Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami i wyszło ... pyszne :-) Składniki: 2.5 szkl. mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 0.5 szkl. cukru 0.5 szkl. oleju 300g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki dowolne owoce Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta cynamonu dla smaku Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji
Walijskie Pichceniewspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no a z mascarpone, to już frykas! Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 250 g kefiru 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki octu lub spirytusu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto konfitura z owoców leśnych serek mascarpone cukier puder wymieszany
kgwjanczewobałam zwłaszcza (powtórzę to po raz setny) przy moim piekarniku gazowym to różne rzeczy lubią się dziać :) Więc może napisze te wszystkie rady dotyczące ciast (maślankowych,jogurtowych czy na kefirze) jakie udało mi się dowiedzieć / przeczytać : - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, - zbyt duża ilość owoców i kruszonki tez może spowodować że upiecze nam się zakalec, - ciasto mieszamy
Gotowanie...to proste !przyrządzone w niewielkich porcjach, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie. Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka
Codzienne Gotowaniewraz z jajkiem i koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone koperkiem, jajko sadzone, a do picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany
Codzienne Gotowanietłuszcz z boczku, jednocześnie podsmażając kopytka z obu stron. Doprawiamy kopytka solą i pieprzem. Dodajemy mrożony groszek, czekamy aż dojdzie. Podsmażone kopytka podajemy na gorąco z otartym parmezanem i kefirem. Smacznego! The post Kopytka z boczkiem i groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszkl. otrąb owsianych lub pszennych 110 g brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl. maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki
Moje domowe kucharzeniesobą, wyrabiając dokładnie do połączenia. Odstawiamy na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podajemy np. z kefirem
Domowy Smak JedzeniaPosiada także właściwości prebiotyczne, czyli wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej. W związku z tym jest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do jogurtów, kefirów, do przygotowania musli czy też sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad
Kulinarne przygody Gatitysmażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele pokroić na grube plastry
Eli GotowanieWłoska kapusta w cieście Skladniki 1/2 główki kapusty wloskiej 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kefiru sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie Umytą kapustę ugotować w osolonej wodzie na pół twardo . Po wyciągnięciu z wody trochę ją odsączyć i pokroić w plastry o grubości ok, 1 cm . Z reszty
Eli Gotowanierazy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie. Składniki 2 szklanki mąki 150 g mleka zsiadłego lub kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli oliwa rzepakowa do smażenia 200g śmietanki 30 % lub 1 łyżka cukru pudru ( można więcej lub mniej w zależności od smaku
Eli Gotowaniepowidle sliwkowym. Na pewno po przepis sięgne jeszcze nie jeden raz. Składniki; 30 dag mąki pszennej pół łyżeczki sody 150 ml. jogurtu naturalnego ( można dodać również zsiadłe mleko czy kefir - w zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi
Radość kipiąca uśmiechem.