szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:413/2080)

Szybkie ciasto porzeczkowo-malinowe 94

Sezon na porzeczki i maliny w pełni, więc postanowiłam wykorzystać te owoce do jakiegoś deseru. Z racji tego, że nie miałam dużo czasu wybór padł na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto . Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Lekkie biszkoptowe ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką na oleju 93

Przepis na to ciasto dostałam od mojej serdecznej koleżanki Danusi. Ciasto zniknęło bardzo szybko, więc na zdjęciu widzicie tylko dwa malutkie kawałeczki. Możecie użyć dowolnych owoców, bo jagody w tym roku nie dopisały nam, w przeciwieństwie do grzybów, prawda? W zasadzie na grzyby mam jeszcze jeden przepis, ale to grzybowe szaleństwo postanowiłam przerwać na moment przepisem na ciasto 😀 Składniki ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? 1002

rozkład skrobi i białek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Użycie zwietrzałego proszku do pieczenia (przy okazji polecam przeczytać wpis: Jak sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia? Zbyt szybkie wymieszanie składników ciasta po dodaniu piany do reszty składników, przez co ciasto traci swoją puszystość i robi się bardziej zbite. Czasami warto też białka z resztą masy mieszać za pomocą szpatułki

Kulinarne Przeboje
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 112

być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek,a chwilę później szpinak i przyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez

Jadło i czytadło
Tarta z rabarbarem i bezą 119

cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtko. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik

maniapieczenia
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami 160

zmodyfikowałam, dodając na przykład mąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu,   idealne, kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód, z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Polecam

Mania Gotowania
Ptysiole, czyli Ptysie i Eklerki 164

masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać, aby się całość nie przypaliła ( ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi

Blondynka Gotuje
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 195

myśleć o jedzeniu, patrzeć na jedzenie, więc przygotowywanie jakiegokolwiek jedzenia zupełnie nie wchodziło w grę. Tym sposobem legła idea przygotowania pierwszej w życiu paschy... Może w piątek zrobię jakiś szybki mazurek...? Może. Zobaczymy. W związku z tym, że są to najbardziej nieświąteczne Święta, jakie pamiętam, dzisiaj zaproszę Was na chlebek. Czy też coś w rodzaju chlebka... Kiedy zobaczyłam przepis(...)ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać. Wymieszać z tymiankiem. wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować farszem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Przekroić wzdłuż na pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec.  Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łaciatek ze śliwkami 117

Łaciate ciasto ze śliwkami. Szybkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia. Składniki (blaszka 23/33): jajka 5 szt, cukier 1,5 szklanki, mąka pszenna 500 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 1 szklanka, olej 1 szklanka, kakao 2 łyżki, śliwki mrożone lub świeże ok. 600 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie powoli wlewamy

kulinarne odsłony pati
Krucha tarta z ptasiego mleczka 189

maki 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli pozostałe: 1 opakowanie ptasiego mleczka mały kubeczek śmietanki 30% ziarna kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Jak każde kruche ciasto zagniatamy go szybko i jak najmniej rękami. więc na początek na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojona na mniejsze kawałki, sypiemy cukier i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego

Życie zaczyna się w kuchni
Domek z piernika i parę praktycznych rad 223

wyciąć drzwi i okna. Cukierki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozbić, wsypać w puste miejsca na okna. W trakcie pieczenia karmelki się rozpuszczą i powstanie szybka. Do reszty ciasta wgniotłam pieczołowicie kakao, rozwałkowałam i wycięłam w różnych rozmiarach pierniki, a także okiennice, daszek nad wejściem i elementy studni. Pozostałe ciasto rozwałkowałam cieniej, wycięłam kółeczka na dach

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z rabarbarem 106

łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia
Tartaletki -ciasto kruche 176

następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania