Szkorbut się wywnętrza:) Makowiec to temat rzeka. Zaczynając od tego, czy powinno się go jeść na Wielkanoc, a kończąc na tym w jaki sposób należy go zrobić. Ja mam bluźnierczo prosty sposób dla zdesperowanych. Ideę podsunęła mi mama KonQbka i od tego czasu z powodzeniem służy mi w domu i na wszelkiego rodzaju imprezach składkowych. Robi niezmiennie dobre wrażenie(...)duża puszka starcza na 3-4 warstwy, w zależności od tego w jakiej formie robię. Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową, żeby wierzchnia warstwa herbatników nie obeschła. Przygotowujemy dekoracje. Na Wielkanoc wybrałam lukier. Zawsze uważałam robienie własnego lukru za niepotrzebny snobizm- przecież można kupić gotowy w torebce. Tak było dopóki nie spróbowałam lukru Zuzi na maślanych ciasteczkach ( przepis na jej blogu
les mirabellesgołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę. Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta(...)włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru
KUCHARNIAŚwieżo ulepione jajka, kiedy wyschną będziemy je jeszcze malować Witam wszystkich przedświątecznie, tych co obchodzą Wielkanoc i tych co nie... Dziś nie będzie przepisu na jedzenie. Dziś będzie przepis na kolorowe jajka :)) W tamtym roku, kiedy wybraliśmy wegański sposób życia, 3 miesiące później zbliżały się święta wielkanocne. To, że nie będziemy jeść jajek na śniadanie było dla mnie oczywiste(...)musicie, naprawdę!), wybierajcie przynajmniej te z oznaczeniem "0" - mimo że droższe, nie są nafaszerowane chemią i naznaczone cierpieniem zwierząt; warto mieć taką myśl z tyłu głowy, nie tylko przed Wielkanocą... A tutaj inne - fajne - wpisy w tym temacie, zerknijcie koniecznie: - zielonelove.blogspot.com - - atakciasta.blogspot.co.uk - - zielonystolik.blogspot.com - - podniebnekorytko.blogspot.co.uk - - readeat.pl - - feed-me-and-then-become-my-friend.blogspot.com - - cobylonaobiad.blox.pl
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwlasnego zakwasu zur-ek stal sie i moja ulubiona zupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana. Swietujac okres Wielkanocy na stolach nie moze zabraknac zurku z biala kielbasa i kawalkami jajka.Tak nakazuje tradycja i nie wyobrazamy sobie wielkanocnych smakow bez bialej kielbasy i zurku.Wielu z Was ma zapewne dylemat(...)Namawiam bardzo na wychodowanie wlasnego zakwasu na zurek,bo jesli do tej pory korzystaliscie tylko z "gotowcow"nie znacie tak naprawde jego prawdziwego smaku.Jedzcie zur nie tylko w okresie Wielkanocy,bo to naprawde zdrowy i bardzo smaczny posilek . Podstawa kazdego zuru jest zakwas.Przepis na pyszny zakwas,ktory sie zawsze udaje podalam juz wczesniej tu: klik Podstawa kazdego zurku oprocz zakwasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrze. Mimo choroby, pracy i śniegu doszłam do wniosku, że nie może być tak zupełnie nieświątecznie. Chcę czy nie - mamy Wielkanoc! Postanowiłam więc jednak przygotować paschę... Pascha intrygowała mnie od pierwszych blogowych Świąt. W domu nie przygotowywało się tego smakołyku - ani Mama, ani Babcie nigdy jej nie robiły. Nie mam pojęcia, czy kiedyś próbowałam jej u którejś z koleżanek - jeśli(...)Reszta przygotowań rozłożona jest w czasie, zdecydowanie nie jest to przepis ekspresowy. Wiem, że w tym roku nikt z Was nie zdąży z niego skorzystać, ale może przed kolejną Wielkanocą komuś się przyda. Pascha bowiem wyszła smakowita... Musiałam przyzwyczaić się do tego smaku - taka ilość masła jednak robi swoje. Zdecydowanie zyskuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy przejdzie aromatem rumu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanoc za pasem, wszędzie babki, paschy i mazurki. Też postanowiłam już coś w świątecznym klimacie przygotować. Nad łóżkiem powiesiłam imponującą gałąź ozdobioną pisankami, i choć aura za oknem przypomina raczej późną jesień niż wczesną wiosnę, to nastrój staram się mieć wiosenny. Mgły, przelotne deszcze i niebo całkowicie powleczone grubą warstwą chmur - a tu kwiecień! Nie do pomyślenia... Dobrze, że chociaż(...)