kefir - 1389 przepisów (strona:19/93)

Przepis na Chłodnik z Botwinką 199

wypróbować przepis. Do przygotowania chłodnika z botwinką będziemy potrzebować: 1 pęczek botwinki 1 ogórek gruntowy lub sałatkowy (około 250 g) 2 łyżki usiekanego koperku 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml) 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru do smaku sól, pieprz około 800 ml wody chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami Link(...)zimnej wody. Końcowe przygotowanie chłodnika : Obranego ogórka ścieram na tarce o grubych oczkach i oddaję do zimnej botwinki. Koperek drobno siekam i dodaję do botwinki. Do zsiadłego mleka lub kefiru dodaję śmietanę i roztrzepuję trzepaczką, tak żeby składniki się połączyły i delikatnie spieniły. Następnie dodaję do pozostałych składników w garnku. Doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – chłodnik jest gotowy. Chłodnik

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z awokado. 253

awokado, Dzięki temu chłodnik jest kremowy i delikatny. Ogórki i papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu.  Chłodnik z awokado. Składniki na 2 - 3 porcje: 1 dojrzałe awokado 500 ml kefiru 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki pietruszki posiekanej sok z 1/2 cytryny Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie(...)postępujemy z papryką. Miąższ awokado polewamy sokiem z cytryny i miksujemy z kefirem. Dodajemy posiekane zioła i pokrojone ogórki i paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Miksturownik
Chłodnik z botwinki 302

Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy(...)wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek i koperek. Następnie dolewamy kefir, jogurt naturalny i śmietanę, a na koniec doprawiamy przyprawami

Apetyt na Zielone
Chłodnik z botwinki + film 140

obiad, najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek lub z ziemniakami. Składniki na 4 porcje : pęczek botwinki z buraczkami sok z 1/2 cytryny 2 szklanki bulionu 1 litr kefiru pęczek szczypioru z dymki pęczek rzodkiewek pęczek koperku 4 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Umytą botwinkę razem z liśćmi kroimy na drobne(...)botwinka będzie miękka. Ugotowaną botwinkę z wywarem odstawiamy z ognia, studzimy i wstawiamy do lodówki aby się schłodziła. Rzodkiewki, ogórki , szczypior oraz koperek drobno siekamy. Schłodzoną botwinkę łączymy z kefirem, dodajemy posiekane rzodkiewki, ogórki oraz zieleninę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.   Artykuł Chłodnik z botwinki + film pochodzi

Smakowite Dania
koktajl truskawkowy 161

Dziś prosty, błyskawiczny, zdrowy i przede wszystkim pyszny koktajl. Taki pamiętam z dzieciństwa... Taki robiła moja mama... składniki: 0,5 kg truskawek 400 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki ok. 1 łyżki cukru kilka listków świeżej mięty Truskawki umyć, odszypułkować, dodać cukier, listki mięty i jogurt, kefir lub maślankę. Zmiksować. Spróbować i ew dodać nieco więcej cukru. Przechowywać w lodówce

6niebo
Tort mocno truskawkowy 149

Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora(...)szczypta soli 250 ml mocnej, gorącej kawy Przygotowanie: Kefir połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę

Kulinarna (nie)codzienność
Chłodnik z botwinki. 198

koperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1/2 l kefiru lub maślanki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 l bulionu warzywnego sól  pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć i drobno posiekać razem z buraczkami, które wcześniej(...)ocet oraz sok z cytryny. Wymieszać i wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonego wywaru dodać kefir i pozostałe warzywa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem

zadanie-gotowanie
Serowe Knedle Z Truskawkami 155

knedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy(...)albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut. 4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem. Źródło Tutaj

Gotowanie...to proste !
Muffinki z twarogiem i syropem z czarnego bzu 179

szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g twarogu - pół opakowania   1/3 szkl. syropu z czarnego bzu PREMIUM ROSA 1/2 szkl. kefiru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 jajko cukier puder - do posypania z wierzchu płatki migdałowe - do posypania z wierzchu W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier(...)drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: kefir , olej, jajko, syrop z bzu oraz r o zkruszony drobno twaróg . Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie. Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec

Grunt to przepis!
Chłodnik litewski 189

sycący i idealny na upały chłodnik litewski z botwinką i jajkiem przepisu mojej Mamusi. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy

My Culinary Art
torcik makowy z kremem tiramisu i truskawkami... 182

szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki 2 szklanki, tortenguss klar 1 opakowanie, posypka(...)kolorowa - ile potrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl truskawkowo- bananowy 137

znanych nam składników. Możecie dodać cukier lub dbający o linie mogą go pominąć w przepisie. Na zdrowie! Koktajl truskawkowo- bananowy Składniki: 20 dag truskawek, 1 banan, 400 ml kefiru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżeczki cukru. Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce wrzucamy do naczynia, wlewamy kefir, posypujemy cukrem i cukrem pudrem. Całość blenderujemy

paapilotkaa
Ciasto na kefirze 154

szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej  2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy  Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy

Truskawkowa Fiesta
KOKTAJL TRUSKAWKOWY 93

Koktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy?  Składniki: 1 szklanka truskawek  1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki  6 daktyli lub 2 łyżki miodu  listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj

Kukuleczki
Kefirowy deser bananowo-truskawkowy 131

Kolejny pomysł na banalnie prosty deserek. Zdrowy, niskokaloryczny i dobry na upały :) Tym razem do jego zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: kefir, dwie truskawkowe galaretki i banany. Można nadać mu ładny i atrakcyjny kształt jeśli płynną masę przelejemy do silikonowych foremek do deserów i pieczenia muffinek. Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kefir wlewamy

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania