kefir - 1389 przepisów (strona:38/93)

Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami 69

lubi mizerię ten polubi chłodnik ogórkowy :) Składniki:pół litra kefiru (można wymieszać z jogurtem)1 długi, zielony ogórekłyżka ziołowego pieprzusól i pieprzwiązanka koperkuok. 2 łyżki soku z cytrynyopakowanie serka śmietankowego (naturalnego)inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracjiświeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka(...)myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego w kostkę ogórka, kefir, pieprz, sól, ziołowy pieprz, oraz zioła a także serek i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy w blenderze, dekorujemy świeżymi ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Chłodnik świetnie smakuje z modymi ziemniaczkami z koperkiem. Chłodnik ogórkowy

Bon Appetit Małgorzaty
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 183

myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy do zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik z ogórków małosolnych i rukoli 102

gruntowy kopereknatka pietruszkiszczypiorekduża garść rukoli sólpieprz ziołowyOgórki małosolne i zielony kroimy w drobną kosteczkę, zioła siekamy a rukolę porywamy w rękach. Warzywa i zioła mieszamy z kefirem i jogurtem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy. Chłodnik jest jeszcze lepszy ze świeżym szpinakiem.chłodnik z małosolnymi i rukolą

Bon Appetit Małgorzaty
z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi 160

jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta(...)soliekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 153

się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :) składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry(...)sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka. muffinki z jagodami i białą czekoladą

Bon Appetit Małgorzaty
Koktajl owocowy 143

takim razie zaserwujmy sobie koktajl i delektujmy się jego smakiem. SKŁADNIKI1 pomarańcza1 grejpfrut zielony2 kiwi1 banan2 szklanki kefiruWYKONANIEOwoce ubieramy. Z grejpfruta ściągamy skórkę kroimy na mniejsze kawałki, wlewamy kefir, blendujemy. Rozlewamy do szklaneczek lub pucharków. Gotowe.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Chłodnik z botwinką 165

uwagach :) Chłodnik najlepszy moim zdaniem na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się już przegryzą.składnikipęczek botwinki - spore buraczki1 kostka rosołowa (opcjonalnie)340 g jogurtu naturalnego2 x 400 g kefiru, 4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków - ilość zależy od soku i naszych upodobań.pęczek koperkupęczek szczypiorkuopcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowyprzygotowanieBotwinkę umyć. Buraczki obrać(...)miękkie jak lubimy. Lubię lekko chrupiące. Ten etap szykowania często przeprowadzam wieczorem. Wtedy rano pozostaje już tylko mieszanie i chłodzenie.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków 190

obranego bobu150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowejKilka główek szparagowych (opcjonalnie)1 młoda cebulasos100 g jogurtu naturalnego3-4 łyżki oliwy1 łyżka koperku, posiekanego1 łyżka szczypiorku, posiekanego2 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół(...)Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem 176

ugotowanej zielonej fasolki szparagowej50 g wędzonego boczku3 zielone dymki1 czerwona  cebula100 g dowolnego koziego serasos3 łyżki  jogurtu naturalnego4 łyżki oliwy2 łyżki majonezu3 ząbki czosnku, posiekaneparę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosusól, pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół(...)całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 95

racuchow:12 baldachow bzu  1 szklanka maki (orkiszowa 630) 1 szklanka kefiru2 jajka1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczki sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaolej do smazeniaWYKONANIE : Odzielic zoltka od bialek.Make,kefir,zoltka jaj ,sol i sode wszystko wymieszamc na gladka,jednolita mase.Bialka jaj ubic na sztywno. Polaczyc  razem Rozgrzac patelnie,wlac olej.Pamietajmy,by oleju nie zalowac,otrzymamy wtedy chrupiace racuchy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z jabłkami czyli "jabłka w orkiszowych szlafroczkach" 161

domu nazywaly sie plasterki jablek smazone w gestym ciescie.Dzis jedynie biala make zastapila maka orkiszowa pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych.Skladniki:1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka1 jajko1/2 lyzeczka sody lub proszku do pieczeniaspora szczypta  solicukier puder do posypania4 jablkaWykonanie:Do miski wsypyc make wymieszana z soda i sola,wlac kefir,wbic jajko.Wyrobic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 126

wanilii12 kropli stewii*moja szklanka to 200 ml *3 krople stewii to 1 kostka cukruDodatkowo:jogurt greckiowoce jagodowekilka kropel stewiiwiorki kokosowe Wykonanie: odmierzone porcje maki umiescic w miseczce.Dodac kefir,mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudekubic piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 188

przecież to skarbnica witamin. A reszta wylądowała w placuszkach. Już upatrzyłam sobie następną partię, która dojrzewa. pewnie jutro się wybiorę i nazrywam. I znowu będę podrapana, hi,hi.1 kefir ( 400 g )ok. 2 szk mąki typ 5002 jajka ( rozmiar L )1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli1 łyżka cukru1 duże jabłko1,5 szk jeżyn ( leśnych )cukier puder do posypania(...)Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili

Ewa w kuchni
Placki owsiane z bananem 177

same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę(...)żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną

UgotujmyTo.pl
Chaczapuri imeruli 130

gruzińskie restauracje . Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ).SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 2 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczyptaFARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  W misce mieszamy mąkę, sól, cukier(...)proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki.  Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy na 6 części. Układamy na placku i zamykamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania