Składnki 2 pęczki botwinki 2 buraki 2 jabłka 1 pęczek szczypiorku, 1 peczek koperku jajko (jedno na osobe) filet drobiowy sół,pieprz do smaku po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska) 1/2 litra rosołu lub bulionu 1 łyżeczka cukru Wykonanie Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować(...)ugotować . Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem
Eli Gotowaniezmodyfikowałam i jest to moja popisowa zupa w każdy upalny dzień. Składniki 200 g mleka z zsiadłego 200 g jogurtu 100 g kefiru 2 ogórki świeże 1 ogórek kiszony pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1 płaska łyżeczka cukru Wykonanie Krok 1 Koperek, szczypiorek(...)posiekać. Rzodkiewkę, ogórki pokroić w pół talarki. Krok 2 Jogurt,kefir i mleko wlać do miski , dodać przyprawy ,wymieszać . Włożyć warzywa i dokładnie wymieszać . Rada - artykuły mleczne powinny być mocno s chłodzone. Jest to danie w swej prostocie idealne . - SMACZNEGO
Eli Gotowaniejeśli zostaje z obiadu a wyrzucić szkoda . Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy . Składniki 100g kaszy gryczanej ugotowanej 1 jajko 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie koniecznie) sól , pieprz do smaku Wykonanie - Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać kefir, jajko ,proszek do pieczenia , zmiksować . Nie musi
Eli Gotowaniezostały z obiadu poprzedniego dnia. Często tak robię i w tym przypadku też tak było. Składniki 1. 10 szt ugotowanych ziemniaków 2. małe opakowanie kefiru 3. 200g twarożku 4. 3 - 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 5. ogórek świerzy 6. koperek i natka - ( według uznania) ja daje(...)rozgrzaną oliwę. Smażyć kilka chwil z każdej strony. (aż skórka lekko zbrązowieje.) - Do naczynia przełożyć twaróg, dodać kefir i śmietanę , wymieszać. Można zmiksować. - Posiekać koperek i natkę pietruszki. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do twarożku. Wymieszać
Eli Gotowaniezdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie
Przepysznik - BLW i nie tylkodały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g miękkiego masła Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej, najlepiej domowej(...)miksujemy ją na purée, odmierzamy potrzebną ilość. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy po 1 łyżeczce cukru i mąki. Wlewamy ciepły kefir i mieszamy. Odstawiamy by rozczyn szybko i mocno spienił się, piana powinna być gęsta. Jeśli się tak nie stanie, wówczas najlepiej spróbować z nowym rozczynem. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywypróbować. Cóż mogę napisać... znikają w momencie. Rewelacja! Chaczapuri Składniki: 2 szklanki i jedna łyżka mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 220 ml kefiru, 400 g fety, jajko. Wykonanie: 2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Ser feta
paapilotkaaPodstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir... Składniki 4 duże ziemniaki 250 g pieczarek 6 cienkich plastrów boczku wędzonego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kilka gałązek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni(...)boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem
R'n'G Kitchenzapraszam na pyszne orzeźwienie :) Składniki: (na 4 porcje) -500-700 g owoców leśnych: malin, borówek, jeżyn i aronii -1 l kefiru -ew. łyżka miodu lub cukru Wykonanie: Wszystkie owoce miksujemy tak, aby powstał mus. Następnie przecieramy je przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek. Mieszamy kefirem i dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, można dodać trochę miodu lub cukru
KasiekGotujenawet miksera. A smak i puszystość zachwyci nie jednego śniadaniowego łasucha. Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka truskawkowego kefiru 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania - ulubione owoce, np. jagody, cukier puder lub śmietanka 30% Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę kefiru truskawkowego, dodajemy jajko i mieszamy
Słodkie okruszkibardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits . Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn) 1. Tortownicę o średnicy 22cm(...)potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej
Mała Cukierenkajagodami i innymi owocami, wyszły równie pyszne. W przepisie zmieniłam ilość bananów na dwa, bo jeden , to dla mnie zbyt mało. SKŁADNIKI 2 jajka 3 łyżki cukru 500 ml kefiru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2 banany olej do smażenia dodatkowo można dodać łyżeczkę cukru waniliowego WYKONANIE Jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować na najmniejszych obrotach miksera(...)Następnie dodać kefir i przesianą przez sitko mąkę wraz z sodą. Zmiksować do połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą się przypalać). Żeby
Passions hobbies life