oraz ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach (te składniki celowo dodaję po zakończeniu gotowania, aby zachować ich intensywny smak i aromat). Odstawić na noc. Następnego dnia dodać kefir lub kwaśne mleko oraz pozostałe dwa ząbki czosnku. Jeśli to konieczne, doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Podawać schłodzony dodatkiem jajka na tardo, lub po prosu popijać z kubeczka
KUCHARNIAjednak dla czystej przyjemności, jaką jest sama myśl o kolejnej szklance różowej ambrozji. KOKTAJL MALINOWY 4-5 dużych garści dojrzałych malin 1 litr dobrze schłodzonej maślanki lub kefiru cukier do smaku Maliny wsypać do miksera. Zalać maślanką. Zmiksować. Jeśli koniecznie dosłodzić cukrem do smaku. Wypijać przez słomkę do dna i póki jest, nalewać kolejną szklankę. Ten przepis
KUCHARNIAdomowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel... To dlatego, że gotowana z wodą inulina zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki
w mojej kuchniczuję wtedy, że jest bardziej nasz. Taki ciepły i przytulny. Muffiny z krówkami (12 muffinek) 450g mąki 6-12 krówek 50g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200g kefiru 80 stopionego masła 30g oleju 2 jaja aromat waniliowy Suche i mokre składniki wymieszam dokładnie w oddzielnych miskach. Następnie łączę je delikatnie ze sobą pamiętając, że najlepsze muffiny powstają
Zapiski Młodej ŻonyPancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić owocowym kefirem lub dodać do nich płatki owsiane. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku cukru możemy podawać je w wersji wytrawnej. Mi jednak najbardziej smakują takie, lekko słodkie, z delikatnym budyniowym kremem i łyżką
Zapiski Młodej Żonyprzygotować coś smacznego i pożywnego - coś, co sprawdzi się w każdych okolicznościach, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ziemniaki faszerowane jajkiem wyśmienicie smakują z dodatkiem kefiru lub maślanki. Można oblać je roztopionym masłem lub sosem pomidorowym, posypać świeżymi ziołami. Z wydrążonego miąższu ziemniaka możesz przygotować smakowite chipsy w następujący sposób: kawałki miąższu
Szybko Szybkowarpodam przepis na dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ strony Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru 2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru pół łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych W przypadku świeżych
Na słodko lub wytrawniegorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 180 ml wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 70 g kakao 120 g maślanki, jogurtu lub kefiru 4 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo na polewę: 250 gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki Sposób wykonania: Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia
Na słodko lub wytrawniedobrej jakości masła szczypta soli pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 małe filiżanki mocnej kawy (rozmiar espresso) 3 jajka 5 łyżek kefiru lub maślanki 1 szklanka śmietanki 30% lub 36% 2 czekolady (mleczna, biała lub gorzka) do kremu A jak to zrobić: Dwie czekolady łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia w opałachSylwestrowo - Noworocznych szaleństwach, w ramach regeneracji zapraszam na Kapuśniak. Wiadomo, że w stanie zatrucia organizmu alkoholem na poprawę samopoczucia wpłynie: kapusta kiszona (także sok z ogórków oraz kefir). Dlatego szczególnie polecam osobom, które dość "hucznie" spędziły ostatnie dwa dni. Kochani życzę Wam spokojnego, radosnego i obfitującego w smakołyki roku. SKŁADNIKI: 50 dkg kiszonej kapusty 50 dkg żeberek wieprzowych
Kuchnia w opałachwszystko za sprawą trafionego prezentu: blendera :) W zimie robiłam istne bomby witaminowe, ale latem mam już prawdziwe pole do popisu, bo owoców na ogródku nie brakuje. Skład: - 1 kefir, - 2 banany (dojrzałe), - duża szklanka malin. No i oczywiście wszystko miksujemy :) Podana porcja starcza dla dwóch osób. Robię koktajle, w których zazwyczaj są w składzie banany, bo zastępują mi one cukier
Passions hobbies lifeNajzdrowiej jest robić koktajle z jogurtem naturalnym lub kefirem, ale mi akurat przyszedł smak na dodatek niesezonowych owoców. Mrożonki są drogie, więc kupiłam maślankę truskawkową, dodałam inne owoce i powstał pyszny koktajl z nutą truskawkową ;-) SKŁADNIKI 1 litr maślanki truskawkowej 2 pomarańcze 3 kiwi 1 banan WYKONANIE Owoce obrać i wrzucić do blendera. Jeżeli pomarańcza ma pestki, to koniecznie
Passions hobbies lifeSkładniki: - 300 ml kefiru 1,5% - 1 łyżka miodu - 1 małe jabłko - 1 mała brzoskwinia - 2 łyżki ziarenek "Cynamonowy Raj" Wszystkie składniki zmiksować na gładką, puszystą konsystencję :) Można przelać do specjalnego kubka i zabrać ze sobą na II drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnie :) Jeżeli będziecie spożywać go w domku - koniecznie posypcie ziarenka na wierzchu i wyjadajcie łyżeczką
Zdrowie na języku :Psłodką wersją nie przepadam. Zdecydowanie wolę pierożki leniwe taplające się w maśle i po prostu posolone, ale solą gruboziarnistą, żeby można było czuć wyraźny smak. Do tego szklanka kefiru :) heh, to przecież kolejne wakacje na wsi!Czytaj więcej
bistro mamamoim wykonaniu wiśniowo- jagodowe i po prostu jagodowe. No to do dzieła :) "Składniki:1 szklanka obtoczonych w mące wiśnigarść jagód2/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajko3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy
Słodkie Przyjemności