Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami . Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie znikała z talerzy że na pewno zawita na stole świątecznym po raz kolejny , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 kg karkówki ( bez kości ) 2 łyżeczki papryki czerwonej 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu czarnego
Mój SmakWyrób eksperymentalny robiony na szybko na próbę szczególnie chodzi mi o galaretkę czy wyjdzie :) Surowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości -sól nie jodowana 19 g/kg -żelatyna 40 g rozpuszczona w 200 mil wrzącej wody -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą(...)barierowej można dodatkowo użyć specjalnej praski, która nada kształt mielonce. Wykonanie: Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól, wodę 50 mil i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Żelatyny jeszcze nie dajemy. I ponownie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Miękki , pełen smaku marynaty z miodu i soku pomarańczowego kotlet , zapiekany w piekarniku , w pysznej ziołowej panierce. 4 kotlety z karkówki 3 Ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 pomarańcza pieprz czarny sos cebulowy Tutaj **************************************** Kotlety wkładamy do miseczki w której wycisnęliśmy czosnek,d dodaliśmy(...)rybny,ostrygowy i sojowy,miód ,sok z pomarańczy oraz pieprz.Nacieramy marynatą kotlety i odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.Karkówkę wyjmujemy z lodówki , panierujemy w bułce tartej wymieszanej z ulubionymi przyprawami ( u mnie szczypta papryki słodkiej i ostrej ,rozmaryn).Rozgrzewające patelnię i obsmazamy , potem patelnię wraz z usmazonymi kolegami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i dopiekami ok.20
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinasza złotą polską jesień. Zimno i kolorowo, czasem szaro i buro. Te danie jest idealne na taka porę roku.Sycącą gorąca i rozgrzewająca na pysznych jabłkach i winie. Składniki : karkówka 1.1/2 kg jabłka 4 szt wino wytrawne do zalania mięsa i jabłek Dodatkowo: majeranek do natarcia mięsa sól czosnkowa do natarcia mięsa czosnek niedźwiedzi do natarcia mięsa pieprz ziołowy(...)natarcia mięsa Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wzięłam nożyk i nakłułam mięsko gdzie się dało, Nacieram mięsko majerankiem, solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem. Zostawiam na dwie godziny zawinięte we folią spożywczą i wkładam do lodówki by przeszło.Po dwóch godzinach kroje jabłuszka w ćwiartki bez skórki oczywiście, przekładam do naczynia żaroodpornego i kładę
Różowa kuchniazupę kręcą nosem a jak ziemniaki, to znów co do nich. Ale będąc na zakupach kupiłam słodką kapustę a w lodówce czeka na swoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś - gołąbki :) Składniki : 1 średniej wielkości kapusta biała, można również użyć kapusty włoskiej Około 1kg mięsa mielonego z karkówki 1litrowy kartonik soku pomidorowego Pudliszki
W garach u GosiKurki na maśle z pietruszką. Do kotletów panierowanych z karkówki często przygotowuję kurki z patelni z natką pietruszki . Sezon na kurki trwa na całego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem, cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdaniem lepsza od wersji z ziemniakami. Do tego obowiązkowo dużo koperku. Pożywny i bardzo smaczny obiad. Zupy nie trzeba zabielać ani zaprawiać mąką, bo gęstości dodaje jej ryż. 200g karkówki 500g ogórków kiszonych 200g suchego ryżu 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz(...)czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy w plastry, które przekrawamy jeszcze na pół, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper i por drobno siekamy, ogórki, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa poza ogórkami. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie
Szefowa kuchniZrobiło się zimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem(...)muszę przyznać, że obie wersje były bardzo smaczne :) Składniki: (inspiracja: " Ulubione przepisy ") 800 g karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 2 średnie zielone papryki 400 g pieczarek 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki suszonego majeranku 0,5 łyżeczki ostrej
