ziemniaków. Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne.No to co? jemy?To jest naprawdę szybkie i proste. Młode ziemniaki trzeba oskrobać lub wyszorować dokładnie pod kranem(...)czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakorzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką
Made By Mom And Sonczarnych oliwek bez pestek250g sera feta Przygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki pszennej razowej2 łyżeczki drożdży instant3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej1/4 szklanki kefiru2 łyżki miodu1 łyżka cukru1 łyżeczka soli6 kawałków suszonych pomidorów w oliwiePrzygotowanie:Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnymałymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;Jaja - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Botwinkę umyć, drobno pokroić.Buraczki od botwinki umyć, obrać i zetrzeć(...)dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawi
Gospodyni Miejskasię na blogu Ugotuj z nami klik. Ja zrobiłam z trochę większej porcji a jako dodatek wykorzystałam czarnuszkę. Pycha zachęcam do zrobienia i wyrażenia swojej opinii.SKŁADNIKI :400 ml kefiru 2 szt 1 litr mleka 2% z butelki 400 ml jogurtu typu grecki sól, świeżo zmielony pieprz do smaku * nasze ulubione dodatki ja dodałam(...)czarnuszkę, ale może to być równie dobrze czosnek, oliwki, kapary to co lubimy SPOSÓB WYKONANIA :sposób wykonania podaję za autorką przepisu. -Kefir, mleko oraz jogurt wlewamy do garnka i mieszamy rózgą aby wszystkie składniki razem się połączyły, a jogurt był bez grudek. Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy
Basia w kuchniCiasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):2 jajkaszklanka cukrucukier wanilinowyszklanka kefiru lub maślanki½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj
kuchcikowniaWaszej ulubionej oliwysól, pieprzsposób przygotowania:Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, koper i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj wyżej wymienione składniki razem z kefirem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania według Twoje fantazji. Zamiast oliwy można dodać łyżkę oleju lnianego a tuż
pieprzny smaczekMIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy(...)dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego
Mentor Smakupiernik litewski....Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej(...)wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury
Grahamka, weka i kajzerkagrzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto.Potrzebujemy:łyżkę masła¾ szklanki mlekatabliczkę dobrej czekolady3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego)dwa jajkapół szklanki brązowego cukru300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu½ szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczyptę solimąkę ok 2,5 szkl.solony karmel – umówmy się, karmel wymaga uwagi, raz wyjdzie(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo
ladykitchendrobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać
Oryginalny smakprzez takie coś nie przytyję ;) Szaszłyki możemy jeść w fazie samych P, a na PW możemy dodać warzywa i też będą pyszne ;) Składniki:pierś z kurczaka1/2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnegołyżka mąki kukurydzianejprzyprawy : tzatziki, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka/ szaszłykówPierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy(...)mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę i przyprawę tzatziki dodajemy do kefiru i dokładnie mieszamy. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (ja wyłożyłam blachę folią aluminiową i na to kładłam) i polewamy powstałym sosem. Pieczemy jakieś 30 min w 160-180 st. C. Oczywiście to zależy też od piekarnika więc należy co jakiś czas
charlotte gotujeSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki kefir, 1/2 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 19 łyżeczek masa krówkowa, 19 sztuk małe śliwki bez pestek, 1 szklanka śmietana 30%, 1 opakowanie śmietanfix, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, olej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 330 ml kefir, 1/4 szklanki cukier 1/2 łyżeczki sól, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie nadzienie nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju(...)usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę
W Mojej Kuchni Lubię