kefir - 1389 przepisów (strona:54/93)

Chlebek owsiany na maślance- makrobiotyczny 152

pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży. Składniki: 20 dag płatków owsianych 15 dag mąki pszennej 10 dag otrąb pszennych 5 dag mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody 250 ml kefiru lub maślanki 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży sól do smaku 1 łyżka kminku olej do formy Wykonanie: Z wody, drożdży, z połowy mąki pszennej zarobić rozczyn. Gdy ciasto podwoi swoją

Tradycyjna Kuchnia
PIERÓG BIŁGORAJSKI 191

utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć

Ciastka - domowe słodkości
Kasza gryczana 191

odliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie takie mleko które troszkę postoi w ciepłym miejscu i zaczyna pojawiać się w nim serwatka. Później gdy je ogrzejemy można zrobić z niego biały ser. Obecnie w sklepach jest ono dostępne

sierotka maRysia w kuchni
Czeburek idealny 182

szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno pokrojonej - w oryginale baranina * pół cebuli * duża szczypta majeranku * 3 ząbki czosnku * pól szklanki kefiru * szczypta cayenne * pół łyżeczki papryki słodkiej * sól, pieprz Do dzieła!!! Zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto ma być elastyczne, delikatnie lepić się do ręki. Odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Pancakes z karmelizowaną pomarańczą 193

chandry. PANCAKES ok 30 minut ok 30 sztuk Składniki  300 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 1 jajko 300 ml mleka 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (może tez być zsiadłe mleko) 75 g stopionego masła Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy po minucie z każdej strony na  niedużym ogniu

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowo – migdałowe muffiny z cukinią 150

owsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre 2 duże jajka 125 g stopionego masła lub oleju (u mnie 1/4 szklanki oleju) pół szklanki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki (u mnie jogurt naturalny)  oraz 100-150 gram gorzkiej czekolady (1- 1 i 1/2 tabliczki) - posiekanej drobno 60 gram migdałów w płatkach (troszkę odłożyć

sierotka maRysia w kuchni
Kolejne muffiny, kolejne idealne… czekoladowe z wiśniami 202

mnie oczywiście gorzkiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 2 jajka 125 g stopionego przestudzonego masła lub troszkę mniej niż pół szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) lub dżem wiśniowy choć z wiśniami są lepsze odrobinę dowolnego alkoholu lub olejku rumowego Do dzieła!!! Po staremu mokre składniki mieszamy z mokrym

sierotka maRysia w kuchni
Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową 196

szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 230 g jogurtu naturalnego (można użyć maślanki, kefiru) 2/3 łyżeczki esencji waniliowej 200 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kruszonka: 2,5 łyżki zimnego masła 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich

sierotka maRysia w kuchni
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 140

karteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki i wyższą temperaturę na zewnątrz aby przypomnieć sobie smak Restauracji Pod Malwami

Right Behind The Kitchen
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 149

stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa

Kto ugości moich gości?
PLACKI Z DYNI 151

Dynia  to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię.   Wszystko mieszam.  Smażę

potrawyregionalne
rustykalna tarta ze śliwkami 150

składniki: 270 g mąki 45 g cukru pudru 140 g masła 100 ml kwaśnego mleka (kefir lub jogurtu naturalnego) 1 szczypta soli ok. 600 g śliwek węgierek dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasto korzenne 136

KLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 3 łyżki puree z dyni 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka   W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Masę przelewamy do formy

Mienta blog
Kugiel - Baba ziemniaczana 214

proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 30 min (z termoobiegiem)  Podawać z mlekiem lub kefirem. Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Koktajl wiosenny z lebiodą i rzeżuchą 105

kefiru garść rzeżuchy ogrodowej garść lebiody purpurowej szczypiorek sól pieprz ziołowy Wszystkie składniki włożyć do kubka blendera i zmiksować, do smaku dodać sól i pieprz

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania