łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder i cynamon. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać żółtka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 lub 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia
maniapieczenianastępnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec
Moje domowe kucharzeniepełni. Co prawda przy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować, dlatego doszukujemy się szybkich przepisów. I taki właśnie przygotowałam. Dzisiaj przygotowałam szybkie tarty z ciasta francuskiego z musem jogurtowym na bazie budyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Niezły Młynekponad pięćdziesiąt sztuk, każdy mógł sobie powróżyć z ciasteczka nawet kilka razy. Poniżej prezentuje przepis, który wyszperałam na blogu kotlet.tv, bardzo prosty, szybki i przede wszystkim sprawdzony. Papierki z wróżbami nie przyklejają się do ciasta ani nie są utłuszczone, w smaku delikatnie słodkie, może tylko troszkę za twarde, trochę jak herbatniki, więc idealne do herbatki. Ciasteczka z wróżbą (wychodzi(...)sztuk) 1 ¾ szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie, ale szybko można z nim sobie poradzić podsypując odrobinę mąki i myjąc ręce. Kulkę gotowego ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować dość cienko i wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Na jednej
Przepysznik - BLW i nie tylkomały budyń waniliowy z cukrem 30 ml mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka owocowa Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp. Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp
Gotujemy i jemywolę te, które zrobi moja mama, ale…Wersja sypana zaciekawiła mnie i nim się obejrzałam- szarlotka już się piekła, Czy było warto? Tak- jeśli macie mało czasu. Bo ciasto piecze się szybko i samo w sobie jest ok., mniej słodkie.- ja jednak wolę szarlotkę z przepisu tutaj . Składniki : 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki
Domowe ciastaduża warstwa sera. Taki sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości
Słodkie okruszkichleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania(...)sezamu 1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki. 2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia
UgotujmyTo.plLubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie
sierotka maRysia w kuchnibrakowało nam już smaku domowego ciasta. Z racji tego, że ten weekend spędzaliśmy w domu, mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Nie narzekaliśmy więc, gdy ciasto parzone po szybkim zrobieniu, potrzebowało czasu na przestygnięcie, a potem czekaliśmy na wystygnięcie blachy do pieczenia. Nie zniechęcał nas długotrwały proces robienia domowego kremu budyniowego, gotowanie, stygnięcie i ucieranie. Przed sobą
niecodziennikparyśliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części (1 dużą i 2 małe). Do jednej małej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Małe części owinąć folią i zamrozić, dużą wsadzić do lodówki
CookYourselfpokrojonego na kawałki 1/4 szklanki maślanki 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mąkę, cukier puder, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło, maślankę i ekstrakt, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Dodatkowo 3 gruszki, niezbyt soczyste 2 łyżki soku z cytryny cynamon 2-3 łyżeczki płynnego miodu Gruszki umyć, obrać
Słodkie inspiracjetkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą za szybko się
Ostra na Słodko