szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:428/2080)

Bezglutenowa krucha tarta z jabłkami 100

kawałeczki margaryny będą bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę. Jabłka (po obraniu i usunięciu(...)wtedy dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny. Mieszaj i smaż przez 8-10 minut. Jabłka muszą zmięknąć i utworzyć "papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw. Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij

Delicious Place
Sękaczek wg Siostry Anastazji 425

warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte(...)pieczenia. Mieszamy z cukrem. Dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki i siekamy. Na koniec dodajemy rozmącone jajka oraz kwaśną śmietanę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim dno formy do pieczenia (21x32cm) wyłożonej

Smaki Na Talerzu
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 259

również Panna Malwinna , Chantel , Shinju , Mopsik , Siaśka , Wiera , Mirabelka , Pela , Siankoo ,  Wojciech  oraz Bartoldzik . Sernik z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli masa rabarbarowa: 350 g rabarbaru 15 g masła 60 g cukru 2 łyżki bułki(...)truskawek 1/2 opakowania czerwonej galaretki 250 ml gorącej wody Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pełnoziarniste 130

robię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony  Filozofia Smaku . Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g(...)gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie możemy podsypać mąką pszenna, jeśli zbyt suche, możemy dodać więcej mleka

Czerwona Porzeczka
Jabłka w cieście 154

Jabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 50 g mąki pszennej 1 jajko 2 duże jabłka 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 20 g śmietany szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko(...)solą i 1 łyżką cukru. Następnie dolewać powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni

Ewusiowe Smaki
Tarta z białą czekoladą i mango curd 259

niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :) Składniki ( na blachę średnicy około 26-28 cm ) CIASTO: * 150 g zimnego masłą * 240 g mąki pszennej *  80 g cukru pudru *    2 żółtka KREM: * 250 g mascarpone * 120 ml słodkiej śmietanki 30% * 2 płaskie łyżki cukru(...)zależności od słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć

kolorowotorcikowo
Ciasteczka Walentynkowe:* 331

dekoracji Przygotowanie:  Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut

Luźna Kuchnia
Ciasto jogurtowe 134

Ciasta na niedzielę ..ale może teraz będzie częściej i ja postaram się dołączyć do akcji w miarę możliwości.Tym razem tematem akcji są Słodkości na jogurcie. Ja zrobiłam ciasto , tak na szybko..pomysł na nie znalazłam  tutaj , u mnie dodatkowo są jeszcze :suszona skórka pomarańczowa, suszona żurawina i posypka czekoladowa. Razem ze mną udział wzięły..cdn. 400g jogurtu naturalnego(...)cukrem, dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny i dodatki .Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać do foremki ciasto Piec w temperaturze 180'C przez 45 minut.(do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić  na kratce.Posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową 141

budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na piankę(...)cukru 2 łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć

Świat Ciasta
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 188

Zazwyczaj piekę ciasta proste i szybkie , nie wymagające wiele zachodu . Ale od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na ciacho takie konkretne , kilkuwarstwowe , z kremem lub solidną porcją śmietany. I wczoraj właśnie był ten dzień  ... poszalałam , pokombinowałam i oto powstał taki kawowy przekładaniec. Kawowy spód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka  - która jest tutaj taką kropką(...)szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy

Malinowa Kawiarenka
BABECZKI KARPATKOWE 2249

gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru  1/4 łyżeczki soli(...)masło siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru,  a w drugiej części

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z kefirem i jagodami 100

Kolejne ciasto z cyklu „szybko i smacznie”. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na poczęstunek, podwieczorek, czy drugie śniadanie. 180 g mąki (dowolnej, ja użyłam miksu 30 g jaglanej, 70 g ryżowej i 80 g orkiszowej) 150 g ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 szklanki (70 g) oleju rzepakowego(...)mogą być mrożone) Ksylitol ucieramy z jajkami na gładką masę. Dodajemy olej i kefir, mieszamy. Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy do mokrych. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch wykładamy jagody. Pieczemy ok. 50 minut w 170 st. C, do suchego patyczka. 10 porcji, ok. 160 kcal każda

Kucharzyca
Kolorowy urwis 138

Dziś szybkie ciacho,takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło.Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał. Składniki: jaja 4 szt (m) mąka pszenna 6 łyżek cukier 1 łyżka Masa:  śmietana 36% 400 ml galaretka czerwona 1 szt Dodatkowo: galaretka zielona galaretka pomarańczowa   Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch(...)Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt

Różowa kuchnia
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 111

tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone, a po upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji(...)wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez

greenscarf
Ciasto ze śliwkami. 146

śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!! Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych(...)przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut.      Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania