przepraszam Składniki: 2 szklanki mąki- pół na pół krupczatka i poznańska 3/4 szklanki cukru 5 łyżeczek kakao 2 jajka 2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju 1/2 litra kefiru 1 szklanka mieszanki bakaliowej Polewa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki suche wsypuję do miski i mieszam. Osobno mieszam
Ciasteczkowy Potwórpolskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa z drzewa świętojańskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagranatów, z karobu, z buraków, itd.) Przygotowanie - wybieramy jeden z wariantów - każdy z nich odpowiada 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody i 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (w razie potrzeby zmniejszyć ilość innych płynów; sodę dodać do suchych, a maślankę do mokrych składników) 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu wymieszać z 1/2 łyżeczki sody (stosować tylko
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodana na talerzu z kolekcji Martha Gold z Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto ciemne 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne 5 jajek 2 szklanki mąki 1 szk cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ala piecze i gotujewybrać dobrze? WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU NATURALNEGO Z czego wynika tak duże zainteresowanie społeczeństwa "tematem" mlecznych napojów fermentowanych? Pamiętajmy, że wśród nich znajdują się także - powszechnie znane - kefir i maślanka. Sporo osób nie widzi między nimi dużej różnicy. A przecież produkcja jest zupełnie inna. O nich też napiszę w swoim czasie - dziś zajmę się jogurtami. Ten naturalny wspomaga oczyszczanie
Katsuumijajka PRZYGOTOWANIE: Na stolnice przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy pokrojone twarde masło. Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzygotowujemy ciasto jak na szarlotkę, tylko że bez cukru. Bierzemy 3 jajka, szklankę mąki, 1/2 szklanki śmietany lub kefiru, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie przygotowujemy farsz. Ugotowane mięso (ok. 800 g) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa( lub surowe, mielone podsmażyć), dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną
kulinarnajamka.blogspot.comczasie pieczenia granolę kilka razy ostrożnie zamieszać. Od razu po wyjęciu z piekarnika granola wydaje się miękka, ale gdy ostygnie będzie chrupiąca. Podawać z owocami i mlekiem / jogurtem / kefirem. Smacznego
Pełny talerzBył już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla
dom-agi.plwysoką temperaturę, może być pomocna przy walce z przeziębieniem. Składniki: (na 1, bądź 2 małe porcje) 2 garści umytej i posiekanej na drobno rukoli 1 cały banan 2 łyżki kefiru 50 ml śmietany kremówki 30% 80-100 ml wody letniej przegotowanej odrobina soku z pomarańczy garść świeżych listków bazylii do dekoracji: szczypta kakao około 1-2 łyżki śmietany
KreatywnePinytartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego
Kuchnia Elliepyszny, idealny na dietetyczne śniadanie. Mango doskonale nadaje się do koktajli, polecam też dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango , oraz inne napoje : Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy Koktajl truskawkowy Smoothie z truskawek ½ średniego mango 100 ml mleka 0,5% 100 ml zimnej wody niegazowanej 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie) 1 łyżka mąki Polewa: 100g czekolady deserowej 80ml śmietany kremówki Wszystkie
Smakowy Rajktórzy nie lubią maślanych, tłustych i ciężkich kremów. PS. Tort zrobiłam wg przepisu na szybką babkę . Ciasto babkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki Krem: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe (lub inne) 500ml wody (wrzątku) 2 płaskie łyżeczki żelatyny (w sezonie
Smakowy Rajtego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych ciast polecam Szybką babkę z kefirem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Raj