jest to, co poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka to słodkie pieczywo , które można zjeść na śniadanie , kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz
SprawdzonaKuchnia.plprzekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy. To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu. 1 op. ciasta francuskiego XL 1 cebula 250-300 g pieczarek 150-200 g tartej mozzarelli
Smaki Na Talerzuwodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami
Gotowanie jest łatwejabłka, 3 szt masło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy
Gotowanie moimi oczamimiski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek
Plate of Joywpływem impulsu. Tym bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu
Made By Mom And Sonłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne - każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki - na patelni rozpuścić masło, dodać
Smakołyki BerenikiCUKIER PUDER DO POSYPANIA PĄCZKÓW Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel. Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto. Będzie kleiste i lepkie, radzę nie dosypywać mąki, bo pączusie nie wyjdą wtedy pulchne i puszyste. Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto
Z Kuchni Do Kuchnipieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik
Smak mojej kuchnigram rozpuszczonego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 100 gram śmietanki kremówki 2 jajka Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Kruche ciasto Wszystkie składniki na kruche ciasto czekoladowe zagniatam szybko, owijam folią spożywczą i umieszczam w zamrażalniku na 40-50 minut. Piernikowy spód W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Mango Papajamleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemnaczanej 4 łyżki cukru 4 żółtka 25 g masła ½ laski wanili lub cukier wanilinowy Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło
Mia Cucina SofietaPrzygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas . Mleko podgrzewamy dodajemy do niego trochę(...)misie miksera, poprzez mieszanie jej na wolnych do średnich obrotach). Do mąki dodajemy drożdże, mieszaj końcówką hakową. Następnie dodajemy po jajku, ciągle mieszamy. Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, aż ciasto osiągnie ciągnącą i sprężystą konsystencję. Teraz możesz dodać pomału roztopione masło, mieszając na średnich obrotach. Mieszaj tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Początkowo może Ci się wydawać, że ciasto
SmartBake.plzrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier puder, robię wgłębienie i dodaję żółtka, śmietanę oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę
Dorota Smakujesmakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów lub migdałów 260 g mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki(...)dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy) Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem
Rozpustne gotowaniecukru 1/2 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem
Kuchenne aromatyżółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła 30g cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić
Smakołyki Berenikimąki 20 g cukru 1 cukier wanilinowy Wykonanie: 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wbić jajko, dodać pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki. 2. Śliwki opłukać, wytrzeć, poprzekrawać na ćwiartki i pozbawić pestek. Wlać do rondelka ok. 200 ml wody i rozmieszać w niej budyń
Pasja SmakuCiasto Balladyna Dziś zapraszam na przepyszne warstwowe ciasto o wdzięcznej nazwie ,,Balladyna" . Ciasto dzięki wielu warstwom jest wysokie i spokojnie może być wykorzystane jako tort. Poszczególne warstwy ciasta to dwa ciemne, biszkoptowe blaty, warstwa serowa, herbatnikowa i kajmakowa. Jeśli chcecie, aby przygotowanie ciasta było szybsze, użyjcie ulubionej masy kajmakowej/krówkowej z puszki. Ja do jego przygotowania po raz pierwszy(...)papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. Przygotować szybki kajmak: podgrzać śmietankę, odstawić na bok. Cukier podgrzewać w rondlu lub patelni
Lekcje w kuchniCiasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem . Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta
Lekcje w kuchnimaślany krem. Przepis podaję jak dostałam od babci, wyjdzie z niego dużo spodów. Ja piekę z tej ilości a spody co zostaną szczelnie zamknięte czekają żeby je udekorować. Składniki: ciasto: 1 kg mąki 1 opakowanie masła ½ opakowania margaryny 1 łyżka smalcu 1 standardowe opakowanie proszku do pieczenia 5 żółtek 30 dkg cukru pudru mała śmietana krem: zasmażka: 2 łyżki(...)łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanki cukru pudru sok z cytryny powidła Wykonanie: kruche spody: Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze
Mama GotujeZdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. 8. Wierzch ciasta udekorować owocami i na koniec polać polewą (polewa będzie szybko tężeć na zmrożonym cieście). Nasze Ciasto Wegańskie „Owocowo – Orzechowa Pycha” Na Zimno jest już gotowe, jeśli stało całą noc w lodówce lub nawet dłużej to pamiętajmy, że przed krojeniem musi trochę odtajać. Smacznego! Related