śniegu nie ma ( odpukać ). Cóż, do Wielkanocy prawie dwa tygodnie, miejmy nadzieję, że się wypogodzi. Dzisiaj mam dla Was wyjątkowo urocze babeczki, idealne na wielkanocny stół. Są banalnie proste w przygotowaniu, każdy sobie z nimi poradzi. U mnie pachną jaśminem, ale można upiec różane, lawendowe czy fiołkowe, a jeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak tak bardzo, jak można sobie wyobrazić - nigdy nie byłam wielką fanką ciast ucieranych, które wydawały mi się suche, nudne, bez wyrazu. Takie jakieś... Zwykłe . Tegoroczna Wielkanoc zmieniła moje podejście do sprawy o sto osiemdziesiąt stopni. Pokochałam babki, a one polubiły mnie. Zaczęło się od tego, że nie miałam czasu na wymyślne serniki czy inne cuda. Zrobiłam jedną paschę(...)wszystko. Chciałam jednak trochę w wielkanocnym klimacie popiec, stwierdziłam więc, że będą babki. Bez nich bowiem chyba nikt sobie Wielkanocy wyobrazić nie potrafi... Na początku podchodziłam do nich ostrożnie, uważnie wybierałam przepisy. W sumie upiekłam cztery, w tym jedną dwa razy, bo taka dobra wyszła. I wiem, że na tym nie poprzestanę. Będę robić babki cały rok - są bowiem wyjątkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam(...)koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc Jak zrobić lukier? Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) Składniki: 1 szklanka białek (6 dużych jaj) 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymyszki z sera i rzodkiewki. Jak nam zostanie trochę farszu nowalijkowego to możemy go zjeść ze smakiem bez niczego, podjadając go za pomocą łyżeczki Jajka faszerowane nowalijkami na Wielkanoc: 4 jajka sól z pieprzem w młynku 1/3 ogórka pęczek rzodkiewek 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu wiosennego z koperkiem Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną(...)Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc układamy na półmisku z sałatami, każde jajko dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! The post Jajka faszerowane nowalijkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi , polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok(...)przepis na mazurek ekspresowy serdecznie polecam. Nie jestem wielką fanką mazurków, zrobiłam je dla tradycji, gdyż postanowiłam je zapakować w folię i rozdać w prezencie Polecam na Wielkanoc przygotować również Słodkie pisanki z tego przepisu, oraz inne moje wielkanocne przepisy. Składniki na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc. Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy roznych okazjach, zawsze smakowal wspaniale. Chcialam wiec przywolac ten smak w swiateczny dzien. Na ta okolicznosc przywiozlam nawet zytnia make z Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu(...)udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem. Recepture na zurek stworzylam sobie sama. Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach. Zakwas na zurek skladniki 300 g maki zytniej razowej
Przysmaki Karolkisię składa ze należę do nielicznej garstki osób, którzy nie lubią żurku... tak są tacy jak ja. Dlatego zawsze szukam pomysłów jak w Wielkanoc ominąć te zupę i zastąpić ja taka, która z przyjemnością zjem. I tak trafiłam na przepis w książce Hanny Szymanderskiej " Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego " pod nazw ą Żurek bacy z regionu Podbeskidzia(...)brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko raz do roku. Smak coś pomiędzy żurkiem, chrzanow ą a ogórkową. Porcja na 4-5 osób. Link do oryginalnego
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar
Buniabaje w kuchniWielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu i rozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie. Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka(...)prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis powstał przy okazji współpracy z marką Winiary. BIAŁY BARSZCZ BIAŁY / przepis własny; współpraca z Winiary;/ na 4 porcje 2 opakowania barszczu białego Winiary 600 ml wody 2 duże ziemniaki 1/3 bulwy
W kuchni Karmel-itki