250g jogurtu naturalnego2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka miodu+ pyłek pszczelikilka suszonych moreliJogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pyłek pszczeli i pokrojone morele
Kuchenny Skrawek NiebaOj zaniedbuję mój blog.... ale jak tu stać przy garach z 1,5 metrowym obwodem brzucha ;) lada dzień urodzę, ogarnę się i mam nadzieję, że wrócę
Z butelką mleczka w tlenapić się prawdziwego kwaśnego mleka. Chyba, że ktoś ma znajomego rolnika i dojście do świeżego mleka. Ja, niestety, nie mam. Wykorzystuję więc kupione maślanki, jogurty naturalne czy kefiry - sprawdzając, czy w ich składzie nie ma niepotrzebnych "ulepszaczy" (np. mleka w proszku.) Wykorzystując taką własnie maślankę, przygotowałam dziś koktajl truskawkowy. Odrobinę zapachniało dzieciństwem :)Sposób przygotowania takiego
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)Składniki:około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennawspółczesny, nieco uproszczony, lecz równie pyszny, pięknie różowy, z mnóstwem chrupiących warzyw. U mnie w domu najczęściej przygotowuje się go na maślance, jednak z powodzeniem możemy użyć kefiru, czy zsiadłego mleka.Składniki:1 litr maślankikilka młodych buraków lub pęczek botwiny2 ogórki, pokrojone w kawałki1 pęczek rzodkiewki, pokrojonej w talarki1 pęczek koperku, posiekanego2-3 ząbki czosnku, starteświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Buraki ugotować
Food SquareSkładniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukruszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g rozpuszczonego masła1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem)2 jajkaDodatkowo:250 g sera twarogowego1 żółtkocukier waniliowyczereśniePrzygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, jogurt, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki
Smakowity Blog Kulinarnyzwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche:230 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli175 g (niecała szklanka) cukruSkładniki mokre:1 jajko250 ml maślanki75
Smakowity Blog Kulinarnynaturalnego!)Przygotowanie:Przepis jest banalnie wręcz prosty. Składniki wrzucamy do blendera i po chwili mamy gotowy pyszny i smaczny napój. Jeśli nie lubicie jogurtu, możecie go zastąpić maślanką lub kefirem
W poszukiwaniu inspiracjiKoktajl przechowywać w lodówce.Z podanych składników wychodzi około 1 litr koktajlu.Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.Maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem.Z dodatku cukru można zrezygnować, można także zmieniać jego ilość w zależności od stopnia słodkości owoców
Gospodyni Miejskacałkowicie zrezygnować.Bulion do gotowania buraków nie może być zbyt tłusty, gdyż chłodnik podaje się na zimno i tłuszcz zamieni się w grudki.Dla uzyskania rzadszego chłodnika jogurt można zastąpić kefirem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaczym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaładamy całe na talerz.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.Wykładamy ją razem z odrobiną oleju na ziemniaczki.Posypujemy drobno posiekanym koperkiem,oprószamygrubo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem.Wyborne do zsiadłego mleka, szklanki kefiru czy mleka świeżego
Z Majeczką w kuchniobiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodnikuSkładniki:1 kg młodych ziemniakówpo 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis5 łyżeczek suszonego rozmarynu Kamiskilka gałązek świeżego rozmarynu5 łyżek olejuWykonanie:Ziemniaki obieramy, większe
Z Majeczką w kuchnirazem z miodem olejem otrębami i cynamonem tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Jeśli chcemy, aby twarożek miał mniej zwartą konsystencję możemy dodać np. trochę jogurtu, maślanki lub kefiru. Przekładamy twarożek do miseczki, dodajemy pokrojoną w plasterki mandarynkę (lub inne dodatki) i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Nieba