kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku(...)zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy
OstryKęskonserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła. Gotowa do jedzenia Czego potrzebujemy: 1 kg. łopatki 30 dag karkówki 30 dag piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie(...)Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości 3, tak samo słoninę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy
W kuchennym oknie Ewyzagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa, bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę.Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie i tak jest w rzeczywistości Czego potrzebujemy(...)filetu z indyka ok. 50 karkówki sól peklowana ok 15 g pieprz łyżeczka przyprawa do indyka lub jak wolimy 2 łyżeczki żelatyny majeranek 1 łyżeczka 1 szklanka wody Wykonanie: Wykonanie. Do miski dodajemy pokrojone w duże kawałki mięso Następnie dodajemy sól, żelatynę wodę i przyprawy. Wszystko musimy długo mieszać,aż woda połączy się i będzie kleista
W kuchennym oknie Ewysól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowamasło i bułka tarta do wysmarowania prodiża - formy PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia
Moje Kuchenne Rewelacjesię smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała(...)jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojego „fotograficznego stołu” aby ją uwiecznić. Czas tej kiełbasie służył Polecam, gdyż warto chorizo zrobić samemu. Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę : 2 kg chudej karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżka stołowa cukru 1 łyżka(...)rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 1/2 szkl. brandy 1/5 szkl. czerwonego octu winnego 1 łyżka stołowa posiekanego czosnku lub granulowanego Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso(...)między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 jajka 2 łyżki majeranku sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz do wysmarowania keksówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu
OstryKęschińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował.Karczek po amerykańsku Składniki: · 500 g karkówki · 0,5 szklanki ketchupu pikantnego · pół papryczki chili drobno posiekanej (możemy pominąć jeśli nie chcemy aby danie było(...)łyżka oleju sezamowego Do przyprawienie mięsa: · 1 łyżeczka startego imbiru · 1 łyżka przyprawy do karkówki · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżka sosu chili
Mania Gotowaniaraczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością mięsa ;) Gotuję ją zawsze w dużym garze, bo dobrej pomidorowej nigdy za wiele :) Np. jedna nieduża od schabu i jedna(...)około kilogramowej karkówki. Całą zimę jem pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy, w zimie wystarczy, że ugotujesz wywar i wlejesz do niego jeden lub dwa słoiki przecieru, aby zjeść pyszną pomidorówkę :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówciągu tygodnia nie ma czasu żeby przygotować prawdziwy obiad :) Dziś zaproponuję Wam, bardzo prosty przepis, który możemy przygotować dzień wcześniej. Ja zrobiłam polędwiczkę wieprzową ale równie dobrze smakuje karkówka.Jest to dziwna kombinacja, ale zaręczam że bardzo smaczna. Chyba chodzi o to żeby nie było standardowo :)A więc będziemy potrzebować: 1kg karkówki, polędwiczki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku
Olikowa kuchniakiełbasę wędzoną wiejską kiełbasę z rozmarynem wędzoną kiełbasę a’la chorizo wędzoną szynkę wędzony baleron. A oto efekty bardzo przyjemnej pracy: Gotowe wędliny. Najlepsza pierwsza biała kiełbasa ever. Karkówka i szynka. Wędzona karkówka. Wędzona szynka. Kiełbasa pikantna a’la chorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa a’la chorizo. Kiełbasa wiejska z rozmarynem i czosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna
OstryKęsulubione szaszłyki:) Trudno podać proporcje składników - z poniższych ostatnio wyszło mi 15 sztuk, ale też zależy jak ciasno je nabijesz. Notabene polecam grubsze niż na zdjęciu patyki.Składniki:- 500g karkówki- 500g wołowiny- 300g brzuszka lub plastry boczku- kilka szt papryki w różnych kolorach- kilka średniej wielkości cebulek- 300g pieczarek (najlepiej małe - nie trzeba ich kroić i fajnie wyglądają)- sól- zioła(...)przyprawa ziołowa do grilla- olejPrzygotowanie:1. Karkówkę i wołowinę kroimy w kostkę (ok. 3 cm). Brzuszek w plasterki. Ja solę mięso oddzielnie, mimo że później posypuję szaszłyki np. przyprawą ziołową (są dla mnie za mało słone).2. Paprykę kroimy na kawałki, cebulę w dosyć grube (ok. 5 mm) talarki. Duże pieczarki na pół lub na ćwiartki.3. Teraz nabijamy
Kraina Tysiąca Smakówżurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek-4 bułki namoczone w 200ml mleka(...)moczę w wodzie)-2 rozdrobnione ziela angielskie-ok.100ml brandyMięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach (majeranek, gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym
Smaczne Zdrowenaturalne . Ja dostałam dziewięć paczuszek z przyprawami oraz kuchenny fartuszek. Część z nich dałam koleżance , część razem z fartuszkiem została wysłana do mamy a dla siebie zostawiłam przyprawę do karkówki , przyprawę do pizzy oraz czubrycę zieloną. Przyprawa do pizzy jest wykorzystywana na maksa do pizzy z patelni , przyprawa do karkówki znajdzie się jeszcze dzisiaj z recenzją na blogu. Klika
Magiczne Życie Marty