winogrona - 1874 przepisów (strona:71/125)

Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru) 564

skórki (zwykle jest to 900 g bananów ze skórką) 150 g suszonych daktyli 200 g mąki ryżowej 50 g ciemnego kakao 120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) 60 g drobnych rodzynek 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

maniapieczenia
Torcik adwokatowy 110

studzimy. Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce.   Masa adwokatowa: pół litra śmietanki tortowej 36% 1 szklanka "Adwokata" 6 łyżeczek żelatyny pół szklanki wody ok. łyżki cukru pudru owoce: winogrona, borówki, brzoskwinie   Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie  i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy,  dodając stopniowo "Adwokata". Następnie dodajemy cukier puder.  Na koniec wlewamy żelatynę

Pyszności Słodkości
Ulubieńcy marca 105

niego bardzo zadowolona. Używam odrobinę na suche lub mokre włosy. Świetnie sprawdza się też na końcówki włosów.  Kolejny produkt Alterry czyli krem na dzień winogrona i biała herbata. Jest to mój pierwszy krem tej firmy i jak na razie sprawdza się u mnie znakomicie. Jest bardzo wydajny, ma piękny, delikatny zapach i jest bardzo tani. Czego

wegujemy
Śnieżne babeczki z kaszy manny 89

łyżeczki drobno krojonej skórki cytrynowej miód do smaku (około 1-2 łyżeczki) 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej około 1 łyżeczki wiórków kokosowych ulubione owoce - u mnie mandarynka i winogrona odrobina zdrowego oleju np. oliwy z oliwek do natłuszczenia foremek 2 foremki do babeczek Składniki Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Próbujemy czy słodkość będzie

Słodkie okruszki
Naleśniki z twarożkiem owocami i miodkiem z mniszka 121

cukru 3 łyżki stopionego masła Szczypta soli Nadzienie: 35 dag kremowego twarożku ze śmietanką 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane

Wanilia i Kardamon
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 110

płaska łyżeczka sody 1 ¼ szklanka cukru trzcinowego 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 ¾ szklanki mleka sojowego (350ml)  sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek winogron (150ml) ½ łyżeczki soli 250 g owoców jagodowych (u mnie pół na pół truskawki i borówki) Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do babki o średnicy około 24 cm natłuść

Roślinna - blog wegański
JAK TO JEST Z TĄ KAWĄ? 126

Tarrazu w Kostaryce, wyżyny Sidamo w Etiopii, czy indonezyjskiej wyspy Bali. Podobnie jest w przypadku win, whisky, czy herbaty. Wina mogą być kupażowane (czyli mogą być mieszanką kilku rodzajów winogron), whisky również niekiedy się miesza (wówczas jest tzw. blended whisky), a niekiedy używa się tylko jednego destylatu (single malt). Herbaty także występują jako mieszanki kilku rodzajów liści lub jako pojedyncze

Z Majeczką w kuchni
Domowa musztarda 163

używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne. Najzdrowsza musztarda to ta o niskiej zawartości cukru, soli i zrobiona na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu. Zaletą jest jej długa trwałość. Taką musztardę bez trudu przygotujesz w domu. Nie licząc przypraw do jej produkcji potrzebujesz jedynie gorczycy. Wykonanie jest banalnie proste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka owocowa z dipem malinowym. 88

ostatniego grilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki.  dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie

Kuchnia Beaty
Kalendarz przetworów 261

przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z:  jabłek;  śliwek;  winogron;  aronii;  jarzębiny;  kalafiora;  papryki.  Przetwory w październiku  Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory

Ukojenie Podniebienia
Kostka truskawkowa - pianki truskawkowe gotowe w kilka chwil. 174

minut (nie licząc czasu potrzebnego na tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się, że robię to ciacho

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZIMOWA SAŁATKA Z KIWI, JABŁEK I CYKORII 121

jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego!   *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron. **Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka, kiwi i sera pleśniowego (np. Roqueforta) lub sera koziego. Inne możliwe kompozycje sałatkowe: jabłko, marchewka, rodzynki i orzechy. A także: grejpfrut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 170

krewetki tygrysie*   3 cebulki szalotki   2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu   Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)   Sól i pieprz   Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM, KREWETKAMI I GREJPFRUTEM 137

marynowanego kurczaka polane sosem z pieczenia. Dopraw sosem winegret, posyp szczypiorkiem i podaj.   *Różowych ( pomarańczowych) krew etek. ** Lub innego o bardziej neutralnym smaku, np. arachidowego lub z pestek winogron. *** Proporcje poszczególnych składników sosu winegret możesz oczywiście dozować wg własnych upodobań smakowych. Jeśli wolisz, żeby sos miał bardziej wyraźny posmak cytrusów, możesz dodać nieco więcej soku.   ****Nie jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA 193

Śledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam

Markowy smak