Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora(...)szczypta soli 250 ml mocnej, gorącej kawy Przygotowanie: Kefir połącz z olejem oraz jajkami i ubij tylko do chwili połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę
Kulinarna (nie)codziennośćkoperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1/2 l kefiru lub maślanki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 l bulionu warzywnego sól pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć i drobno posiekać razem z buraczkami, które wcześniej(...)ocet oraz sok z cytryny. Wymieszać i wystudzić. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek posiekać. Do wystudzonego wywaru dodać kefir i pozostałe warzywa. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem
zadanie-gotowanieknedli: 250 gr twarogu półtłustego np. w kostce 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki cukru ( w tym jedna waniliowego) śmietanka, jogurt lub kefir do polania truskawek około 10-14 truskawek 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, wbijamy jajka oraz dodajemy od razu 1 szklankę mąki i zaczynamy zagniatać ciasto. Ciasto ma się lepić delikatnie, jeśli mocno dosypujemy(...)albo kawałki, zalepiamy i układamy na talerz wysypany maka. 3. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcia przez 7-12 minut. 4. Podajemy jak u mnie z kefirem i rozgniecionymi truskawkami lub śmietana wymieszana z truskawkami i cukrem. Źródło Tutaj
Gotowanie...to proste !szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125g twarogu - pół opakowania 1/3 szkl. syropu z czarnego bzu PREMIUM ROSA 1/2 szkl. kefiru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 jajko cukier puder - do posypania z wierzchu płatki migdałowe - do posypania z wierzchu W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier(...)drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: kefir , olej, jajko, syrop z bzu oraz r o zkruszony drobno twaróg . Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie. Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec
Grunt to przepis!sycący i idealny na upały chłodnik litewski z botwinką i jajkiem przepisu mojej Mamusi. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku(...)ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy
My Culinary Artszklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki 2 szklanki, tortenguss klar 1 opakowanie, posypka(...)kolorowa - ile potrzeba, listki mięty - ile potrzeba jajka dobrze roztrzepać rózgą blendera z 3 minuty, margarynę stopić, wlać do niej zimny kefir i wlać do jajek, rózgą połączyć składniki do masy wsypać cukier, mak zmielony suchy, proszek do pieczenia, sodę, sól i rózgą zmiksować, wsypać mąkę tortową i połączyć składniki tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać
W Mojej Kuchni Lubięznanych nam składników. Możecie dodać cukier lub dbający o linie mogą go pominąć w przepisie. Na zdrowie! Koktajl truskawkowo- bananowy Składniki: 20 dag truskawek, 1 banan, 400 ml kefiru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 łyżeczki cukru. Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie owoce wrzucamy do naczynia, wlewamy kefir, posypujemy cukrem i cukrem pudrem. Całość blenderujemy
paapilotkaaszklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy
Truskawkowa FiestaKoktajl truskawkowy, to smak dzieciństwa. Ja najbardziej lubię z kefirem i daktylami. A Wy? Składniki: 1 szklanka truskawek 1 l kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki 6 daktyli lub 2 łyżki miodu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umyj obierz z zielonych szypułek, przełóż do kielicha. Dodaj jogurt daktyle i zmiksuj na gładki koktajl. Listkami mięty udekoruj
KukuleczkiKolejny pomysł na banalnie prosty deserek. Zdrowy, niskokaloryczny i dobry na upały :) Tym razem do jego zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: kefir, dwie truskawkowe galaretki i banany. Można nadać mu ładny i atrakcyjny kształt jeśli płynną masę przelejemy do silikonowych foremek do deserów i pieczenia muffinek. Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kefir wlewamy
MyCookBook.plwtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)dekoracji wiórki cytrynowe Sempre z Cukieteria.pl . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, kakao, sodą i przyprawą korzenną. Kefir miksuję z olejem, jajkami i dżemem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję suche składniki. Na końcu do masy dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam. 2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasitych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła(...)nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką
Ala piecze i gotujesolonych krakersów CHŁODNIK: 1 pęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 świeży ogórek 400 g śmietany 12 % 200 g kefiru sól pieprz czarny 1 łyżeczka koperku 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 8 jajek świeży szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć(...)ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia. Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem i śmietaną. Dobrze doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym świeżym koperkiem. Żelatynę rozpuścić delikatnie podgrzewając na małym ogniu i przestudzoną wlać do chłodnika. Wlać część gęstej masy na dno formy
https:KKuchniaMniamnadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir
kuchnia doskiSkładniki na 4 porcję 700 g mrożonych truskawek 1 banan 500 ml kefiru cukier do smaku listki mięty Przygotowanie Truskawki rozmrozić, wrzucić do kielicha blendera, dodać pokrojonego banana, wlać kefir, dodać trochę cukru do smaku. Wszystko zmiksować. Przelać do szklanek ozdobić listkami mięty Na zdrowie
Kukuleczki