lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło. Nabiał u nas idzie w ogromnej ilości, mleko, jogurty, kefiry i maślanka. Kupiłam duże opakowanie, sporo wypiliśmy, ale trochę zostało i co zrobić, żeby się nie zepsuła. Niedziela popołudniu, szukać się nie chce, a składniki każdy w domu
dom-agi.plDzień dobry, Rzadko pokazuję na blogu propozycje śniadaniowe, ponieważ zazwyczaj zadowalam się świeżymi owocami lub muesli z dodatkiem kefiru. Jednak w sobotę lubimy z Mężem zjeść coś ciepłego i sycącego. Najchętniej oczywiście są to jajka :) Trudno jest mi zdefiniować, co jest w nich takiego, że tak nierozerwalnie kojarzą się ze śniadaniem. Mogę nie pamiętać o nich przez cały tydzień, jednak
Chilli Czosnek i Oliwazdrowie i kondycję organizmu. Podam produkty, jakie należy jeść przy bólach i stanach zapalnych stawów by załagodzić i wyleczyć dolegliwości. zdrowie.med.pl/uk_kostny/anat_i_fizjo/a_uks.html Nabiał. Warto pić codziennie na czczo szklankę kefiru bądź jogurtu naturalnego, ponieważ nabiał jest pomocny przy odbudowie chrząstki stawowej. Ryby morskie (2 razy w tygodniu) np. makrela, halibut, śledź oraz sardynki. Bogactwo kw. omega-3 oraz witaminy
Życie na widelcuRozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju 4 łyżki miodu 2 jajka Dodatkowo gruszka pokrojona w kostkę Kruszonka 50g masła 60g cukru 100g mąki pszennej Sposób przygotowania Kruszonka - na patelni rozpuścić masło
pink envelopezrumienienia. Kiedy są rumiane posypuje je mielonym czosnkiem i papryką. Mieszam, wbijam jajka, mieszam, kiedy jajka się zetną dodaje sporo zielonej cebulki. Mieszam i gotowe :) Podaje z maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródprostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze ) z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki -1 kg ziemniaków - 2 łyżki oleju - sól, domowa wegeta , papryka czerwona mielona, majeranek, czosnek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródkostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli nie macie w domu jogurtu naturalnego, to można do pasty dodać kefiru lub maślanki
Passions hobbies lifeZiemniaczane kuleczki idealne jako dodatek do obiadu zamiast frytek lub klasycznych ziemniaków :) Można również podawać jako osobne danie z kefirem lub sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, oregano Dodatkowo: jajko do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artsię na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) . Składniki (na 9 bułek): 320 g mąki pszennej chlebowej 120 g mąki gryczanej 250 g maślanki (lub kefiru) 20 g świeżych drożdży 30 g melasy 12 g cukru 30 g masła 5 g soli 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek biały sezam do obsypania bułek
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki : 0,5 l jogurtu naturalnego lub kefiru 25 dkg truskawek 25 dkg malin Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek. Jogurt wlać do miksera, wsypać owoce, dobrze zmiksować. Zmiksowany jogurt można wstawić do lodówki, aby go schłodzić. Gotowy rozlać do wysokich szklanek, można ozdobić świeżymi owocami. Możemy użyć także mrożonych truskawek i malin, będzie równie pyszny
Przepisy i porady kulinarnePlacki ziemniaczane uwielbiam i chyba osobiście nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Podane tradycyjnie z kefirem czy maślanką, na słodko czy na słono smakują wybornie. Po węgiersku z pikantnym gulaszem i surówką z kapusty, wręcz uwielbiam. Dzisiaj proponuję placki "z recyklingu", czyli to co nam zostało z wczoraj. Ale pycha :) Składniki: 5 placków ziemniaczanych 1 średnia cebula
Gosia gotujepotrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki lub kefiru; - 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 2 duże jajka; - 1 łyżka cukru wanilinowego; - 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy inki Wykonanie: Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól
dom-agi.plruskich. Są bardzo delikatne i lekkie, spokojnie można włączyć je do swojego jadłospisu bez obaw o dodatkowe kilogramy. Polecam uzupełnić je zdrowymi dodatkami, np. ulubioną surówką i kiełkami, polać kefirem lub jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej. Składniki (ok. 50 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Woda (tyle, ile wchłonie mąka, ok. 1,5 szklanki) Łyżka oliwy z oliwek sól
Powiedz dietom nie