tart, kruchych babeczek i co Was jeszcze fantazja podpowie. W zależności w czym obtoczycie te rurki przed pieczeniem, np. sezam, czarnuszka, cukier itd. będą albo wytrawne albo słodkie. Ciasto można przechowywać nawet kilka dni w lodówce, bo pracuję się z nim gdy jest bardzo schłodzone, a po upieczeniu zamknięte w pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie. Na dniach będzie kilka propozycji(...)wegańskiego jogurtu natiralnego 200 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez
greenscarfśliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!! Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych(...)przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut. Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się
Rozpustne gotowanieoraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem
kgwjanczewodyniowy trwa w pełni. Przygotowanie takie szarlotki to bardzo prosta sprawa. Wystarczy najprostsze kruche ciasto, obrany miąższ dyni, który został podduszony z cukrem oraz korzennymi przyprawami i już. Łatwiejszego ciasta na świecie nie znajdziecie ;) Zapraszam zatem po przepis na szarlotkę dyniową. SZARLOTKA DYNIOWA (tortownica o śr. 26 cm) Składniki 160 g schłodzonego masła 80 g cukru(...)łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni) masło do wysmarowania formy Jak zrobić? Masło siekam z mąką, cukrem, solą. Dodaję jajko i zagniatam szybko elastyczne, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od dłoni. Zawijam we folię spożywczą i chowam na 30 minut do lodówki. Miąższ z dyni kroję w kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier
W kuchni Karmel-itkiCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka(...)łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne
ciasta i desery czyli na słodkoCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek(...)łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne
Camilla w kuchniLubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺ Przepis na 32 małe rogaliki: Składniki: 500g mąki 30g drożdży 1łyżka cukru 200ml mleka 100g masła 2 łyżki(...)kardamonu nadzienie śmietanka (niekoniecznie) cukier puder Odstawić do wyrośnięcia zaczyn z odrobiny mąki, cukru, drożdży i letniego mleka. Dodać resztę mąki, miękkie masło, alkohol, sól, skórkę, kardamon i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki
Wrzosowa PolanaCzas czytania: 5 min Idealne kruche ciasto Wiele osób pyta, jak upiec idealne kruche ciasto ? Jest to jedno z prostszych ciast, jego przygotowanie jest błyskawiczne i nieskomplikowane! Jeśli do zagniecenia ciasta używamy robota kuchennego, to praca przy nim trwa dosłownie chwilę. Niestety mimo tego, że ciasto jest łatwe to wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować(...)jabłek lub ciasta makowe, serniki czy tarty zapiekane z wypełnieniem budyniowym. Inne dodatki to olejki smakowe, przyprawy, cynamon czy kardamon, sól lub skórki cytrusowe itp. [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Wyrabianie i chłodzenie ciasta W wyrabianiu ciasta kruchego zazwyczaj wyręcza mnie robot kuchenny , to najlepszy sposób zagniatania. Ciasto powinno być przygotowane bardzo szybko bez długiego wyrabiania
SprawdzonaKuchnia.plprzywiozłam ostatnio sporo od mamy i kilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam. UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI Składniki: 190 g mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek
Zakątek rozkoszy kulinarnychTydzień temu piekłam najlepsze ciasto marchewkowe a przepis ląduje na blogu dopiero teraz. Byliśmy na obiedzie u kuzynki więc postanowiłam,ze upiekę akurat to ciasto - jest pyszne,szybkie i zawsze szybko schodzi. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki i teraz dzielę się z Wami. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki(...)pieczenia i sodą naprzemiennie z olejem. Na końcu dodać marchewkę,bakalie wymieszane z cynamonem,można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika ( ale nie jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka. Polewa: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mascarpone
Niespełnione zdolności kulinarnest.C przez ok. 30-35 minut. Gdyby ciasto zaczęło rosnąć z górką, należy zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i dalej piec. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do studzenia. Ostudzone przekroić na 2 blaty. W razie potrzeby wierzch górnego blatu przyciąć, by nie było "górki". Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną(...)zwarzeniu się kremu). Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Krem będzie szybko tężeć, więc trzeba teraz pracować z nim dosyć szybko... Dolny blat ciasta waniliowego umieścić w tortownicy, w której był pieczony (najlepiej wyłożyć tortownicę folią spożywczą lub aluminiową). Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić w pół (garść pozostawić do dekoracji). Połówki
Nastoletnie Wypiekaniemocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania(...)masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe(...)mały bochenek: 200 g mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka siemię lniane do posypania Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb
prawdziwe jedzeniekońcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków(...)łyżki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki kaszy mannej Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, śmietanę, żółtko oraz cukier. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń każdą z nich folią i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jabłka, przekrój je na pół i wytnij z nich
365 dni dookoła kuchniSzybkie i łatwe do zrobienia pączki,cudownie puszyste w środku z delikatnym posmakiem wanilii.Wyśmienite!!!.Jeśli macie ochotę coś upiec na tłusty czwartek ,to wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni. 2 szkl. białego sera 2 szkl.mąki 4 jajka 1/2szkl.mleka 2 łyżeczki z proszku do pieczenia 1 op.cukru waniliowego szczypta soli olej do głębokiego smażenia cukier puder(...)oraz drobno pokruszonym serem.Dodać jajka ,cukier waniliowy oraz mleko,wymieszać mikserem.W garnku rozgrzać olej.Dużą łyżkę zamaczać w gorącym oleju(masa nie będzie przywierać) i nabrać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.Wyciągnąć i odsączyć z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki