kefir - 1389 przepisów (strona:59/93)

Koktajl jagodowy 133

wracających z leśnej wycieczki z koszem pełnym jagód dla Gumisiów dla lubiących mieć fioletowe zęby :) Składniki: 3 łyżki cukru 500g jagód/borówek + 50g jagód do dekoracji 500ml kefiru 2 łyżki śmietany 18% listki mięty/melisy, bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Jagody delikatnie przepłukać wodą, zostawić do obcieknięcia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze/mikserze kielichowym. Podawać schłodzone, udekorowane listkiem melisy/mi

Mania Wypiekania
Chłodnik litewski 199

tarce o grubych oczkach dwa ogórki. Do buraków i ogórków dodałem śmietanę wymieszaną z koperkiem i cebulą. Całość ponownie wymieszałem. Następnie dodałem 500 ml maślanki (zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, ale ja najbardziej lubię wersję z maślanką). Całość doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszałem. Jajka ugotowałem na twardo, obrałem i przekroiłem

Wyprawy kulinarne
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 111

botwiny, a jak botwina to chłodnik. Ja proponuję chłodnik z botwiny trochę inaczej niż tradycyjnie, ale wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram

ladykitchen
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 179

proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju  300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie, gdyby

Kuchnia Prezydentowej
Brägele 212

ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania (według uznania) 1. Ziemniaki obrać, wypłukać, osuszyć. Pokroić w niezbyt cienkie talarki, a najlepiej zetrzeć na szatkownicy. Dużą patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenny z młodym zielonym jęczmieniem na kefirze 136

specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje. Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi. Chleb pszenny z młodym jęczmieniem na kefirze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Koktajl ogórkowy na kefirze 162

udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku cukru. Zapraszam na orzeźwiający koktajl ze świeżym ogórkiem i miętą na kefirze. Czytaj więcej

Wiem co jem
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 209

zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji alkoholowej) no i nasz zakwas piekarski. Co będzie potrzebne? Mąka, woda i trochę cierpliwości. Oraz dobra pamięć

chili & sugar
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM 202

drugi dzień mieć błyskawiczny obiad. Do tego wystarczy np. jajko sadzone, gzik z cebulką lub same warzywa, co kto lubi, co kto woli... Można również zaserwować do ziemniaczków kefir, maślankę, koktajl owocowy, itp. To taka uproszczona, wakacyjna wersja młodych ziemniaczków z piekarnika, które również polecam ;-) Składniki: - młode ziemniaki, ilość dowolna - masło klarowane (u mnie 1 łyżka) - 1 łyżka oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Koktajl nektarynkowy z melisą 164

słodkich owoców nie pozostaje nic innego jak wypróbować ową kombinację smakową :) Na 1 porcję: Składniki: 2 nektarynki lub brzoskwinie mały pęczek melisy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka kefiru kilka kostek lodu Wszystkie składniki ze sobą zmiksować, przelać do szklanki, dodać kostki lodu i udekorować gałązką melisy. A teraz wspomniana już powyżej ognista kula :D Tutaj jeszcze w całej okazałości

My simple kitchen
Koktajl z awokado i bananem 169

postaci awokado oraz banana :) W końcu wiosna, prawda? Więc zieleń na talerzu (w tym wypadku w szklance), musi być :) Składniki na 2 porcje: 1/2 awokado 1 banan 1 szklanka kefiru sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować :) Przelać do szklanek i pić na zdrowie

My simple kitchen
The springtime dinner a’la Food Polka 198

seconds until egg becomes white over yolk) ; season with salt and pepper; immediately remove from the heat and serve over vegetables. Enjoy with splashes of natural yogurt or kefir. Have a wonderful Spring

Food Polka
Młode ziemniaczki z koperkiem i skwareczkami 159

Ziemniaczki w takim wydaniu smakują z każdą surówką i z każdym chłodnikiem a nawet z samym kefirem,  zsiadłym mlekiem lub  jogurtem a także z bigosikiem z młodej kapusty.     Składniki: -młode ziemniaki, najlepiej drobne -10 dkg wędzonego boczku -koperek -sól Z ziemniaków zmywamy skórkę i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę

Maminek kulinarny
Dieta a trądzik - mleko krowie i jego przetwory 176

wykluczyć z diety? Najlepiej zacząć od samego mleka. Jeśli będziemy pewni, że to właśnie ono powoduje wysyp na naszej cerze, możemy stopniowo próbować wykluczać inne produkty - jogurty, kefiry, serki wiejskie, sery żółte.   Niektórzy mogą spróbować też podejść do tematu bardziej restrykcyjnie i wyeliminować WSZYSTKO co zawiera białka mleka - pieczywo, pasztety, parówki,   większość słodyczy (to przede wszystkim). Należy robić

Powiedz dietom nie
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 229

łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników Przygotowanie ciasta: - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania