Wielkanoc tuż tuż, a wiadomo że jak Wielkanoc to na stole muszą pojawić się jajka :) Moja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki, chrzanu, szczypiorku, żółtek i odrobiny majonezu. Smaki świetnie się uzupełniają i całość smakuje naprawde pysznie! :) SKŁADNIKI 5 kurzych jaj 150g szynki drobiowej 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżeczki chrzanu (mój był dość łagodny) 1 łyżka
DefinicjaSmakuWitam wszystkich w przeddzień Wielkanocy :) Jak idą przygotowania? Może żeby uciec od sprzątania i innych nielubianych obowiązków upieczecie mazurka? :) Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że kajmakowy to szczyt słodkości, ale ten bardzo mu dorównuje :) Ważne, żeby użyć konfitury jak najlepszej jakości - ja miałam domową . To już prawdopodobnie mój ostatni post przed Świętami, dlatego życzę Wam spokojnych, wesołych, słodkich(...)spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp. Ciasto nakłuwamy
chili & sugarpasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu na jego intensywny kolor, na pewno nie umknie nikomu(...)pytania "co to takiego?". Wtedy trzeba zachęcić do spróbowania! Wypróbowałam oba pasztety na "mięsożercach" i nie kręcili nosem, wręcz przeciwnie - bardzo im smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI
chili & sugarWiększość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość popularna potrawa, zwłaszcza w niektórych regionach. Chociaż posiada on różne odmiany zależnie od takich właśnie czynników jak regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo(...)boczku, w którym kolor zamiast od wędzenia pochodzi ze sztucznych barwników, bo również zepsujemy nasz żurek. Żurek 2015-03-31 11:04:55 Tradycyjna polska zupa, nie tylko na Wielkanoc. Na wywarze z wieprzowych żeberek i wędzonego boczku, z dużą ilością białej kiełbasy, doprawiony gęstą kwaśną śmietaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g dość chudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku
Kulinarna Pokusabył wyjątkowo długi dzień, ale znalazłam w końcu chwilkę, żeby złożyć wam życzenia z okazji zbliżającej się Wielkanocy. Wiec tak, życzę wam smacznych,aromatycznych świąt, cudownej rodzinnej atmosfery i oczywiście mokrego dyngusa (i nie chodzi mi tu o odwilż stulecia). Dziękuję wam serdecznie,że te święta przygotowaliście razem z moim blogiem i życzę smacznego! A tak na osłodę zobaczcie(...)się działo podczas Wielkanocy pod naszym dachem. Smacznego! Ps. świąteczne nie tuczy :D Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWielkanoc bez mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka
Wielki apetytWielkanoc bez pasztetu, to nie Wielkanoc, przynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe
Smaczne ZdroweWitajcie kochani. Wielkanoc przeminęła w dosłownie chwilę. Jednak te krótkie dwa dni zawsze pozostawiają po sobie masę ciepłych, rodzinnych wspomnień, kolejną garść opowieści do kolekcji, kolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapominając o najczęstszym przypadku czyli.. przepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA(...)jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja. Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa wywodzi się od techniki przygotowania, a mianowicie zatapiania ciasta w zimnej wodzie w procesie rośnięcia. Owinięte lnianą ściereczką, delikatne, pulchne
Symfonia SmakówSymbolem Wielkanocy we Włoszech nie są jajka, lecz gołębica, jako symbol pokoju i baranek. Dlatego p ieczone jagnię i Colomba, słynne drożdżowe ciasto w kształcie lecącej gołębicy, to najbardziej typowe włoskie, wielkanocne przysmaki. Oczywiście każdy region Włoch szczyci się swoimi potrawami i związanymi z nimi tradycjami. Jedną z nich jest wplatanie i zapiekanie surowego jajka, symbolu nowego życia, na słodkim(...)słonym torcie wielkanocym. Słodka wersja rodem z Apulii, tak bardzo mnie urzekła, że postanowiłam ją upiec na Wielkanoc. Tych słodkich wersji chyba jest kilka, ponieważ spotkałam się z różnymi nazwami: scarcella, scarcedda, corrucolo, cuddura. Zdaje się, że te nazwy odnoszą się do mniej więcej tego samego rodzaju ciasta, choć z pewnymi zmianami. Scarcelle przygotowuje się podczas Wielkiego Tygodnia i obdarowuje
Mia Cucina Sofietawłaśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest
Ratunku obiadWielkanoc obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, idealnej do koszyczka . Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej . Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne(...)foremek. Babeczki możesz dodatkowo ozdobić lukrem lub cukrem pudrem. Tradycyjne wielkanocne babeczki jogurtowe znajdziesz również tutaj (kliknij na obrazek aby przejść do przepisu): Więcej wielkanocnych przepisów pod tagiem #wielkanoc
Food SquareWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu. Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę(...)znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę. Za co jeszcze kocham Wielkanoc? Za uczucie zbliżającej się wiosny, nasycone kolory pisanek i stołu, zieleń i optymizm ładujący nam baterie po długiej zimie. Może nie powinnam się do tego przyznawać, bo dzieckiem, nie jestem
Przepisy AleksandryWielkanoc to najstarsze I najważniejsze świeto w kościele katolickim, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielkanoc poprzedzona jest Wielkim tygodniem , gdzie wspominamy najważniejsze wydarzenia naszej wiary. W Wielką sobotę, święcimy pokarmy. Tradycja święcenia sięga VIII wieku, do Polski dotarła jednak w średniowieczu. Święcone pokarmy mają nam zapewnić zdrowie, pomyślność, miłość I dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu
Smaki Edyty