szczypta soli * maki ile wejdzie nadzienie (u mnie) * 40 dag szynki wieprzowej zmielonej lub drobno pokrojonej - w oryginale baranina * pół cebuli * duża szczypta majeranku * 3 ząbki czosnku * pól szklanki kefiru * szczypta cayenne * pół łyżeczki papryki słodkiej * sól, pieprz Do dzieła!!! Zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto ma być elastyczne, delikatnie lepić się do ręki. Odstawiamy
sierotka maRysia w kuchnichandry. PANCAKES ok 30 minut ok 30 sztuk Składniki 300 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 1 jajko 300 ml mleka 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (może tez być zsiadłe mleko) 75 g stopionego masła Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy po minucie z każdej strony na niedużym ogniu
sierotka maRysia w kuchniowsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre 2 duże jajka 125 g stopionego masła lub oleju (u mnie 1/4 szklanki oleju) pół szklanki kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki (u mnie jogurt naturalny) oraz 100-150 gram gorzkiej czekolady (1- 1 i 1/2 tabliczki) - posiekanej drobno 60 gram migdałów w płatkach (troszkę odłożyć
sierotka maRysia w kuchnimnie oczywiście gorzkiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 2 jajka 125 g stopionego przestudzonego masła lub troszkę mniej niż pół szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) lub dżem wiśniowy choć z wiśniami są lepsze odrobinę dowolnego alkoholu lub olejku rumowego Do dzieła!!! Po staremu mokre składniki mieszamy z mokrym
sierotka maRysia w kuchniszklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 230 g jogurtu naturalnego (można użyć maślanki, kefiru) 2/3 łyżeczki esencji waniliowej 200 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek kruszonka: 2,5 łyżki zimnego masła 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich
sierotka maRysia w kuchnikarteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki i wyższą temperaturę na zewnątrz aby przypomnieć sobie smak Restauracji Pod Malwami
Right Behind The Kitchenstanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła 2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji - trzcinowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa
Kto ugości moich gości?Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię. Wszystko mieszam. Smażę
potrawyregionalneskładniki: 270 g mąki 45 g cukru pudru 140 g masła 100 ml kwaśnego mleka (kefir lub jogurtu naturalnego) 1 szczypta soli ok. 600 g śliwek węgierek dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśne mleko, siekamy
Domowy Smak JedzeniaKLIK. Polecam :) 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 3 łyżki puree z dyni 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Masę przelewamy do formy
Mienta blogproszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 30 min (z termoobiegiem) Podawać z mlekiem lub kefirem. Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym
Gotowanie jest łatwekefiru garść rzeżuchy ogrodowej garść lebiody purpurowej szczypiorek sól pieprz ziołowy Wszystkie składniki włożyć do kubka blendera i zmiksować, do smaku dodać sól i pieprz
Gotowanie jest łatwejabłuszkiem podać na śniadanko..i do tego świeżutka kawusia? Takie leniwe poranki przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :) Zapraszam na szybkie naleśniki z jabłkami: - 1,25 szklanki kefiru / maślanki / mleka ew. wody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki
kawawszklancewystarczy zamieszać widelcem i gotowe. Z tego ciasta wyjdą też doskonałe muffinki - gdyż zasada jego wykonania jest identyczna. Proporcje na keksówkę 35 x 12 cm - 3 jajka - 3/4 szkl. kefiru / jogurtu / maślanki - 3/4 szkl. powideł ( lub kwaśnego dżemu) - 0,5 szkl. oleju - 2,5 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody dodatkowo
kawawszklancepodzielę się z Wami moim sposobem na miękki i soczysty filet. Często z takim kurakiem przyrządzam sałatki ( cesarska ), daję go do kanapek lub po prostu zajadam na obiad z kefirem doprawionym ząbkiem czosnku. Technologia nie jest skomplikowana, a efekt nigdy mnie nie zawiódł. Smażę go na suchej patelni - jeżeli macie patelnię grillową - będzie idealna do tego zadnia. Ja jeszcze takiej
kawawszklance