Najprostszy chłodnik z botwinką 632Lato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekspresowe Ciasto Kefirowe Z Truskawkami 207które szybciutko się robi, jest wilgotne i co najważniejsze jest bardzo smaczne. Składniki na blaszkę 23 x 23 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus u mnie jedna mała łodyżka rabarbaru ( została mi w lodówce
Gotowanie...to proste !
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 376bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa kwestia. Jeśli najczęściej jadasz ziemniaki, to najlepiej zawsze mieć w domu kefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś zwolennikiem ryżu, to także przyda się jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion
Cooking Monster
KEFIROWE CIASTO Z OWOCAMI 215szybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera SKŁADNIKI blaszka o wym 10x30 cm 1 jajko, ½ szkl. kefiru, ¼ szkl. oleju, 1/3 szkl. cukru, olejek waniliowy, 1 1/3 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 brzoskwinia, 1/3 szkl. jagód WYKONANIE Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Suche składniki łączymy w 1 misce
słodki bratek
PRZEPIÓRCZE UDKA 179Składniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki
Kulinarne Fantazje Marioli
Warzyw kubek - dietetyczny i zdrowy posiłek na szybko :) 219Sposób przygotowania jest banalny! Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z 200 ml ciepłej wody i odstawić na 2-3 minuty. I gotowe! Ponad to Warzyw Kubek możesz dodać do jogurtu, kefiru, zupy, soku czy swojego ulubionego koktajlu. Należy zwrócić uwagę na to, iż jedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły
Zdrowie na języku :P
Chłodnik z jarmużem 147zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego 500 ml kefiru 3 ząbki czosnku 400 g zielonych ogórków 2 łyżki octu winnego 100 g jarmużu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Wykonanie: Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry
Kulinarne przygody Gatity
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 174Danie szybkie , aromatyczne! Do syta! Kilka dni temu padł mi piekarnik elektryczny. Chrupiące złociste ziemniaczki ? Czemu nie. Nie smażone, a mimo to chrupiące. Ta patelnia to potrafi. Do tego kefir i danie sezonowe gotowe! Do 20 minut się wyrobicie! ..................................................... PODSUMOWANIE- ZALETY I WADY. Najpierw wady – przed testem miałam myśl, że patelnia jest ...po prostu za droga. Kolejne i kolejne eksperymenty
Z Kuchni Do Kuchni
Serek z maślanki/kefiru 176www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Serek ze zdjęcia powstał z maślanki, ale w taki sam sposób można wykonać twaróg z kefiru. Z poniższych proporcji wychodzi niecałe 200g serka. 1 litr maślanki Opcjonalnie: 2 łyżeczki gęstej śmietanki sól Maślankę przelać do garnka i podgrzewać, aż osiągnie 80 stopni (i rozwarstwi się). (Najlepiej podgrzewać na małym palniku, na minimalnym
Di gotuje
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 198lubimy słodkie poranki, dodatkowo możemy sięgnąć po bitą śmietanę! Inną ciekawą propozycją na przygotowanie szybkiego śniadania jest koktajl . Niezależnie od tego czy do jego przygotowania użyjemy mleka, jogurtu czy kefiru naturalnego, możemy dorzucić w zasadzie dowolne owoce i 1-2 łyżki Nutelli dla podkreślenia wyjątkowego smaku. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i łączymy. W szczególnie upalne poranki, gdy potrzebujemy szybkiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sztuka fermentacji 210bakteriach, pleśniach i drożdżach, które nas otaczają, poprawiają nasze zdrowie i są odpowiedzialne za smak sfermentowanego jedzenia, to właśnie na tym ostatnim się skupcie. Wiemy, jak lubicie podjadać jogurty, kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr
GRUBY WAŁEK
Młode ziemniaczki pieczone w patelni 646oliwek . Wymieszaj. Możesz dodać przyprawy do ziemniaków. Wsyp na rozgrzaną patelnie, potrząśnij i przykryj. Jeśli chcesz to upieczone ziemniaczki posyp tartym parmezanem i koperkiem i zjedz z kefirem lub maślanką. Jeśli to jest niewystarczające, po prostu do ziemniaków dołóż marchewki i czerwonej cebuli jeśli lubisz i zapiekaj na patelni. Podawaj na liściach sałaty. Ot i cała filozofia na danie
Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na Chłodnik Truskawkowy 191dorosłym. Sezon truskawkowy w pełni za oknem coraz cieplej, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chłodnika truskawkowego będziemy potrzebować: 600 g truskawek 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 1 szklanka śmietany 12% lub 18% około 120 g cukru (ilość cukru to kwestia gustu) 2 łyżeczki cukru waniliowego do dekoracji na talerzu kilka truskawek Link do filmu z przygotowania: Chłodnik truskawkowy
Uwaga Babcia Gotuje
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 307wkładam po 10-12 sztuk, po chwili wypływają i dogotowuję około 2 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i kładę do gorącej miski z przygotowaną złotą cebulką. Idealnie wchodzą z zimnym kefirem, chłopaki lubią do nich jeszcze kleksy kwaśnej śmietany. Można też jeść odgrzewane na patelni, przypieczone na lekko złoty kolor. Moja mama robiła pierogi najczęściej w piątek, nie miały może
I tu będę miała takie te
Chłodnik 232pełny warzyw :) Składniki: 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć, odkroić buraczki, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki wody, dodać masło
Cakes By Kejt