szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:440/2080)

Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 156

czasem wiele się od niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam(...)pojawił się w odpowiedniej ilości w każdym ciasteczku. Miękkie masełko posiekać na papierku w drobną kosteczkę i wrzucić do suchych składników. wlać aromat i wbić jajko, po czym szybko wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać rodzynki i zagnieść jeszcze raz. Ciasto wałkować "na grubość rodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piankowiec z dżemem – wysoki i delikatny 307

świąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym stole. Mimo że użyłam rzadkiego dżemu, który – jak widzicie – wypływał z gorącego ciasta (chciałam zdążyć sfotografować przed zmierzchem), to i tak smakował obłędnie. Następnym razem spróbuję z powidłami śliwkowymi mojej mamy. Piankowiec z dżemem (6-8 porcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej(...)też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu'; document.write(" "); Do mąki dodajemy cukier puder i siekamy całość razem z masłem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto (można też umieścić mąkę, cukier puder, pokrojone masło oraz żółtka w malakserze i pulsacyjnie wymieszać). Wykładamy ciastem dno bardzo wysokiej tortownicy o średnicy 19-20 cm z wyjmowanym

Poezja smaku
Sernik z mlekiem skondensowanym 155

jajek 2 budynie śmietankowe 1 puszka mleka skondensowanego (530g) Polewa: 100g masła 50g kakao 120g cukru pudru 4 łyżki mleka Wiórki kokosowe Sposób przygotowania Spód: Wszystkie składniki szybko połączyć, zagnieść ciasto i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z mango 158

być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki

My Culinary Art
Babka orzechowa z nutellą 128

Bardzo szybko się ją robi i co najważniejsze jest pyszna. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Następnie porcjami dodawać nutellę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakaem, dodać do masy. Wymieszać i dodać mleko i zmielone orzechy. Ja zmieliłam je tak , żeby lekko były grudkowate, nie na mąkę. Białka ubić(...)dodać mąkę, nutellę, kakao, proszek do pieczenia, mleko, czas 15 sek, obroty 5 – wymieszać kopystką, jeśli nie jest dokładnie wymieszane to zamieszać jeszcze kilka sekund – wyjąć ciasto, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć – dodać białka do naczynia, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty obroty

Kuchnia Pokoleń
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1377

przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu(...)sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z truskawkami 1050

budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze

Mama Gotuje
Wiśniowy przekładaniec 2126

każdym krótko miksując - do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać(...)ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać (można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić) PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć ciemny biszkopt, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić - na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać, nie może być płynna) masy

Smakołyki Bereniki
Orzechowo-aroniowa pyszotka 106

Dzień dobry :) Święta już nie długo,zapewne każda z Was przygotowuje już pomału świąteczną listę dań i wypieków. Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto takie na szybko, można przygotować je na święta lub do przedświątecznej kawki.Ciasto jest proste w wykonaniu z dodatkiem masy orzechowej i aronii kandyzowanej, powiem Wam że zachwycił mię jej smak. Mnóstwo dodatków i mas znajdziecie(...)łyżkami cukru, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Rękaw cukierniczy z ozdobną tylką napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy według uznania wierzch ciasta.Na śmietanie układamy kandyzowaną aronię.  Ciasto odstawiamy najlepiej na noc. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 103

Słowo ananas silnie kojarzy mi się z imieniem Ananiasz, także dziś zapraszam was na.. apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce!  Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej  Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g(...)oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone

Symfonia Smaków
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 625

warunkach. Dzisiejszy świat skurczył się wręcz dramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone(...)łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i brzoskwiniami Jagusia (bez pieczenia) 238

Jeśli lubicie lekkie ciasta z delikatnym kremem, to jest to ciasto, które pokochacie po pierwszym kęsie. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36 Co potrzeba: 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g), 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”, 800 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 puszki brzoskwiń, 4 nie czubate łyżeczki żelatyny(...)Połowę Masy wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę biszkoptów, na które wykładamy resztę masy. Wyrównujemy masę, na wierzch ścieramy gorzką lub mleczną czekoladę według uznania. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie biszkopty zmiękną i zrobią się delikatne, a masa stężeje. Smacznego :)) biszkopty, śmietana 30%, żelatyna, mleko, jogurt, brzoskwinie, bita śmietana śnieżka, czekolada

Bułka z Chlebem
Racuszki twarogowo kokosowe 176

grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem(...)kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi - z konfiturą, owocami, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, oprószone cukrem pudrem/stewią/ksylitolem… Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 24 racuszki

mojewypiekiinietylko
Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru 140

styropianem”. Nie wiem, czy to kwestia dobrej jakości mąki, czy przepisu Te pełnoziarniste ciastka orkiszowe, powinny z powodzeniem zastąpić chętkę na słodki smak. Mogą również być podstawą jakiegoś ciasta i stanowić np. spód sernika. Na zdjęciu poniżej pokazuję wam jak wyglądają ciastka pieczone z dwoma rodzajami erytrolu – te idealnie gładkie z prawej, to erytrol zblendowany na puder(...)pieczenia 0,5 łyżeczki soli 60 g erytrolu (w oryginale 90 g cukru pudru) 120 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 60 ml mleka Wykonanie Z podanych składników szybko zagnieść zwarte ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać ciastka kubkiem i lekko dziurkować widelcem Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach na złoty kolor koło 15 min Studzić

Mieszam w Garnku
Ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 183

pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek, mleko w proszku i kawa :-) Czyż może być coś lepszego?  Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem(...)masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników. SKŁADANIE CIASTA Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy. Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty. Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania