prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam! Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków * 250g mąki pszennej * 1/2 szklanki kefiru * 2 jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką
Magiczne Życie MartyProponuję znaleźć swoje proporcje a narazie podaje moją propozycję jeszcze niewypróbowaną Proziaki, prołzioki około 1/2 kg mąki pszennej 1 duże jajo 1 łyżeczka sody oczyszczonej maślanka, zsiadłe mleko, kefir (ile zabierze) dodatki otrębów, ziół, przypraw - dowolne Z podanych składników przygotować ciasto. Rozwałkować je, pokroić na kwadraty i upiec na piecu tradycyjnym, w piekarniku lub na patelni teflonowej. Smarować smalcem
Gotuj Sam!powoduje spulchnienie ciasta dzięki wytwarzanemu dwutlenkowi węgla (CO 2 ). 2 zachodzi (z małymi wyjątkami) jeśli wśród składników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się najczęściej w postaci kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, śmietany, miody czy octu jabłkowego . Składniki te sprzyjają również szybkiemu uwalnianiu się węglanu sodu, dzięki czemu ciasto zostaje pozbawione nieprzyjemnego zapachu i smaku. Przy połączeniu sody oczyszczonej
Trzeci talerzNigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski
Ostra na Słodkojeńcami rosyjskimi w trakcie pierwszej wojny światowej, stąd właśnie jej nazwa. Można je upiec na blaszce w piekarniku lub na patelni, na oleju. Są smaczne, pożywne idealnie z kefirem lub kwaśną śmietaną
Kulinarne Fantazje Mariolirękach. Jest dużo bardziej teoretyczne niż “Kiszonki i fermentacje” Barona. Nie ogranicza się też do żadnego konkretnego regionu. Jeśli coś jest wynikiem dzikiej fermentacji jak kapusta kiszona, laktofermentacji jak kefir, akoholem lub pochodzi z hodowlanych “grzybków” jak kombucza, to ma swoje miejsce w tej książce. Książka Katza, który sam nazywa się fetyszystą fermentacji, to poradnik typu wszystko co chcieliście wiedzieć
Ugotowane pozamiatanekwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować
To co kochamskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz solą. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na czas
Domowy Smak JedzeniaSkładniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju 2 jajka 330 g kefiru ok 15 plasterków wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1-2 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku garść listków szpinaku Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Przestudzić i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać
Gaździnka warzyGofry nie muszą być przesłodzone i niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy
Mienta blogszklanki mąki przestrzennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki mokre: 180 g twarożku sera białego (mielonego - z wiaderka) około 130 ml kefiru 2 jajka 1/4 szklanka oleju dodatkowo: wiśnie z kompotu kruszonka Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy suche, do drugiej mokre i mieszamy. Do suchych składników przelewamy składniki mokre i dokładnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZiemniaczki smażone z dodatkiem boczku i świeżym chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :) Składniki na dwie porcje: ok 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska 1-2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie
Ze smakiem i z pasjądużą nutą kawy ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/2 szklanki oleju 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zaparz
Kulinarna (nie)codziennośćrękach. Jest dużo bardziej teoretyczne niż “Kiszonki i fermentacje” Barona. Nie ogranicza się też do żadnego konkretnego regionu. Jeśli coś jest wynikiem dzikiej fermentacji jak kapusta kiszona, laktofermentacji jak kefir, akoholem lub pochodzi z hodowlanych “grzybków” jak kombucza, to ma swoje miejsce w tej książce, nawet jeśli to bardzo egzotyczny smak, którego ze świecą szukać w typowym sklepie i spiżarni
Ugotowane pozamiatane