kefir - 1389 przepisów (strona:15/93)

Testowanie produktów Podravki 174

używam jej znacznie rzadziej, ale kluski śląskie bez vegety to już nie to samo. Zaciekawiły mnie także nowe produkty: Vegeta Natur do sałatek i Vegeta Natur do twarożku & kefiru.  zawartość paczki VEGETA szybko przyjęła się na rynku, a jej obecność w ponad trzydziestu krajach świata świadczy o jej jakości i specyfice tego wyrobu, zaś(...)sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest pysznym – pożywnym i lekkim dodatkiem do kanapek

Pasja Smaku
Ja zrobić domowy twaróg? 448

zrobić domowy twaróg? Odpowiedź znajdziecie w ty poście Od 2 tygodni jestem posiadaczką grzybka tybetańskiego vel grzybka kefirowego. Dzięki niemu przygotowuję codziennie domowy kefir, a za jego sprawką sama robię pyszny twaróg z mleka i kefiru. Taki domowy twaróg jest dużo lepszy od twarogu sklepowego, gdyż nie ma nic lepszego niż twaróg hande made. Twaróg domowy nie jest jedynym serem(...)zalewie oliwnej Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Jego przygotowanie jest banalnie proste. Jedyne, co potrzebujemy do jego przygotowania to: 1,5 litra mleka pasteryzowanego UHT, 250 ml domowego kefiru (48 godzinnego) i trochę cierpliwości Na małym ogniu podgrzewamy mleko do temp. ok. 90 stopni, wlewamy domowy kefir, należy uważać, gdyż nie wolno doprowadzić mleka do wrzenia. Gdy serwatka oddzieli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
... / CHŁODNIK Z SAŁATY LODOWEJ I KEFIRU. 156

baletki. Jeszcze dwie godziny. Docieram na miejsce. Biorę flet, rozgrywam się. Została mi tylko godzina. Słyszę oklaski. Już? Już moja kolej? Teraz scena należy do mnie.   *************************************************************** CHŁODNIK Z KEFIRU I SAŁATY LODOWEJ. (inwencja twórcza własna.przepis autorski.) duża główka sałaty lodowej litr kefiru szklanka posiekanego szczypiorku 1/2 szklanki posiekanego kopru sól, pieprz 2 łyżki octu cukier do smaku Sałatę(...)opłukałam, przebrałam,  porwałam na drobne kawałki. Wymieszałam z solą, pieprzem, octem, łyżką cukru, koperkiem i szcypiorkiem. odstawiłam na kwadrans. Następnie wlałam kefir, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku. Podałam. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
kołduny w rosole 211

zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju ponadto(...)obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty. Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie

6niebo
Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 168

porcję 1/2 dojrzałego awokado 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego 2% 2 świeże gałązki natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sproszkowanego morszczynu  Sposób wykonania :   A wokado umyj, usuń pestkę , obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado

Przepisy i porady kulinarne
Chłodnik z botwinki 182

łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat(...)tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę. Można podawać z jajkiem lub bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego! chłodnik litewski

Mama z miasta
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 298

bułki. Nie jest to mój przepis marzeń. Chciałam zobaczyć czy bułeczki się udadzą i czy będą smaczne. Następnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki(...)oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego Dodatkowo: - 1 białko jaja - 1/2 szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około

Mama z Motylem
Chleb z garnka 332

Przekonajcie się sami :)  Chleb z garnka   Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500  25 g drożdży świeżych  1,5 łyżeczki soli  2 łyżki kefiru  275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kruche ciasteczka makowo migdałowe 260

składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 40 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko do smarowania cukier puder do oprószenia rozpuszczona biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli(...)mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które mieszamy z żółtkami a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy również pokrojone masło oraz kefir. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy odłożoną

Domowy Smak Jedzenia
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 494

barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy(...)przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir.   Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KOKTAJL MALINOWY A'LA JOGURT 122

orzeźwiający a schłodzony smakuje jeszcze lepiej, a zwłaszcza w upalne dni. Polecam również przygotowywać taki właśnie koktajl dzieciom :) Składniki: maliny mrożone lub świeże 600 gram jogurt naturalny 400 ml. kefir lub śmietana 5 łyżek sok z cytryny 1 łyżka miód płynny 1-2 łyżki  Sposób przygotowania: Maliny odmrażamy w mikrofali ( nie muszą być całkowicie odmrożone ). Umieszczamy w misce(...)dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt, kefir, miód oraz sok z cytryny.  Wszystko miksujemy, aż powstanie gęsty, ale płynny jogurt. Gotowy przelać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki.  Przed podaniem przyozdobić świeżą miętą lub melisą

Kuchnia Paulettes
Babka marmurkowa Ani 136

mąka pszenna - 25 dag margaryna -10 dag cukier puder - 10 dag cukier waniliowy jajka - 2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki kefir- 125 ml kakao - 1 łyżka tłuszcz do formy tarta bułka do formy margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą ma ś lano- jajeczną

Camilla w kuchni
Chłodnik litewski 128

podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku • 4 jajka • 3 łyżki octu do gotowania jajek Wykonanie: • Botwinkę umyć, osobno pokroić buraczki, osobno łodyżki i liście. • Cebulę(...)zagotować. • Odcedzić zachowując różowy płyn. Schłodzić płyn i botwinkę. • Ogórki obrać i pokroić, rzodkiewki również pokroić i wymieszać razem. • Koperek i szczypiorek drobno posiekać. • Kefir wymieszać z jogurtem i płynem od buraczków, doprawić i Wstawić do lodówki. Jajko w koszulce • Zagotować wodę z octem. • Jajko wybić do szklanki

To co kocham
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 134

Należę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako(...)dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować

To co kocham

Proponowane wyszukiwania