kefir - 1389 przepisów (strona:45/93)

Smoothie z kaki i jabłek 97

Proste smoothie, które dobrze się sprawdza w sezonie jesiennym i zimowym. Proste połączenie słodkich gruszek z kompotu z kaki i świeżymi jabłkami oraz kwaśnego smaku naturalnego kefiru sprawia że dostajemy mocno orzeźwiający napój. Naturalną kompozycję witamin i składników mineralnych wzmocnimy jeszcze dodatkiem pyłku pszczelego

Milion Smaków
Wegański twaróg 206

serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni), aby powstał kwas mlekowy charakterystyczny dla produktów mlecznych, takich jak twaróg, kefir itd. To jest bardzo ważny proces! Użyj jako masy serowej do sernika, zamiast twarogu na kanapki lub zrób swoje własne pasty, takie jak pasta bezrybna czy pasta z ziołami. Artykuł

Blendman
ZIEMNIACZKI OBSMAŻANE 139

Świetne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku . Składniki: 70 dag ziemniaków sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju

Z Majeczką w kuchni
Placki z jabłkami 120

jabłkami. Przepis mojej mamy bez proszku do pieczenia czy sody. Mimo to wychodzą puszyste i miękkie. Najlepsze wychodzą z zsiadłym mlekiem, ale jeśli go nie mamy to wybieramy kefir. Wychodzą wtedy równie pyszne. Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej

Biały fartuszek
45 pomysłów na zdrowe pączki! 241

kaszy bulgur i liczi Piernikowe pączki z czekoladą i marcepanem Bananowe pączki pełnoziarniste Czekoladowe pączki z manną i rabarbarem Donuty z batonika Quest Oponki z kaszy jęczmiennej Pączki na kefirze Smacznego

Poranek na słodko
PLACUSZKI KAKAOWE 167

czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 2 banany 200 g sera białego chudego 2-3 łyżki masła orzechowego

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka nelsońska 116

ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, po czym pokroić

Z notatnika
Pyry z gzikiem 138

potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe. Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą,  pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 183

Podlasia. Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy  rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Obowiązkowym składnikiem są również świeże ogórki pokrojone w kosteczkę, a dla zaostrzenia smaku dodaje się rzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się

Codziennik Kuchenny
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2329

smak przyciąga każdego do skosztowania choćby jednego. Polecam je spróbować, nie będziecie żałować. Składniki: ok. 800 mąki pszennej,  1 ½ łyżeczki sody,  ½ litra zsiadłego mleka (kwaśnego mleka lub kefiru),  1 łyżeczka soli,  ½ cukru, 2 wiejskie jajka, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy

Moniki Smakołyki
Zielony koktajl szpinakowo-bananowy 84

odchudzających się, szpinak jet niskokaloryczny, a zawarty w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczy oraz przyspieszają metabolizm. Spróbuj także: Koktaj rzodkiewkowy rzodkiewka kefir szczypiorek Bombowy fit koktajl bananowo-kakaowy banan kakao jogurt Karotka, koktajl marchewkowo - owocowy marchew pomarańcz jabłko banan

Fit&Fast Kitchen
Hiszpańska tortilla ziemniaczana 419

ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego

Kulinarne Inspiracje
BANANOWE PANCAKES Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI 158

wieczorem! ). Gwarantuję, że jak spróbujecie jednego – zaraz sięgniecie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * drobny cukier – 2 łyżki * kefir – 1 pełna szklanka * duże jajko – 1 szt * roztopione masło – 1 czubata łyżka * miękki, dojrzały banan – 2 szt DODATKOWO: * Solony karmel – przepis TUTAJ *Orzeszki ziemne SPOSÓB

Ostra na Słodko
OWSIANE PANCAKES Z JABŁKAMI W MIODOWO-CYNAMONOWYM SOSIE 179

tych placuszków, gdyż nasycą Was aż do obiadu :) SKŁADNIKI NA PANCAKES (na 2 porcje, około 8 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych + gorąca woda 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju (użyłam z pestek winogron) 1 jajko 2-3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA JABŁKA W MIODOWO

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 296

także z rabarbarem :-) Składniki:   (blaszka 31cmx21cm) 2.5  szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki  dowolne owoce   Kruszonka:   100 g mąki 50 g masła 50 g cukru szczypta cynamonu dla smaku Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Wykonanie

Walijskie Pichcenie