kefir - 1389 przepisów (strona:46/93)

Prażucha 101

może być traktowana jako samodzielna potrawa. My jemy ją z omastą zrobioną na boczku i słoninie, dzięki czemu cebula przejmuje smaki i jest lekko słodkawa. Do tego maślanka lub kefir. Do szczęścia nie wiele trzeba, a smak często przypomina nam dzieciństwo i naszych krewnych, których z nami już nie ma.  Składniki 1 kg ziemniaków 5 łyżek mąki 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 154

znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo.  Pijemy dużo wody lub herbatę zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką

Posadzone i zjedzone
Ciasto z rabarbarową bezą 118

plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar. Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić

Posadzone i zjedzone
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 92

szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii składniki mokre: 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła 1 jajko ½ szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub kwaśnej chudej śmietany) oraz 10 truskawek pokrojonych w ćwiartki pół tabliczki białej czekolady pokrojonej na drobne kawałki Piekarnik nagrzać do 180°C . Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Posadzone i zjedzone
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 236

których będzie zdecydowanym plusem), to nie ma również wartości odżywczych. Dlatego zwykłą wodę można z powodzeniem zastąpić wodą kokosową, dowolnym mlekiem (roślinnym, orzechowym, owsianym lub zwierzęcym), maślanką, jogurtem, kefirem, a także sokiem owocowym lub popularnym ostatnio napojem aloesowym (dobrze, jeśli nie będzie dosładzany). 3. Kompozycja składników Można oczywiście tworzyć koktajle ze wszystkich grup produktów, o których wspomniałam, ale nie trzeba

Ratunku obiad
CHLORELLA – ZIELONY SPOSÓB NA ZDROWIE 166

przyjmuje się 3 razy dziennie po około 5 sztuk. Jeżeli chodzi o proszek spożywamy zwykle jedną łyżeczkę dziennie. Najłatwiej jest rozpuścić go w wodzie, lub dodać do ulubionego koktajlu, kefiru czy jogurtu.Należy pamiętać, że chlorella czy spirulina – zbliżona właściwościami alga nazywana "siostrą" chlorelli, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Naukowcy jak dotąd

Kuchcik gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 158

zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj z sosami albo z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. GOTOWE

Kulinarna (nie)codzienność
Słodkie środy - Muffiny z malinami i kruszonką 100

specjalne życzenie małej solenizantki, która częstowała nimi sowich gości. Muffiny z malinami i kruszonką Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukry 250 ml kefiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju około 350 g malin 24 łyżki kruszonki Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłodnik Litewski 160

ViolaPassion Chłodnik Litewski  Składniki: 1litr jogurtu naturalnego,Greckiego,albo kefiru 1 pęczek botwiny  (drobno posiekany) 2 średnie buraczki ( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany) 3 ząbki czosnku ( przecisnięty przez prasę) 1 łyżka octu  sol,pieprz Pęczek rzodkiewki (drobno pokrojony) 2 jaja ugotowane na twardo Sposób: Buraczki z botwinki odcinam i obieram, a następnie kroję drobno i buraczki

Viola cooks with passion
Koktajle 154

Koktajl arbuzowo-truskawkowy   Koktajl pomarańczowy   Koktajl malinowo-bananowy     Koktajl z nutą ogórka   Koktajl warzywny z burakami i marchewką   A na kaca drink... z kefiru     Koktajl z mango Koktajl czekoladowy E. Wedel        Zielony koktajl z roszponką i truskawkami   Cytrusowy zawrót głowy   Koktajl owocowo-warzywny z truskawkami, szpinakiem

Passions hobbies life
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 152

jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom. Aby uniknąć niezdrowych zakupów w sklepiku szkolnym spakujmy również butelkę wody,  herbaty czy soku. Nie zapominajmy również o produkcie mlecznym (mleko, jogurt, kefir

Tradycyjna Kuchnia
Jak ugotować pyszną zupę? 196

potem przecedzić, ale ja proponuję dolać zimnej wody i przez kilka minut gotować rosół - oczywiście na minimalnym ogniu.  Chłodniki Przygotowujemy je na kwaśnej śmietanie, jogurcie naturalnym czy kefirze. Niech będą dobrej jakości, prawdziwe, a nie miksy tłuszczowe - czytajcie składy, to zajmie tylko chwilę, a wiecie, co tak naprawdę zjadacie. Jeśli dodajemy duszone czy podsmażane warzywa, to róbmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czym się różni smoothie od koktajlu? - czyli krótki przewodnik po napojach 126

szpinakiem, bananem i gruszkami Smoothie nektarynkowo-miętowe Smoothie z kiwi, limonką i pomarańczą Smoothie truskawkowo-miętowe Koktajl: napój przygotowany z owoców i/lub warzyw z dodatkiem nabiału typu: mleko, kefir, maślanka lub ew. mlek roślinnych. Przykładowy koktajl: Koktajl mango lassi Koktajl jagodowy Koktajl czereśniowy Koktajl truskawkowy   Shake: gęsty napój lodowy z dodatkiem lodów na bazie mleka lub mleka. Przygotowywany

Mania Wypiekania
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 190

PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy jest za zimno – do boju ruszają szkodliwe

Ostra na Słodko
Koktajl quinoa + kefir + jeżyny 115

kolejny :) Tym razem z pysznymi jeżynami, które kupiłam ostatnio u miłej starszej Pani na przystanku tramwajowym :)  Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy pół szklanki dojrzałych jeżyn 200 ml kefiru 100 ml wody 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego Wykonanie: Jak zwykle koktajl jest banalnie posty, wszystko razem blendujemy i już

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania