może być traktowana jako samodzielna potrawa. My jemy ją z omastą zrobioną na boczku i słoninie, dzięki czemu cebula przejmuje smaki i jest lekko słodkawa. Do tego maślanka lub kefir. Do szczęścia nie wiele trzeba, a smak często przypomina nam dzieciństwo i naszych krewnych, których z nami już nie ma. Składniki 1 kg ziemniaków 5 łyżek mąki 2 łyżki
R'n'G Kitchenznaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo. Pijemy dużo wody lub herbatę zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką
Posadzone i zjedzoneplastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar. Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić
Posadzone i zjedzoneszkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii składniki mokre: 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 1 jajko ½ szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub kwaśnej chudej śmietany) oraz 10 truskawek pokrojonych w ćwiartki pół tabliczki białej czekolady pokrojonej na drobne kawałki Piekarnik nagrzać do 180°C . Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Posadzone i zjedzonektórych będzie zdecydowanym plusem), to nie ma również wartości odżywczych. Dlatego zwykłą wodę można z powodzeniem zastąpić wodą kokosową, dowolnym mlekiem (roślinnym, orzechowym, owsianym lub zwierzęcym), maślanką, jogurtem, kefirem, a także sokiem owocowym lub popularnym ostatnio napojem aloesowym (dobrze, jeśli nie będzie dosładzany). 3. Kompozycja składników Można oczywiście tworzyć koktajle ze wszystkich grup produktów, o których wspomniałam, ale nie trzeba
Ratunku obiadprzyjmuje się 3 razy dziennie po około 5 sztuk. Jeżeli chodzi o proszek spożywamy zwykle jedną łyżeczkę dziennie. Najłatwiej jest rozpuścić go w wodzie, lub dodać do ulubionego koktajlu, kefiru czy jogurtu.Należy pamiętać, że chlorella czy spirulina – zbliżona właściwościami alga nazywana "siostrą" chlorelli, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Naukowcy jak dotąd
Kuchcik gotujezapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj z sosami albo z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. GOTOWE
Kulinarna (nie)codziennośćspecjalne życzenie małej solenizantki, która częstowała nimi sowich gości. Muffiny z malinami i kruszonką Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukry 250 ml kefiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju około 350 g malin 24 łyżki kruszonki Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiViolaPassion Chłodnik Litewski Składniki: 1litr jogurtu naturalnego,Greckiego,albo kefiru 1 pęczek botwiny (drobno posiekany) 2 średnie buraczki ( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany) 3 ząbki czosnku ( przecisnięty przez prasę) 1 łyżka octu sol,pieprz Pęczek rzodkiewki (drobno pokrojony) 2 jaja ugotowane na twardo Sposób: Buraczki z botwinki odcinam i obieram, a następnie kroję drobno i buraczki
Viola cooks with passionKoktajl arbuzowo-truskawkowy Koktajl pomarańczowy Koktajl malinowo-bananowy Koktajl z nutą ogórka Koktajl warzywny z burakami i marchewką A na kaca drink... z kefiru Koktajl z mango Koktajl czekoladowy E. Wedel Zielony koktajl z roszponką i truskawkami Cytrusowy zawrót głowy Koktajl owocowo-warzywny z truskawkami, szpinakiem
Passions hobbies lifejakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom. Aby uniknąć niezdrowych zakupów w sklepiku szkolnym spakujmy również butelkę wody, herbaty czy soku. Nie zapominajmy również o produkcie mlecznym (mleko, jogurt, kefir
Tradycyjna Kuchniapotem przecedzić, ale ja proponuję dolać zimnej wody i przez kilka minut gotować rosół - oczywiście na minimalnym ogniu. Chłodniki Przygotowujemy je na kwaśnej śmietanie, jogurcie naturalnym czy kefirze. Niech będą dobrej jakości, prawdziwe, a nie miksy tłuszczowe - czytajcie składy, to zajmie tylko chwilę, a wiecie, co tak naprawdę zjadacie. Jeśli dodajemy duszone czy podsmażane warzywa, to róbmy
Codzienna kuchnia niecodziennaszpinakiem, bananem i gruszkami Smoothie nektarynkowo-miętowe Smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą Smoothie truskawkowo-miętowe Koktajl: napój przygotowany z owoców i/lub warzyw z dodatkiem nabiału typu: mleko, kefir, maślanka lub ew. mlek roślinnych. Przykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany
Mania WypiekaniaPRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe
Ostra na Słodkokolejny :) Tym razem z pysznymi jeżynami, które kupiłam ostatnio u miłej starszej Pani na przystanku tramwajowym :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy pół szklanki dojrzałych jeżyn 200 ml kefiru 100 ml wody 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego Wykonanie: Jak zwykle koktajl jest banalnie posty, wszystko razem blendujemy i już
Quinoa Raz!