Sałatka jarzynowa na Wielkanoc
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc
Co dom to inna receptura. Sałatka jarzynowa to flagowe danie polskiej kuchni i każdy ma na nią swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z przepisu mojej babci. Ale zanim sałatka jarzynowa przebojem zdobyła polskie stoły, jej historia była długa i skomplikowana. Pierwowzór dania stworzył około 1860 roku Lucien Olivier, belgijski szef kuchni słynnej moskiewskiej restauracji Ermitaż. W pierwotnym składzie “sałatki Olivier” znalazły się jarząbki, wędzona kaczka, ryba, ozorki, raki, kawior, kapary, pikle i sos w rodz... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu smakowitehistorie.com
Autor
Magdalena Pinkwart
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
sałatka, sałatka jarzynowa, śniadania, ogórki, ziemniaki, obiad, deser, desery, jabłka, awokado, wielkanoc, ogórki kiszone, ryba, kaczki, ryby, sosy, sałatki, salatka z jajkiem
Inne przepisy z smakowitehistorie.com
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję