kefir - 1389 przepisów (strona:38/93)

Jeżynowo - jabłkowe placuszki 213

przecież to skarbnica witamin. A reszta wylądowała w placuszkach. Już upatrzyłam sobie następną partię, która dojrzewa. pewnie jutro się wybiorę i nazrywam. I znowu będę podrapana, hi,hi.1 kefir ( 400 g )ok. 2 szk mąki typ 5002 jajka ( rozmiar L )1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szczypta soli1 łyżka cukru1 duże jabłko1,5 szk jeżyn ( leśnych )cukier puder do posypania(...)Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili

Ewa w kuchni
Placki owsiane z bananem 210

same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę(...)żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.4. Na rozgrzaną

UgotujmyTo.pl
Chaczapuri imeruli 159

gruzińskie restauracje . Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ).SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 2 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczyptaFARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  W misce mieszamy mąkę, sól, cukier(...)proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki.  Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy na 6 części. Układamy na placku i zamykamy

Ostra na Słodko
Racuszki ananasowe 189

leniwe śniadanie , ale i obiad na słodko!SKŁADNIKI:- mąka – 1 szklanka- cukier puder – 3 czubate łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- masło – 2 łyżki- kefir – 1,5 szklanki- kurkuma – 1 płaska łyżeczka- olejek waniliowy – 1 łyżeczkas- ananas w puszcze – 8 krążków- sól – szczypta- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Roztapiamy masło.Odstawiamy(...)wystudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.Dodajemy kefir, roztopione masło, kilka kropel olejku, odrobinę soli, łyżeczkę kurkumy.Wszystko razem mieszamy na gładką masę.Ananasa kroimy w kosteczkę. Dodajemy do masy.Smażymy na odrobinie mocno rozgrzanego oleju na małym!!! ogniu! * Uwaga! Pilnujemy , gdyż racuszki lubią przywierać! Podajemy z cukrem pudrem lub jak u mnie z sosem toffi

Ostra na Słodko
Ziemniaki po gospodarsku, czyli pyrki na boczku 387

ziemniaków.  Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki lub kefiru. Najlepsze byłoby kwaśne mleko, ale w mieście niestety mało realne.No to co? jemy?To jest naprawdę szybkie i proste. Młode ziemniaki trzeba oskrobać lub wyszorować dokładnie pod kranem(...)czas patelnią lub odwracając je szeroką łopatką. Pod koniec smażenia dodajemy świeżo zmielony pieprz. Ziemniaki rumienimy tak, jak lubimy. Podajemy posypane koperkiem i z dodatkiem zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 373

korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 opakowanie przyprawy do piernika 4 łyżki miodu lejącego 3 łyżeczki sody oczyszczonej Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy kefir. Ubijamy krótką

Made By Mom And Son
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 197

czarnych oliwek bez pestek250g sera feta Przygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 187

szklanki mąki pszennej razowej2 łyżeczki drożdży instant3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej1/4 szklanki kefiru2 łyżki miodu1 łyżka cukru1 łyżeczka soli6 kawałków suszonych pomidorów w oliwiePrzygotowanie:Do miski miksera wlewamy wodę, kefir, miód, wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól i drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta około 10 minut. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 179

małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;Jaja - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Botwinkę umyć, drobno pokroić.Buraczki od botwinki umyć, obrać i zetrzeć(...)dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.Doprawić solą i ewentulanie octem do smaku.Wstawi

Gospodyni Miejska
Domowy ser z czarnuszką - wyzwanie Ugotuj z nami 155

się na blogu Ugotuj z nami klik. Ja zrobiłam z trochę większej porcji a jako dodatek wykorzystałam czarnuszkę. Pycha zachęcam do zrobienia i wyrażenia swojej opinii.SKŁADNIKI :400 ml kefiru 2 szt  1 litr mleka 2% z butelki 400 ml jogurtu typu grecki  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku * nasze ulubione dodatki ja dodałam(...)czarnuszkę, ale może to być równie dobrze czosnek, oliwki, kapary to co lubimy   SPOSÓB WYKONANIA :sposób wykonania podaję za autorką przepisu. -Kefir, mleko oraz jogurt wlewamy do garnka i mieszamy rózgą aby wszystkie składniki razem się połączyły, a jogurt był bez grudek. Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy

Basia w kuchni
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 436

Ciasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):2 jajkaszklanka cukrucukier wanilinowyszklanka kefiru lub maślanki½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir,  olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj

kuchcikownia
Chłodnik z zielonego ogórka 165

Waszej ulubionej oliwysól, pieprzsposób przygotowania:Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, koper i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj wyżej wymienione składniki razem z kefirem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania według Twoje fantazji. Zamiast oliwy można dodać łyżkę oleju lnianego a tuż

pieprzny smaczek
MIZERIA Z RZODKIEWKĄ 188

MIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy(...)dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Piernik litewski 188

piernik litewski....Składniki (forma 23x23 cm): 250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego 150 g masła 180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru (szklanka)3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny)Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej(...)wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Mocno czekoladowe cuda 320

grzanie góra – dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto.Potrzebujemy:łyżkę masła¾ szklanki mlekatabliczkę dobrej czekolady3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego)dwa jajkapół szklanki brązowego cukru300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu½ szklanki oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczyptę solimąkę ok 2,5 szkl.solony karmel – umówmy się, karmel wymaga uwagi, raz wyjdzie(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy tabliczkę czekolady i rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania