szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:416/2080)

Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 147

placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy.   Te proporcje nie dziwią(...)jeśli dalej czytam „wyrabiamy ręcznie miękkie ciasto” – nie, ziemniaki to nie mąka, nie gluten i nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego się rozpada. Takie ilości mąki w przepisach nie wzięły się znikąd, tylko z czystej niewiedzy. A ziemniakom

Karo in the Kitchen
Ciasto Puszysta Cytrynka 133

lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany

Domowe ciasta
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 197

pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy je na kształt okręgu. Przenosimy na wałku do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do schłodzenia

ChilliJemy
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 146

siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część

Walijskie Pichcenie
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 531

siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część

Rozpustne gotowanie
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 140

smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia

Wrzosowa Polana
Szybka strucla jabłkowa 130

uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy(...)Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia, przekrawamy na dwie równe części. Każdą część nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając nienaruszoną część środkową. Środek każdej z części ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka wymieszane z przyprawami. Teraz oba placki zawijamy w zgrabne plecione strucle zaginając na jabłkach po kolei każdy w bocznych paseczków. Robimy to na zmianę

peggiwkuchni
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 140

domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki.  Słodkości z bakaliami można zobaczyć także u :Gosi  [ klik , klik ] , Kasi

Moje domowe kucharzenie
TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ 366

mała cukinia, 100 g sera feta, 2 plastry sera wędzonego, 3 kawałki papryki marynowanej, ½ szkl. śmietany, 2 jajka, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku WYKONANIE  Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm. Farsz: Cukinię kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy

słodki bratek
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 144

kawy … Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?! Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa się z nich po przełamaniu … SKŁADNIKI: CIASTO : * mąka pszenna – 100 g * mąka krupczatka – 100 g * masło – 100 g * cukier puder – 50 gr * duże żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki(...)waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek. mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tych czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy trójkąty. Na szerokim końcu każdego układamy łyżeczkę

Ostra na Słodko
Sernik krówkowy 6798

łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej 2 łyżeczki mleka Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć

Smakołyki Bereniki
Galette z brzoskwiniami 137

gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie(...)łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i krótko miksujemy do uzyskania okruchów, następnie szybko zagniatamy w niejednolita kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis
Leśny skrzat 116

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych

moj przepis na
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 160

czasie przygotować pastę z bobu. Bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane listki mięty, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm, delikatnie podsypując mąką. Posmarować równomiernie pastą z bobu, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami odsączonymi z zalewy. Zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leśny skrzat 189

mojprzepisna.pl | Leśny skrzat Ciasto, które wymyśliłam na podstawie zawartości lodówki i zamrażarki. Ciasto robi się szybko, nawet bardzo szybko, pod warunkiem, że dzień wcześniej upieczemy biszkopt. Biszkopt jest wilgotny, nie wymaga dodatkowego nasączania i myślę, że to jeden z tych niezawodnych. Masa ciemna jest zrobiona z mrożonki owoców leśnych oraz jogurtu greckiego. Masa jasna to galaretka z owoców leśnych

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania