kamieni nerkowych. Składniki (na 4-5 porcji): 1 pęczek botwiny 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku 500 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki białego octu winnego cukier sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Botwinę umyć i drobno pokroić wraz z ogonkami liściowymi. Buraczki obrać(...)octu winnego, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia. Ogórki obrać, rzodkiewki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać drobno posiekany koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać kefir i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Podgotowane buraki dodać, gdy wystygną. Doprawić do smaku pieprzem i - jeśli trzeba - solą. Wstawić do lodówki, by chłodnik dobrze się schodził. Podawać
W SMAKmiętę, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to można użyć dwóch torebek herbaty. SKŁADNIKI 1 kg truskawek 2 banany garść świeżej mięty (albo dwie torebki herbaty miętowej) 1/2 cytryny 1 kefir WYKONANIE Do małego kubka włożyć umytą miętę (lub herbatę miętową) i zalać wrzątkiem. Parzyć 15 minut, po czym wyciągnąć miętę, a napar włożyć do lodówki, żeby się schłodził. Truskawki umyć(...)obrać z szypułek i wrzucić do misy blendera. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do truskawek. Wlać ochłodzony napar i kefir prosto z lodówki, dodać obrane banany i zblendować wszystko. Podawać od razu (jeżeli później, to podawać schłodzone w lodówce). Koktajl można udekorować listkiem mięty lub truskawką. Ja do naparu dodałam miętę cytrynową i nieco mięty pieprzowej
Passions hobbies lifekrótki czas przygotowania - parę ruchów łyżką, do foremek, chwila w piekarniku i gotowe :) Składniki na 12 muffinek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka kefiru lub jogurtu 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łodygi rabarbaru garść posiekanych orzechów włoskich Do miski wsypujemy(...)rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do papilotek umieszczonych w formie
My simple kitchenskładniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4 łyżki) 4 jaja wiejskie 330 g cukru 250 g oleju słonecznikowego 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego ponadto: 600 g truskawek cukier puder do posypania Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. wykonanie(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do naczynia wlewamy kefir, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wbijamy jaja, mieszamy mikserem. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem i miksujemy do momentu wymieszania się składników. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 40 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry
Domowy Smak Jedzeniaoleju 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 10 sztuk czarnych oliwek 1 serek kremowy Apetina pesto i rukola 3 łyżki kefiru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski(...)odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze na około 10 minut do piekarnika. Smacznego
Symfonia smakowaskładników. Na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. To smaczny dodatek do dań głównych, ale można z niej upiec także dobre ciasto. Składniki 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 opakowanie kefiru lub szklanka mleka owsianego 2 szklanki wody 3 jabłka 3 łyżki miodu 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki brązowego cukru Kaszę gryczaną gotujemy w kefirze i wodzie z cukrem do momentu
My Chcemy Jeśćwiosenny, szybko i smacznie. Podczas gorących dni idealny na obiad. Bardzo dobrze smakuje podany z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami z boczku. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 400 ml kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku sól biały pieprz jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ogórka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Jogurt wymieszać z kefirem i dodać ogórka , rzodkiewkę,koperek , szczypiorek , przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać i schłodzić w lodówce. Wlać na talerze i dodać ugotowane pokrojone na części jajko. Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi skwareczkami. chłodnik wiosenny
O kuchni z uczuciemproponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz(...)Obtaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju, często obracając aby nie wyschły. Gotowe kiełbaski włożyć do garnka z przykrywką. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlać lekko osolony rozbity kefir i zalać mięsne kiełbaski w garnku. Od razu podawać z ugotowanymi ziemniakami na zimno lub na gorąco
Tradycyjna KuchniaSzybki i smaczny deser waniliowy. U mnie ostatnio alternatywa tradycyjnych galaretek:) Już zdobył rzesze fanów :) Składniki: 1 serek homogenizowany 1 kubek kefiru 4 łyżeczki żelatyny 1 aromat waniliowy 2 cukry waniliowe skórki kandyzowane Wykonanie: Żelatynę wymieszać w odrobinie wrzątku i dokładnie rozpuścić mieszając łyżeczką. Następnie zmiksować serek z kefirem, dodać cukry waniliowe, kilka kropli aromatu, skórki kandyzowane( zostawić trochę
Tradycyjna Kuchniaporządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciony ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor
Kulinarne przygody Gatitytruskawki już się rozpoczął i najłatwiej jest wykonać z nich pyszny koktajl. Co prawda nic wyszukanego, ale pyszne i zdrowe. Jeśli truskawki są bardzo słodkie proponuję robić z kefirem lub maślanką, jeśli kwaśniejsze to ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu
Kuchcik gotujeMoże się komuś wydawać dziwne połączenie, borówka, banan, szpinak i ........mięta? Ja gwarantuję że to super połączenie! W planach był koktajl z borówką, kefirem i szpinakiem, dodałam banana, było smacznie, ale coś mi brakowało, więc zerwałam w ogródku świeżą miętę i to był strzał w dziesiątkę. Pychota, spróbujcie sami:) Samo zdrowie(...)dodatku smaczne ;) 25 dag borówki amerykańskiej ( u mnie mrożona) pół banana dwie garści liści szpinaku 5 listków młodej mięty 500 ml kefiru stewia lub ksylitol wg smaku Borówki lekko odmrażam, przekładam do wysokiego dzbanka. Dodaję stevie ( 2 łyżeczki) i zalewam jogurtem. Po chwili miksuję. Listki szpinaku i mięty dokładnie myję, odcinam ogonki, siekam i wrzucam do borówek
Takie tam pichcenieefekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Placuszki wyszły niesamowicie pulchne i smaczne. Połączenie rożnych smaków zrobiło swoje. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI Duża porcja 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki kefiru 4 jajka 1 łyżeczka sody 4 morele 2 banany 25 dag rabarbaru 1/24 szklanki cukru olej do smażenia WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem. Podgrzewamy(...)ogniu do momentu, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyforemek lub jednej niedużej blaszki. Skład jest dość prosty : 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki maki kukurydzianej łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka kefiru ( można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie też jest proste : Jak zawsze mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, wlałam kefir
apetytnapieczeniedotrwał tego czasu. Jak ktoś lubi to może dodać ugotowane jajko (; Składniki: pęczek botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka(...)zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać - ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach - kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny SMACZNEGO! Zobacz także przepis
Pora na pora i pomidora