st.C przez ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć z górką, należy zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i dalej piec. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do studzenia. Ostudzone przekroić na 2 blaty. W razie potrzeby wierzch górnego blatu przyciąć, by nie było "górki". Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną(...)zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko tężeć, więc trzeba teraz pracować z nim dosyć szybko... Dolny blat ciasta waniliowego umieścić w tortownicy, w której był pieczony (najlepiej wyłożyć tortownicę folią spożywczą lub aluminiową). Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić w pół (garść pozostawić do dekoracji). Połówki
Nastoletnie Wypiekaniemocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania(...)masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe(...)mały bochenek: 200 g mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka siemię lniane do posypania Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb
prawdziwe jedzeniekońcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków(...)łyżki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki kaszy mannej Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, żółtko oraz cukier. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, przekrój je na pół i wytnij z nich
365 dni dookoła kuchniSzybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. 2 szkl. białego sera 2 szkl.mąki 4 jajka 1/2szkl.mleka 2 łyżeczki z proszku do pieczenia 1 op.cukru waniliowego szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder(...)oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku. Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa(...)miętę i gotujemy aż zmiękną. Przecieramy przez sito. W razie potrzeby słodzimy. Do gotującego się musu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Gotujemy 3 minuty. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy pół godziny w lodówce. Następnie wylepiamy nim spód blaszki, nakłuwamy kilkukrotnie i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo
Wrzosowa Polanałyżki kakao 2 żółtka 20 dag masła Sposób przygotowania ciasta: Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego (z wiaderka) 20 dag masła(...)masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki z połowy ciasta. Na nie wylewamy masę serową
upichcicsię przenikają. Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty(...)kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszło pysznie. Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz, trochę miękkie w środku. Mocno pieprzne, ale bez przesady. Idealne do maczania w jakimś łagodnym dipie. Przepis znalazłam w Italieniske brød: fra focaccia(...)wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i pieprz, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o szerokości blachy do pieczenia i grubości 3-5 mm. Pociąć na pasy o szerokości 1-1,5 cm, każdy skręcić. Ułożyć na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiłośników czekolady, zapraszam na baardzo czekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego. Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :) Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada(...)cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem papierowym owoce I dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C I pieczemy ok 45-60 min, lub do suchego patyczka. Gotowe :) Życzę smacznego
Smaki EdytyPowoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser. PRZEPIS NA KRUCHE Z BUDYNIEM I Z MORELAMI Składniki na kruche z budyniem i z morelami: ciasto: 350g mąki 6 łyżek cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis łyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby nadzienie(...)wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy
Dorota SmakujeRewelacyjne ciasto, które koniecznie musicie kiedyś zrobić. W smaku słodko-kwaśne, idealne na każdą okazję. Osobiście uwielbiam połączenie kruchego ciasta z lekko kwaśnym nadzieniem i słodką bezą. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 4 żółtka Na nadzienie: 1 jajko 120 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex(...)cukru 1/2 łyżeczki octu winnego białego 1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie o średnicy 26 cm podwijając boki
Passions hobbies lifesię wizyta w jakimkolwiek okolicznym 'charity shop'... ' I'm a sandwich nut. Open, closed or toasted, I can't resist them. With or without fries !' Śniadania, szybkie obiady, zupy, ciasta i batoniki. Bill Granger dostarcza kolekcji przepisów na domowe obiady w biegu. Zapracowany i odnoszacy sukcesy Australijczyk ma nietypowe korzenie - jego mama była wegetarianka, a tato rzeźnikiem(...)rzeczywiście, znalazłam sporo ciekawych propozycji na kanapki, ciasteczka i smoothies. Z przeznaczeniem do pudełek śniadaniowych, czy na piknik w parku, a także zestawy dań na posiedzenia ze znajomymi, czy szybkie 'telewizyjne' obiady do pojadania, przed ekranem. Bill Granger 'Every day'; Murdoch Books
Lejdi of the houseciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju(...)śliwek, kilka plasterków mango Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać jogurt, wanilię, następnie przesiać mąkę z proszkiem i wlać olej. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 1h do „suchego” patyczka. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia