 Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 227
Koktajl poprawiający przemianę materii ( odchudzający ). 227porcję 1/2 dojrzałego awokado 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego 2% 2 świeże gałązki natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sproszkowanego morszczynu Sposób wykonania : A wokado umyj, usuń pestkę , obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Kefir lub jogurt dokładnie zmiksuj z płatkami i awokado
Przepisy i porady kulinarne Chłodnik z botwinki 242
Chłodnik z botwinki 242łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli. dwie łyżki jogurtu typu greckiego pół litra kefiru lub maślanki Wykonanie: 1.Botwinkę myjemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min) bez przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat(...)tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę. Można podawać z jajkiem lub bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego! chłodnik litewski
Mama z miasta Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 353
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 353bułki. Nie jest to mój przepis marzeń. Chciałam zobaczyć czy bułeczki się udadzą i czy będą smaczne. Następnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki(...)oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego Dodatkowo: - 1 białko jaja - 1/2 szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około
Mama z Motylem Chleb z garnka 376
Chleb z garnka 376Przekonajcie się sami :) Chleb z garnka Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500 25 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki kefiru 275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość luźne. Przykrywamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki kruche ciasteczka makowo migdałowe 290
kruche ciasteczka makowo migdałowe 290składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 40 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko do smarowania cukier puder do oprószenia rozpuszczona biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli(...)mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony noża wyciągamy nasionka, które mieszamy z żółtkami a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy również pokrojone masło oraz kefir. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy odłożoną
Domowy Smak Jedzenia Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 535
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 535barszczem... Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy(...)przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir. Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki KOKTAJL MALINOWY A'LA JOGURT 166
KOKTAJL MALINOWY A'LA JOGURT 166orzeźwiający a schłodzony smakuje jeszcze lepiej, a zwłaszcza w upalne dni. Polecam również przygotowywać taki właśnie koktajl dzieciom :) Składniki: maliny mrożone lub świeże 600 gram jogurt naturalny 400 ml. kefir lub śmietana 5 łyżek sok z cytryny 1 łyżka miód płynny 1-2 łyżki Sposób przygotowania: Maliny odmrażamy w mikrofali ( nie muszą być całkowicie odmrożone ). Umieszczamy w misce(...)dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt, kefir, miód oraz sok z cytryny. Wszystko miksujemy, aż powstanie gęsty, ale płynny jogurt. Gotowy przelać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki. Przed podaniem przyozdobić świeżą miętą lub melisą
Kuchnia Paulettes Babka marmurkowa Ani 178
Babka marmurkowa Ani 178mąka pszenna - 25 dag margaryna -10 dag cukier puder - 10 dag cukier waniliowy jajka - 2 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki kefir- 125 ml kakao - 1 łyżka tłuszcz do formy tarta bułka do formy margarynę utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i kefir, wszystko razem dobrze połączyć, Białka ubić na sztywno, połączyć z masą ma ś lano- jajeczną
Camilla w kuchni Chłodnik litewski 175
Chłodnik litewski 175podanie jajka w koszulce. Składniki: • 2 pęczki botwinki • pęczek koperku i szczypiorku • 2 ogórki zielone • pęczek rzodkiewek • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • 1 duży kefir • 1 duży jogurt naturalny • sól, pieprz do smaku • 4 jajka • 3 łyżki octu do gotowania jajek Wykonanie: • Botwinkę umyć, osobno pokroić buraczki, osobno łodyżki i liście. • Cebulę(...)zagotować. • Odcedzić zachowując różowy płyn. Schłodzić płyn i botwinkę. • Ogórki obrać i pokroić, rzodkiewki również pokroić i wymieszać razem. • Koperek i szczypiorek drobno posiekać. • Kefir wymieszać z jogurtem i płynem od buraczków, doprawić i Wstawić do lodówki. Jajko w koszulce • Zagotować wodę z octem. • Jajko wybić do szklanki
To co kocham Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 176
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 176Należę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako(...)dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować
To co kocham RACUCHY Z JABŁKAMI 137
RACUCHY Z JABŁKAMI 137obiad, co innego na kolację czy śniadanie. Racuchów nie jadłam ze "100 lat" i taka mnie ochota dziś naleciała, że koniecznie musiałam zrobić 😄 Składniki: 2 szklanki mąki 500 ml kefiru 3 jajka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania cynamon do posypania Wykonanie: Do miski wbijamy jajka(...)roztrzepujemy je. Następnie dodajemy kefir, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz mąkę i ubijamy trzepaczką, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20-30 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wykładamy na talerz i posypujemy
Kuchnia MagdaLeny Wiejskie ziemniaczki z patelni 237
Wiejskie ziemniaczki z patelni 237danie, które moja mama robiła w domu odkąd pamiętam. I robi je nadal :) Zazwyczaj jadamy je jako samodzielne danie ze szklanką zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru. Tanie, nieskomplikowane, (wręcz banalne), całkiem szybkie, a jak cieszy podniebienie! Idealne na lato, koperek i kefir pysznie orzeźwiają. Składniki (celowo nie podaję proporcji, zależeć będą od ilości osób i ich apetytu, a także
Cook&Love pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 226
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 226sztuk CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mascarpone 250 gram, dżem z aronii - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW(...)jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego
W Mojej Kuchni Lubię Koktajl szpinakowo – bananowy 181
Koktajl szpinakowo – bananowy 181się zmobilizować i ruszyć swój leniwy tyłek. Na zakończenie dnia mam koktajl szpinakowo – bananowy :) Składniki 2 garście świeżego szpinaku 1 banan 1 gruszka 1 kiwi 100 ml kefiru Sposób przygotowania Banan i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać liście świeżego szpinaku i kefir. Zmiksować i można zielony koktajl podać do szklanek. Smacznego! Artykuł Koktajl szpinakowo
Pink Envelope