Mała CukierenkaJest bardzo smaczne, trochę cytrynowe, delikatnie waniliowe, wilgotne od owoców i pięknie pachnie. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, myślę, że wiśnie też będą dobre. Ciasto jest proste i szybkie, pamiętajmy tylko, aby mieć dobrze schłodzone masło. Bardzo polecam! Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie! :). Zmodyfikowany przepis z książki „bake from scratch” tom trzeci. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału
Mała CukierenkaPrzepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie(...)powidła Wykonanie : Twaróg, olej, jogurt i żółtka wymieszać z cukrem. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut
Przepisy Mikołajastopni C. Formę na tartę o wymiarach 31 x 21 cm wysmaruj delikatnie masłem. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i za pomocą haka zagnieć szybko, ale dokładnie jednolite ciasto (możesz je również zagnieść ręcznie). Ciasto lekko rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż je do formy: wyłóż nim dokładnie spód i boki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonymocno czuć w nim suszone pomidory. Farsz należy dobrze doprawić, by jego nam był wyczuwalny w cieście. Polecam przygotowanie z podwójnej ilości składników, bo pierogi bardzo szybko znikają :) Przepis na ciasto do pierogów ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami Składniki na około 40-50 sztuk: Na farsz: szklanka soczewicy (u mnie zielona, może być
Smak mojej kuchnisię połączą rozcieramy je między palcami tworząc kruszonkę. Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie po powierzchni owoców. Przepis na Ucierane ciasto z owocami w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Szybkie, owocowe wypieki – ucierane ciasto z owocami pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plZapraszam na niezwykle pyszne ciasto, mięciutkie za sprawą jogurtu naturalnego i pachnącego pomarańczą za sprawą aromatycznego olejku. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, więc polecam je na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 12,5 dag masła lub margaryny 2 jajka 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki cukru 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy
Izabelawkuchniłyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Sypkie składniki przesiewamy przez sito, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy jajka cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko ponieważ zawiera sporo masła i może się rozpuścić. Z ciasta lepimy kulkę dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą jedną część wkładamy do zamrażalnika drugą
Mój pomysł napudru 125 g masła 1 opakowanie budyniu na wierzch: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki płatków migdałowych Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec w 200*C przez około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMnie pizza zupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące
Słodki KompromisMiałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka
Codziennik KuchennyCiasto maślane , proste, szybkie, słodkie i …maślane. Idealne z domową kwaskowatą konfiturą. Potrzebujemy: - 4 jajka - 20 dag cukru (lub mniej) - 14 dag masła - 1 torebka cukru waniliowego Oddziel białka od żółtek i ubij pianę. Odstaw. W drugom naczyniu utrzyj mikserem masło (w temp .pokojowej) z żółtkami i cukrem. Dodaj przesianą mąkę. wymieszaj. Do powstałej masy dodaj pianę z białek(...)delikatnie wymieszaj. Napełnij ciastem formę keksowa i piecz w temp 160-17- stopni około 60-70 minut. Ciasto można zmodyfikować dodając pokrojone w kawałeczki jabłko. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAbraków. A może z jakimiś innymi owocami...? Ja do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa pianka: 3 białka 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)budyniu waniliowego (proszek) 75 ml oleju dodatkowo: 300 g malin Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 60% i 40%. Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na minimum 1 godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej . Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Masa serowa 1 kostka białego sera twarogowego 3 łyżki śmietanki(...)cukru waniliowego cukier do smaku Sposób 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite
Kuchenne aromatyBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś była w mojej kuchni bardzo częstym gościem. Może właśnie dlatego zwyczajnie „się przejadła” i na dłuższy czas wypadła z moich wypieków. Przyszła jednak pora, aby przepis „odkurzyć”, tym razem jednak – Szarlotka sypana
mojewypiekiinietylkosmaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :) Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę składników i szybko zagnieść całość. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby dobrze się zmroziło. Przygotować blachę o wymiarach
Świat CiastaCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami(...)ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców to się nie martwimy. Ciasto ładnie wyrośnie. Piec w temp.180stop. ,35-40min . Ubić śmietanę z łyżeczką cukru i wyłożyć na ostudzone ciasto. Ozdobić owocami. Możemy wykorzystać inne dostępne owoce np. brzoskwinie
Kulinarny karnet Christophera