Simply FoodKapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami. Składniki 400 g brukselki 100 g karkówki 100 g wędzonki 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pół selera ząbek czosnku pęczek koperku pół szklanki śmietany do zup 3 woreczki ryżu Przygotowanie Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody(...)dodałem wędzonkę i karkówkę. Ugotowałem wywar z włoszczyzny i mięsa. Do prawie miękkich warzyw dodałem brukselkę, posoliłem, gotowałem do miękkości. Zabieliłem śmietaną. Osobno ugotowałem ryż, który dodałem do ugotowanych warzyw. Posypałem pokrojonym koperkiem
R'n'G Kitchenstrzał w dziesiątkę. Jak to się mówi „ każdy posiłek to podróż w krainę smaku „ więc zapraszam do przygotowania gyrosa, żeby choć na chwilę poczuć się jak w Grecji SKŁADNIKI : karkówka wieprzowa – 250 gram oliwa z oliwy przyprawa gyros rozmaryn tymianek jogurt grecki – 1 opakowanie – 200 gram zielony ogórek – połówka koperek siekany – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sól, pieprz chlebek pita(...)kromki sałata – kilka liści cebula – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : Karkówkę pociąć w cieńkie, podłużne paski. Przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwy, przyprawę gyros, rozmaryn, tymianek i marynować kilka chwil. Zrobić tzatzyki. Jogurt dać do miski, wycisnąć obrany ząbek czosnku, potrzeć na tarce zielony ogórek i dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso przesmażyć na patelni przez 15 minut obracając
kuchniabellissima.wordpress.comsurówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3 Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 300 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C. Studzimy i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy liść
R'n'G Kitchenkilka przepisów, które zawsze się sprawdzają. 1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych co tak jak ja, nie tylko czekają na grillowaną karkówkę, jest to element obowiązkowy. Moje propozycje przystawek to: Deska serów z orzechami, owocami, krakersami i pyszną oliwkową tapenadą. Moim ulubieńcem jest też melon z dojrzewającą szynką np. parmeńską. Obowiązkowo muszą(...)tego, co wpadnie mi w oko w czasie zakupów. Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób, ale z myślą o innych przygotowuję też karkówkę. Zapraszam po przepisy i inspiracje :) http://kuchniabonappetit.blogspot.com/search/label/Grill A teraz kilka rad, co zrobić, aby grilla był udany: 1. Marynata - nie tylko nadaje smak mięsu, ale także powoduje
Kuchnia Bon AppetitJakiś czas temu byliśmy w Szklarskiej Porębie , i tam odwiedziliśmy pewną karczmę w której skosztowaliśmy super pysznego gulaszu z karkówki z papryką , smakowała nam rewelacyjnie więc postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu lekko zmodyfikowany , dodałam kilka pieczarek i wyszedł naprawdę smaczny i polecam go spróbować , doskonale pasuje z każdego rodzaju kaszą . Składniki 1 kg karkówki 2 papryki
Mój Smakzapraszam na karkówkę z dużą ilością warzyw . Mamy teraz sezon na bardzo dużą ilość świeżych warzyw i to jest super np. cukinia, marchewka ,mogła bym tak wymieniać ,ale co w tej zupie jest najsmaczniejsze powiem nie skromnie ale wszystko,curry które dodajemy w dość sporej ilości daje nam taki smak i aromat że nie jesteśmy w stanie się(...)mroźne dni ,rozgrzewa super, ale i w letnie dni też ją serwuję bo moja rodzinna bardzo przepada za tą zupą . Składniki 1,5 kg karkówki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona
Mój Smakwodą doprawiam od razu i gotuje na bardzo małym ogniu , a smak jest super , zapraszam na przepis i wypróbowanie w domu . Składniki ( dla 4 osób ) 4 plastry karkówki 2 marchewki 2 pietruszki 1 pora ( biała część ) pół selera 6 ziemniaków średnich pęczek natki pietruszki 2 garście fasolki szparagowej pół szklanki(...)śmietany 18% 1 kostka rosołowa Wykonanie Do garnka wkładam naszą karkówkę , następnie do mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler , ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję oczyszczam i także dodaję . Jak mamy dodane wszystkie warzywa
Mój Smak