winogrona - 1874 przepisów (strona:68/125)

Ciasto z buraków i malin 138

wspominałam na FB moja kuchnia to w tej chwili jedna, wielka przetwórnia warzyw i owoców. Czekają na mnie jeszcze między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie, że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam

greenscarf
Sezonowe ciasto 174

samo, to tylko namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które

Kulinarne przemyslenia
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 133

zabraliśmy do słoika. Jest to a'la krupnik. Brakuje w nim zieleniny, ale zapomnieliśmy kupić, ups!  II Danie Kasza kuskus, warzywa mrożone i mięso z indyka.  Podwieczorek Winogrona, borówki i wafelek ryżowy. Kolacja Kolację zjedliśmy w Ikea Gdańsk. Dla Lilci wybraliśmy porcję warzyw i klopsiki wegańskie. Zjadła wszystko.  Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sałatka z tuńczykiem i makaronem foglie spinaci 252

puszka (17 dag) tuńczyka w leju roślinnym w kawałkach 1 czerwona papryka 5 ogórków gruntowych pół puszki kukurydzy 2 dymki 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki octu z białych winogron sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente.  Dodajemy tuńczyka razem z olejem.  Paprykę i ogórki kroimy w małą kostkę.  Dymkę kroimy w krążki. Wszystkie składniki mieszamy

Qchnia po prostu
Smaki Parmy – symbol całej Italii, czyli jak wybrać najlepszy parmezan i prosciutto 253

prosciutto crudo i serem parmeńskim posypanymi rukolą lub bazylią. Pragnienie wzbudzone tą słoną mieszanką ugasić można lampką lokalnego wina – niemożna bowiem zapomnieć, że w okolicach Parmy rosną lokalne szczepy winogron – Colli di Parma

Bon Ton Italia
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 233

mogliśmy przyrządzić tę potrawę z oryginalnym winem Butcher of Blaviken, które pojawiło się na eventach promocyjnych gry. Etykieta głosi, iż trunek jest winnym uosobieniem Geralta z Rivii. Wykonane z winogrona Vermentino (raczej ciemnej odmiany) rozgniecione za pomocą srebrnych mieczy, przyprawione potem i sfermentowane w sakwach wino Butcher of Blaviken pozostawia szorstkie uczucie na ustach oraz cierpki posmak krwi i skóry

Nerds Kitchen
Suszone owoce 103

wigilijny kompot. Używam też do dekoracji deserów.     Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki.           Składniki: jabłka banany cynamon             Wykonanie: Jabłka dokładnie umyłam. Wydrążyłam nożykiem środek, żeby wyciąć gniazda nasienne. Pokroiłam

Kuchnia u Krysi
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 204

Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy

Codogara
Tartaletki bez pieczenia z budyniem czekoladowym 178

ciastek kruchych Brześć, 60 g  czekolady mlecznej lub deserowej, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego,   owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie:  W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy masłem i wypełniamy

Aga w kuchni
Wegański budyń jaglany, Pudding SKin Singles (Seinfeld) 161

wypróbowałam ... pyszny :). Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki ulubionego mleka 4 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 3 łyżki słodkiego syropu/miodu/cukru 2 łyżki oleju kokosowego/z pestek winogron Do ron­del­ka z gru­bym dnem wlej mleko oraz dodaj po­zo­sta­łe skład­ni­ki. Pod­grzewaj na śred­nim ogniu, co jakiś

Qlinarnie i Qlinarnie
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 134

pragniemy Wam opowiedzieć nieco o małej winiarni mieszczącej się nieopodal Krakowa - w Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się

W kuchni Katie
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 127

zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami

R'n'G Kitchen
Odświeżająca sałatka z zielonych ogórków z quinoą 118

jest moją ulubioną przekąską w upalne dni.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 4 świeże ogórki pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z pestek winogron sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy z ugotowaną i wystudzoną quinoą oraz posiekanym koperkiem, przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy

Quinoa Raz!
Sałatka owocowa z miętą i miodem 105

grapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć

Lubię to gotuję
Power batony, Vintage Wedding Cake (Seinfeld) 197

łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu (lub więcej, kto woli) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Namocz orzechy przez noc. Następnie odcedź

Qlinarnie i Qlinarnie