wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić
Słodkie Przyjemnościwanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania
Słodkie PrzyjemnościPrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało
Smaczne ZdroweMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić
Ala piecze i gotujezastanawiałam się zbyt długo nad tym do czego go wykorzystam. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto drożdżowe. Tym razem jednak nieco inna wersja. Dlaczego inna? Ciasto wyrabia się szybko, ma jednak dużo rzadszą konsystencję i niewielką ilość tłuszczu w składzie. Do blaszki przełożyłam je łyżką. W smaku jednak nie odbiega od tej tradycyjnej drożdżówki. Koniecznie spróbujcie. Dodatek rabarbaru(...)cukru 1/2 opakowanie cukru waniliowego 60 g masła Dodatkowo: 300 g rabarbaru 3-4 łyżki cukru Rabarbar oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mleko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować
Fascynacje Aniwyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg jabłek 2 banany 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Do ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz(...)trochę odłożyć do dekoracji. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzoną, posiekaną margarynę. Wsypać cukier puder oraz zrumienione migdały. Wszystko przesiekać. Dodać jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. 4. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Jeden kawałek ciasta cienko
Danka Pichcirozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą i dajemy mu przestygnąć. W tym czasie układamy nasze herbatniki na spodzie blaszki / innego(...)miski wrzucamy pokruszoną czekoladę i olej kokosowy, po czym stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę. Teraz wystarczy już tylko polać ciasto czekoladą, schować do lodówki i uzbroić się w cierpliwość, bo najlepsze jest następnego dnia :) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaCiasto: 1,5 kg dobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly) sól 2 jajka 2/3 - 1 szklanka mąki Nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać(...)ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać
Czerwień i błękitCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1,15 h Wielkość blaszki : 30cm x 25cm Sernik sernikowi nie równy! Ten okazał się
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisycoś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako baza do wytrawnych naleśników. SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI(...)rzepakowy. Masło może się palić. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masło dodać dopiero na końcu. Należy zwrócić uwagę, aby nie było gorące. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało należy dolać nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą
Kuchnia od dwojgarazu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można(...)już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli pianka jest jeszcze luźna, to wstawić ja na 5 minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje). Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem
Passions hobbies lifepianką... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Następnie warstwa pachnących cynamonem jabłek. Na jabłkach różowa pianka. A na wierzchu kruszonka z ciasta. Słodki dodatek do kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego(...)przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek. Margarynę posiekać nożem wraz z cukrem i żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto (Ja najczęściej robię tak, że do misy od miksera lub malaksera wrzucam pokrojoną w kostkę margarynę, dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem i albo zagniatam hakiem
Gospodyni MiejskaCiasto kruche z dżemem lub owocami (świeżymi, mrożonymi, z puszki) to zawsze dobry wybór na deser do kawy, kakao lub aromatycznej herbaty. Polecam Wam sprawdzony przepis na ciasto kruche, które wykonacie w chwilę. Maślane, kruche, słodkie, smaczne. Na kruche ciasta w moim domu zawsze są chętni ciasto bowiem znika w oka mgnieniu do weekendowej, rodzinnej kawy. Kruche ciasto z dżemem(...)większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodaję jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi. Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki. W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem
Zasmakuj Kuchniciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta z kremem budyniowym i owocami Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód(...)budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie rozterzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce prze 30-45 minut. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Przykryć papierem od pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzemamy ochotę na coś słodkiego i pachnącego domem. Bazę do przepisu znalazłam u Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru(...)pozostałym soku, dodać do jabłek, dobrze wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na wielkość formy. Jeden z okręgów zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrze