Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 puszka pomidorów 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii Wykonanie: Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć mięso z każdej strony(...)szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek, sól, pieprz i bazylię. Gdyby
O kuchni z uczuciemSkładniki: karkówka 80 dag, papryka wędzona Royal Brand 2 łyżeczki, seler ziarenka Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, papryczka chilli suszona Royal Brand 1 mała suszona karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną Royal Brand, solą morską różową Royal
W Mojej Kuchni LubięKolejna pyszna propozycja z klopsikami w roli głównej. Tym razem klopsiki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek. składniki: 500 g karkówki 0,5 l wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie(...)chrzan ze słoiczka Społem sól,pieprz 2 listki laurowe Karkówkę zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, do smaku doprawić solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę i zagotować z listkami laurowymi. Zwilżonymi rękoma formować małe kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Dodać chrzan, sól i pieprz do smaku i wszystko gotować
Monia miesza i gotujeGrillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte(...)szynkę są w stanie przeciągnąć na swoją stronę nawet niektórych wielbicieli karkówki. Spróbujecie ? Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka, po ok. 200g każda 160 g mozzarelli 8 płatów suszonych pomidorów 2 łyżki oleju Kujawski z bazylią 8 plastrów szynki długodojrzewającej sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić od spodu odstające małe części (zachować do innej potrawy). Każdy
Pełny talerzpięknie przyrządzoną karkówką zostałam poczęstowana w gościnnym domu Państwa M. Tę smaczną potrawę przygotował Adam, który według mnie ma zadatki na wspaniałego kucharza:) Młody, zdolny człowiek, mający świetne poczucie smaku. Gratuluję Adamie, raz jeszcze, chylę czoła przed tym daniem :) Składniki : około 80 dag karczku 3 strąki czerwonej papryki 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz, sól, słodka mielona(...)pieczeń można też przyrządzić na kuchence na wolnym ogniu. Wówczas trzeba dusić roladę przez mniej więcej 1 godz. Nie udzielę Wam bliższych praktycznych wskazówek co do przyrządzenia karkówki, ponieważ jadłam ją po raz pierwszy, gościnnie i z opadniętą szczeną...Sama jeszcze nie zdążyłam zrobić. Jak dla mnie nie jest to "prosta potrawa", ale smaczna, stąd ten przepis na moim
Proste PotrawySkładniki: 1 kawałek karkówki - co najmniej 1/2 kg (jeśli nie macie maszynki do mielenia to użyjcie gotowego mięsa mielonego) 1 mała cebula 1 twarda kajzerka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 jajko mąka do obtaczania świeży koperek śmietana 30% i mąka do zagęszczenia sosu 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w dużą kostkę, zmielić za pomocą maszynki
UgotowaćSkładniki 1kg karkówki, 2,4 kg boczku, 1,6 kg łopatki wieprzowej, 100g soli, suszony majeranek, około 4 kopiaste łyżki. 20g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, 1200ml lodowatej wody, jelita Wykonanie Jelita : Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h. Mięso myjemy i osuszamy przed zmieleniem(...)Łopatkę i karkówkę mielimy w maszynce na sitku o największych oczkach (8mm), boczek na oczkach średnich (4mm). Obrany czosnek siekamy na drobno. Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości,około 25-30 minut .Dobrze wyrobione mięso ,odstawiamy na około 2godz.w chłodne miejsce. Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone). Nabijamy jelita
w mojej kuchnibardzo aromatyczne. Jeśli chodzi o smak to zdecydowanie dominuje kwiat bzu. Piwo ma bardzo fajny, letni kolor. Nowy smak wykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest : Karkówka duszona w piwie Składniki: 500 g karkówki bez kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy
Z miłości do słodkościSałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki oraz Ziemniaczków z dymką i korniszonami (oba przepisy wkrótce na blogu). źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis na podstawie przepisu z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking
Moja DelicjaNiedawno dostałam esencję do sosów i do duszonych dań, więc postanowiłam je wypróbować. Razem z esencjami przyszła mała książeczka z przepisami. Ja skorzystałam z tego na bitki z karkówki z cebulą. Obiad robiłam na znacznie większą ilość osób, więc zwiększyła się u mnie również ilość składników. Mięsa miałam 1,4 kg, z tego też powodu użyłam dwóch esencji. Nie wiem(...)przepis jest dobrze widoczny, więc zapisuję go ponownie poniżej. SKŁADNIKI 600 g karkówki wieprzowej 1 esencja do duszonych mięs Knorr 3 cebule 1 łyżeczka majeranku 3 sztuki ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 łyżki mąki dodatkowo: tłuszcz do smażenia, 600 ml wrzątku do duszenia potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i posypać mąką z obu stron. Następnie
Passions hobbies lifezostanie Wam trochę masy mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej, 1,5 łyżki stołowe soli 18 g przetartego majeranku, 1 łyżka ziaren pieprzu zielonego i czarnego (pół(...)pół) 1 łyżeczka białego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku, 500 ml wody przegotowanej, jelita wieprzowe solone PRZYGOTOWANIE: Mięso z łopatki, oraz karkówki kroimy w kostkę, mielimy w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól zwykłą i peklową (nadaje kiełbasie lekko różowego koloru, jak ktoś ma obawy to zamiast soli peklowej niech weźmie tylko zwykła sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródcoś zostanie i wtedy resztę zamrażam i z przyjemnością zajadamy się nim np. w ciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele(...)szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam do większego garnka, dodaję listek laurowy i ziele angielskie, gotuje na wolniutkim ogniu. Mięsa: karkówkę i łopatkę kroję w kostkę przekładam na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, do mięs dodaję przyprawy: czosnek,paprykę, majeranek, kminek, domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródOprócz żeberek z wieprzowiny przygotowuję SOCZYSTĄ, MIĘCIUTKĄ KARKÓWECZKĘ mięsko bardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw. MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI: 3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k 1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny) 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka
Kuchnia Beaty