szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:430/2080)

Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym 143

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:) Składniki na tortownicę 26 cm*: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki tortowej 10 g suchych drożdży 1,5 szklanki ciepłego mleka 120 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 8 g cukru(...)misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć

Moja Galeria Smaku
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 131

cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 %  dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem 180

ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.  Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.  Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i  można się rozmarzyć;) 5 jajek (L)  4 szklanki mąki  ½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.  Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami

Takie tam pichcenie
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 420

Prosta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję.  Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną  Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix  - 1 opak cukier puder - 2 łyżki(...)piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę  z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić

Kuchnia Danusi
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte 474

Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady 60 g masła 5 jajek 150 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki 40 g mączki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie(...)sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 243

Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego  - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
EXPRESOWA MLECZNA KANAPKA BEZ PIECZENIA + FILMIK 209

Pyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają  :)  SKŁADNIKI :  300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka  PRZYGOTOWANIE :  Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy.  Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia.  Ciasto kroimy na kawałki. Polecam, jest pyszne :) Zapraszam na filmiki i do subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 231

naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół na pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad
Korzenna tarta z dynią 146

kremówka idealnie ją łagodzi i równoważy. Myślę, że to idealny przepis na rozpoczęcie dyniowego festiwalu. Korzenna tarta dyniowa na kakaowym spodzie Składniki: (na prostokątną formę do tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa szarlotka 169

liście jesiennych ciast.   Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna. Przepis ciutkę zmieniony od   Dorotki ) Składniki na orzechowe kruche ciasto: 250 g zmielonych na drobną mączkę orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z migdałów ze skórką) 200 g mąki 200 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki   bułki tartej   3 białka   80 g drobnego cukru do wypieków   1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi

Mia Cucina Sofieta
Tartaletki serowo-brzoskwiniowe 84

Eleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam! Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki,  200 g zimnego masła(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 jajka, puszka brzoskwiń w syropie. Dodatkowo: 2 brzoskwinie do dekoracji płatki migdałowe, cukier puder. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około

Świat Ciasta
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem) 137

klasycznej szarlotki, bo rabarbar smakuje inaczej. W każdym razie ciasto wyszło bardzo smaczne i z chęcią jeszcze wrócę do tego przepisu. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szkl. mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 3 żółtka 120g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny (użyłam soku(...)wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub więcej śmietany. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną trochę większą i drugą mniejszą. Ciasto owinęłam folią spożywczą

Waniliowe Improwizacje
Tarta owsiana z jabłkami i aronią 131

Nadzienie: 2 duże jabłka 100 g aronii (może być mrożona) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Ciasto: Składniki zagnieść ze sobą w miarę szybko na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć je do miski i dodać aronię. Wsypać cukier

My simple kitchen
Tradycyjne faworki czyli chrust 149

Jeden z krótszych brzegów prostokąta przeciągnąć przez nacięcie, tworząc charakterystyczny kształt faworków. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeśli zaraz podpłynie ku górze i szybko się zrumieni, można smażyć. Ciasto omieść pędzelkiem z nadmiaru mąki, wkładać na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor przewracając szpikulcem. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Früchtebrot, świąteczne ciasto 150

torebki, bez konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie. W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.  Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich

Leśny Zakątek