Manufactureinny. Już nie tak ostry, nie tak przyjemnie drażniący podniebienie. Stał się nieco łagodniejszy. Aromat poszedł chyba w innym kierunku. To już nie były cytrusy, ale jakby jakieś jabłka, winogrona... Sama nie wiem... Jakiś taki niesiony wiatrem zapach targu owocowego. Bardzo przyjemna nuta. Ogólnie wino zaskakuje swoją zmiennością smaków i chętnie do niego wrócę. Chętnie sprawdzę inne pozycje marki Frizzante
Marder&Marder Manufacture