przepisem, bo to moim zdaniem najszybsza i bardzo smaczna wersja tego jabłkowego smakołyku. Składniki - proporcje dla 3 osób 200 g mąki pszennej 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapaprykę chili pokrojoną w plasterki. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie, a skórkę mieć przypieczoną. Ziemniaki można podać z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie tylko ugotowane. Smacznego
Moniki Smakołykimąki tortowej szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko (możecie wypróbować 2, ciasto wyszło mi dość gęste) szklanka maślanki (dałam kefir) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 6 łyżeczek marmolady/dżemu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła/margaryny + do posmarowania blaszki jeśli nie mamy papilotek 0,5 łyżeczki cynamonu Mąkę i cukier
W kuchni bez szafek140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego ( Skworcu ) 1 szczypta soli (solidna) 1 jajko 1/2 szklanki śmietany (można zastąpić kefirem lub maślanką) 30 ml oliwy 40g żółtego sera 50g wędzonego łososia (użyłam brzuszków; waga po obraniu) Ser zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu. Łososia
Di gotujerazowej ¾ szklanki białej mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych ½ szklanki brązowego cukru ¾ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre 1 banan rozgnieciony na miazgę ⅓ szklanki oleju 150 ml kefiru 2 jaja dodatkowo 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru wymieszane z ¼ łyżeczki cynamonu Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość
Pełny talerzłyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej
Domowa cukiernia Ewygodziny. Ziemniaki na dnie i po bokach naczynia powinny się dość mocno przyrumienić. Podajemy od razu po upieczeniu, jako samodzielne gorące danie. Ja lubię popijać je kefirem lub maślanką, ale piwo smakuje tutaj równie dobrze :) SKŁADNIKI na naczynie o pojemności 4 litrów 2,300kg ziemniaków, typ użytkowy A lub B 350-400g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 60g wędzonej
Karo in the Kitchenascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 g kefiru 1 jajko 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo
kulinarnyswiatdomiwięc różne owocowe lub warzywne koktajle. Przepisy na przykładowe koktajle: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Jem też pod różna postacią jajka, chude mięso z kurczaka i ryby. A morska ryba w diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.Można ciasto podzielić na pół i tylko do jednej
Ladylaura.patelnię, dodajemy miód i na malutkim ogniu prażymy do miękkości. Dodajemy cynamon i mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłko oraz uprażone orzechy. Możemy podać np. jogurtem lub z kefirem
Domowy Smak Jedzeniamięso. Jeśli nie macie pomysłu do czego go wykorzystać to proponuję zrobić pyszne kluski śląskie z mięsem okraszone zrumienioną cebulką. My lubimy je jeść z dodatkiem maślanki lub kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana
Ala piecze i gotujedobry. Doskonałe rozpoczęcie dnia. Porcja dla jednej osoby: 2 jajka garść liści świeżego szpinaku kilka wiórków marchewki – cieniutkie plasterki kilka krążków papryki czerwonej słodkiej spiczastej 2 łyżki kefiru sól, pieprz, chili do smaku szczypiorek do posypania kawałek... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuduży bochenek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 25 g miękkiego masła 500 ml maślanki lub kefiru Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około
Kubki smakuteż świetnie gaszą pragnienie, a przy tym są pyszne i zdrowe. Koktajl ten robiłam już kilka razy, co tu dużo pisać uwielbiam go! Zapraszam... Składniki: 1 szkl. zimnego kefiru garść malin-mogą być mrożone- nawet lepiej, bo zastępują kostki lodu garść borówek-mogą być mrożone opcjonalnie 2 kostki lodu Wszystko zmiksować w blenderze
Kubki smaku