kefir - 1389 przepisów (strona:27/93)

ser bundz 172

mniej, ale smak pozostaje ten sam. Tyle wstępu teraz zachęcam wszystkich do lektury a zaraz później do samodzielnego zrobienia sera. Składniki 4 litry mleka świeżego 3,2 % 200 ml kefiru naturalnego podpuszczka sól 50 ml wody dodatkowo chusta serowarska  sito lub durszlak, termometr Sposób przygotowania  Mleko wlewamy do garnka,  podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni, dolewamy kefir

Miód i pieprz
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 128

ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego - 4 łyżki masła - 1 szklanka kefiru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 łyżeczki czerwonego octu winnego - barwnik spożywczy czerwony Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy i mieszamy z innymi suchymi produktami: cukrem, kakaem, sodą i solą. Następnie(...)dodajemy do sypkiej mieszanki masło i olej. Całość mieszamy, starając się dobrze napowietrzyć. W drugim naczyniu mieszamy jajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki

Życie zamknięte w smaku
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 178

Dłonie mi spuchły od temperatury. Chłodnik musi pomóc, chociaż tylko na chwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram migdałów (obranych) - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - sól Przygotowanie: Ogórki(...)drobno siekamy, pozostałe 2/3 kroimy z grubszą kostkę z pozostawieniem gniazd nasiennych. Grubo pokrojone ogórki wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi gniazdami nasiennymi. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy

Życie zamknięte w smaku
Chłodnik tradycyjny z zielonym groszkiem 102

pęczek rzodkiewek 2 ogórki sałatkowe Pęczek szczypiorku Pęczek koperku 500 gram zielonego świeżego groszku ( można go zastąpić mrożonym ) 1 l maślanki Ok. 800 gram zsiadłego mleka Ok. 800 gram kefiru Ok. 400 gram jogurtu naturalnego Koncentrat barszczu buraczanego Jajka Wykonanie: Umytą botwinkę myjemy, kroimy, buraczki z botwinki obieramy, drobno kroimy i gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody ( warto(...)obierania buraczków ubrać rękawiczki ochronne ). Zielony groszek łuskamy, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Wszystko razem łączymy, dodajemy przestudzoną, odsączoną botwinkę, maślankę, kefir, mleko zsiadłe i jogurt. Na koniec dodajemy koncentrat barszczu ok. 1/3 butelki  ( warto smakować, czy jest dla nas odpowiednio doprawiony ). Całość schładzamy w lodówce a podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Muffiny kawowo - waniliowe z czereśniami 150

standardowych muffinek: 2 lekko czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej czereśnie Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę pszenną, mąkę(...)ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 196

kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz(...)kolendry (opcjonalnie).   Do podania: - jajka na twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę.  Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Chłodnik tarchomiński 224

konkretną nazwę. Składniki: 1 pęczek botwiny (bez buraczków) 4 ogórki kiszone 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru 4 jaja ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 440 g kefiru 330 g śmietany 18 proc. sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Botwinę (liście i ogonki liściowe) drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia(...)twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych składników. Dodać kefir i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, by chłodnik miał odpowiednią temperaturę, po czym podawać

W SMAK
koktajl jagodowy ze świeżą miętą 162

Sezon na jagody rozpoczęty. W takim wydaniu, orzeźwiające smoothie doda nam energii na cały dzień. Korzystajmy z tego co daje nam lato :) enjoy Składniki : 400 g jagód 250 ml kefiru 8 łyżek cukru kilka listków mięty do smaku Sposób przyrządzenia : jagody myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia z wody następnie owoce wkładamy do blendera lub miksera miksujemy razem(...)kefirem i cukrem nalewamy do szklanek, posypujemy miętą i delektujemy się smakiem tych słonecznych, letnich aromatów

zobacz ich smak
ser biały typu bundz 120

biały typu bundz  Składniki 4 litry mleka świeżego, lub pasteryzowanego 3,2 % 200 ml kefiru naturalnego podpuszczka sól 50 ml wody dodatkowo chusta serowarska  sito lub durszlak, termometr Sposób przygotowania  Mleko wlewamy do garnka,  podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni, dolewamy kefir (jeżeli używamy mleka pasteryzowanego), szczepiąc mleko (50 ml na każdy litr mleka) i zostawiamy

Miód i pieprz
Łatwe ciasto na zimno z owocami 584

bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm(...)potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą

Mała Cukierenka
CHŁODNIK OGÓRKOWY 193

różnych innych blogach. Dodatki według własnego smaku. Składniki: - 6 dużych ogórków (u mnie ponad 1,3kg) - 3 kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g jogurtu typu bałkańskiego + kefir (400g) - 4 duże ząbki czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta(...)przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt z kefirem), posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać pokrojony koperek i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze ewentualnie solą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą

Smaczne Zdrowe
Fioletowa fala orzeźwienia 219

serdecznie na takie smaczne i orzeźwiające kieliszki pełne owocowych witamin. ... pysznie, orzeźwiająco i zdrowo - idealnie na lato Składniki: 3/4 szklanki jagód (mrożonych) 1 1/2 szklanki truskawek (mrożonych) 400 ml kefiru 0% o smaku owoców leśnych opcjonalnie 1 banan do podania z koktajlami (idealnie się komponuje) Przygotowanie: Uwaga: Jeśli nie posiadamy wcześniej zamrożonych w lodówce owoców (ja zawsze mrożę kilka woreczków(...)wcześniej włożyć do zamrażalnika. Nie muszą w pełni zamarznąć. Owoce wyciągamy wcześniej z zamrażalnika i zostawiamy, aby lekko odtajały (powinny być na wpół zamrożone) . Do misy blendera przelewamy chłodny kefir o smaku owoców leśnych (u mnie 0% tłuszczu). Dodajemy nasze owoce i wszystko razem miksujemy, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Powstanie nam owocowy "ala shake". Tak przygotowany koktajl przelewamy

Słodkie okruszki
Chłodnik z botwinki 157

chłodnik z botwinki.   Składniki: – 1 -1,5 l bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku(...)każdego kawałka). Drobno posiekać razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik ogórkowy 169

razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :) Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy(...)tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut

Emcia Pichci
Chłodnik z ogórka i kalarepy z bazylią 214

prosty - można zrobić go w 15 minut. No i przede wszystkim smaczny! Składniki (na 3 porcje): 2 długie ogórki 2 kalarepy ok. 15 sporych liści bazylii 750 ml aksamitnego kefiru sól pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Kalarepę pokroić(...)plastry (jeśli są małe) bądź w słupki (gdy są większe). Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Do prawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut

W SMAK

Proponowane wyszukiwania