szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:423/2080)

Żurek z pieczarkami i jajkiem zapiekanym 97

cieście francuskim. Do żurku dodałam suszone pieczarki które wzbogacają jego smak. Wiosna za oknem i na talerzu. 1 litr bulionu drobiowego 400 ml zakwasu żytniego na żurek 1 cebula 1 kiełbasa biała 10 dkg boczku wędzonego 20 dkg szynki wędzonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 125 ml śmietany 1 garść suszonych pieczarek 1 marchewka szczypiorek 1/2 opakowania ciasta francuskiego(...)pięć minut. Na końcu dodaję śmietanę i majeranek roztarty. Nie solę zupy bo szynka jest słona. Grzyby nie moczę wcześniej bo pieczarki mają delikatne płatki które w zupie szybko zmiękną. Z ciasta francuskiego za pomocą foremki do ciastek kształt jajko wycinam 9 jajek. Z sześciu wycinam ramki, tzn potrzebne będą tylko obwódki po około 0,5 cm. Biorę wycięte jajko

wesoła kuchnia
Sernik Cappuccino 140

Dekoracja :  3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce.  Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek(...)masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek.  3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec w 180 st C przez 50 minut,  Na pięć minut przed końcem pieczenia ubić białka wsypując dokładnie łyżka po łyżce cukier

vaniliowoczekoladowa
Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką 73

tarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła(...)żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła. Wyłóż

kulinarnyswiatdomi
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 142

żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg i wrzucić do piekarnika :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 3 zimne żółtka 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru 3-4 łyżki cukru Mąkę wymieszać z rozbełtanymi widelcem żółtkami, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Jeśli składniki nie dają się skleić (jest zbyt sypkie), dodać śmietanę. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować rabarbar: obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik Cappuccino 244

Dekoracja :  3 kostki mlecznej czekolady startej na tarce.  Wykonanie: . 1. Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek(...)masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino. Całość miksować do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek.  3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec w 180 st C przez 50 minut,  Na pięć minut przed końcem pieczenia ubić białka wsypując dokładnie łyżka po łyżce cukier

vaniliowoczekoladowa
Morelowo mi! 195

Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami  Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki(...)cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g moreli Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i rozmarynem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. W tym czasie zagotować kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 155

Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych(...)ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym 141

Jabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser. Składniki: 60 g mąki 1/4 szklanki mleka 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jabłka – najlepsze kwaskowate olej do smażenia Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. Jabłka umyć obrać pokroić(...)grube plastry, wyciąć środek z pestkami. Na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem. Sos karmelowo kokosowy: szklanka cukru 1/4 szklanki wody 150 g śmietanki kokosowej 50 g masła 20 ml syropu kokosowego  VICTORIA’S Cukier z wodą umieścić w garnuszku

Mój pomysł na
Jabłecznik z budyniem. 166

warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki 100 g przesianego cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę (choć w tym przypadku lepiej użyć 100 g masła(...)połowa białka lub łyżka zimnej wody)      Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i rozcieramy palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA

Rozpustne gotowanie
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 422

sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma

Moja Delicja
Ciasto na pierogi gotowane 299

się wprawdzie łatwo w pierogi, ale niekoniecznie przyklejać do foremki do ich zagniatania. Powinno się też dość szybko gotować i być delikatne w smaku, ale z drugiej strony wytrzymałe, aby pierogi przypadkiem gdzieś nam się nie rozpadły. Dlatego sprawdzone przepisy na ciasto pierogowe są tyleż do siebie podobne co, z racji drobnych, ale istotnych detali – różne. Recepturę poniżej praktykuję(...)wody podczas gotowania – dzięki temu nie zmienia dramatycznie objętości, a pierogi zachowują pożądany kształt i rozmiar. Ciasto na pierogi gotowane 2015-11-07 21:45:25 Najlepsze ciasto na gotowane pierogi – szybkie w przygotowaniu, łatwe do wałkowania i lepienia pierogów, a zarazem wyjątkowo delikatne w smaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 20 sztuk średniej wielkości pierogów) 2 duże szklanki

Kulinarna Pokusa
Szybkie rogaliki z czekoladą 108

mojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część

moj przepis na
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 82

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych

Kuchnia Bazylii
Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem 86

Szybka przekąska, wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa – cieniutkie plastry świeży pomidor listki bazylii (opcjonalnie) sezam roztrzepane jajko sól Z ciasta francuskiego kroję paski. W szynkę zawijam pomidor, bazylię. Na połowę paska układam mozzarellę, zawiniątko z szynki, posypuję mozzarellą. Zawijam pasek, sklejam. Widelcem przyciskam brzegi. Smaruję kwadraciki roztrzepanym jajkiem, odrobinę solę, posypuję sezamem

MojaQchnia.pl
Parówki w cieście francuskim 150

Parówki w cieście francuskim Inspiracją do zrobienia tego dania był serial „Przepis na życie”. Parówki i gotowe ciasto francuskie są bardzo częstymi gośćmi w 

Gotuj Się Kto Może
Czekoladowa Karpatka 144

dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)masła 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych

Pysznie & Pięknie
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 176

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta

Zrób to smacznie
Szybkie rogaliki z czekoladą 151

mojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki na 8 rogalików: ciasto francuskie gotowe (około 275 gr) 16 kostek czekolady 1 białko do posmarowania 8 połówek orzechów włoskich Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na 4 części wzdłuż krótszego boku. Każdą część

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania