małych muffinek: 250 gr masła 180 ml wody 250 gr gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, greckiego, maślanki lub kefiru 300 gr mąki 70 gr kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Formę do muffinek wysmarować masłem. W garnuszku umieścić wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać
moj przepis naszkl. mąki orkiszowej 9 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. dżemu malinowego niesłodzonego lub zblenderowanych/rozgniecionych malin 2 jajka 1/2 szkl. kefiru lub 3/4 szkl. jogurtu naturalnego 1/2 posiekanej tabliczki czekolady 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki kakao naturalnego 30 g orzechów (włoskich, laskowych) Przygotowanie: Oddzielamy białka
Czarnawisienkanieobecnosci- a teraz przejdźmy do konkretów- czyli obiad. Co polecam? Ziemniaki pieczone z tymiankiem. Każda forma pieczonych ziemniaków przypomina mi dzieciństwo :) , oczywiście idealne ziemniaki muszą być z maślanką lub kefirem. Są proste w wykonaniu, troszkę pracochłonne- ale bardziej mówimy tu o czasie pieczenia niż efektywnej pracy :) Polecam , zaczynamy: Składniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia
Smaki Edytyformie ale u nas dziś gwiazdki prosto z nieba. Gwiazdki z cukrem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 1 łyżka kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody 250 g miodu 150 g masła lub margaryny 1 szklanka kefiru lub jogurtu 200 g pokrojonych bakalii: suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina, migdały, orzechy. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Miód rozpuścić razem z masłem lub margaryną
Na słodko lub wytrawniedużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka
Ladylaura.Przepis pochodzi z tej strony, zmodyfikowałam go jednak według własnych potrzeb. Składniki (na niewielki bochenek dla 2-4 osób): 100 gram mąki gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie
Mango Papajalekkiego zarumienienia. Co kilka minut granolę można przemieszać, by piekła się równomiernie. Po upieczeniu granolę wystudzić, wymieszać z żurawiną, przechowywać w zamkniętym słoiku. Zjadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, kefirem! Smacznego
Moje Qulinariaszpinak, brokuły, pietruszka wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz ulubione zboża - niewiele, tak by zagęścić koktajl ; to mogą być płatki lub otręby owsiane, czy ugotowana wcześniej kasza dla wzmocnienia smaku dodaj odrobinę soku z cytryny, miód
Kuchnia Elliełyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżki oleju kokosowego Płatki zalać mlekiem i odłożyć do czasu, aż napęcznieją, a mleko wsiąknie. Żółtka oddzielić od białek, dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości
Domowa cukiernia Ewyprzemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko, sery, grzyby, makrela, łosoś, soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak
Fit & Healthy Lifepełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży. Składniki: 20 dag płatków owsianych 15 dag mąki pszennej 10 dag otrąb pszennych 5 dag mąki pełnoziarnistej ½ szklanki ciepłej wody 250 ml kefiru lub maślanki 1 łyżeczka cukru 2 dag drożdży sól do smaku 1 łyżka kminku olej do formy Wykonanie: Z wody, drożdży, z połowy mąki pszennej zarobić rozczyn. Gdy ciasto podwoi swoją
Tradycyjna Kuchniautworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć
Ciastka - domowe słodkościodliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie takie mleko które troszkę postoi w ciepłym miejscu i zaczyna pojawiać się w nim serwatka. Później gdy je ogrzejemy można zrobić z niego biały ser. Obecnie w sklepach jest ono dostępne
sierotka maRysia w kuchni