całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli(...)quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą i tymiankiem. * ilość wywaru jest podana w przybliżeniu, ponieważ zawszę dodaję
Quinoa Raz!Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje(...)odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać sos Prymatu, kucharka, pieprz, wlać kefir, przyprawę w płynie, wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć
W Mojej Kuchni Lubięspory garnek, najlepiej termometr (może być taki zwykły lekarski, chociaż ja używam takiego kulinarnego, kosztuje kilkanaście zł), podpuszczka (do nabycia w sklepach internetowych), czysta ściereczka, gaza lub chusta serowarska, kefir, durszlak i wspomniane dobrej jakości mleko. Proponuję nie zaczynać produkcji sera od ilości większej niż 5 l mleka. Ciężko znaleźć garnek w którym taką ilość swobodnie zagrzejemy a i ilość(...)octem) lub zrobić z niej ricottę. Zatem do dzieła! Drukuj Ser a’la koryciński z czarnuszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3l mleka prosto od krowy 1/2 kubka kefiru 20 kropel podpuszczki (dozowanie według opakowania, u Was może być inaczej) ulubione dodatki ( u mnie czarnuszka) Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury ok. 38 stopni. Odlewamy do kubka kilka
Mieszam w Garnkuprzepisie. Wtedy waga również będzie zbędna. Z niezbędników do tego ciasta - potrzebujemy szklankę o pojemności 250 ml. Ciasto jest bardzo puszyste, dzięki zawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego(...)Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości jeżyn. Do miski wlać kefir, dodać jajka, olej i cukier. Wymieszać trzepaczką. Masę posypać mąką, na to równomiernie wsypać proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy i sól. Wymieszać do momentu, kiedy składniki się połączą i ciasto będzie
Posadzone i zjedzonewrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek w ciągu dnia proponuję placuszki na kefirze z mąki orkiszowej doprawione kardamonem, podane z pomarańczą i miodem. Po takim śniadaniu nawet najpaskudniejsza poranna mgła ma swój urok i wszystko jest weselsze. Składniki na dwie porcje: 110g mąki(...)orkiszowej pełnoziarnistej mały kefir 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki kardamonu płaska łyżeczka sody oczyszczonej odrobina oleju cząstki pomarańczy miód Jajka łączymy w misce z kefirem. Wsypujemy sól, mąkę i kardamon. Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości oleju na małym ogniu ok.3 minuty z każdej strony. Podajemy z miodem i cząstkami
Wrzosowa Polanamąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej(...)Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę, sodę i proszek wymieszać przesiać odłożyć. W misce jajka roztrzepać z olejem, dodać kefir wymieszać, dodać mąkę, wiórki, ryż, wymieszać, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzch poukładać owoce, skórką do dołu, piec 30-40 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić
moj przepis naSkładniki: wiśnie bez pestek 1/2 kg, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa, kefir 400 ml, żelatyna 3 listki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć(...)kefirze i podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, wlać galarertkę cytrynową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody i wszystko wymieszać, wlać na biszkopty trochę i do lodówki poukładać wiśnie, wlać resztę kefiru i do lodówki najlepiej na całą noc nożem maczanym w wodzie oddzielić deser od formy, nakryć talerzem i obrócić, delikatnie zdjąć formę - deser jest orzeźwiający, nie za słodki
W Mojej Kuchni Lubięprzerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;) Składniki: 1/2 litra jeżyn 1/2 szkl, czarnej porzeczki 1/2 szkl. jagód (mogą być borówki) 400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%) 2 płaskie łyżki cukru* Sposób przygotowania: Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy do blendera. Wlewamy kefir i dodajemy cukier (opcjonalnie, bo można go całkowicie pominąć(...)dałam ze względu na zakwaszenie słodkich owoców kefirem). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji napoju. Podajemy z grubą słomką
Kolorowy PrzepisownikPrzez Wami puszyste czekoladowe ciasto z agrestem. To odmiana klasycznego ciasta ucieranego, ale przygotowanego z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu jest wilgotne i delikatne. Pamiętajcie, aby składniki na ciasto wyjąć z lodówki wcześniej, nie mogą być zimne, bo ciasto się zważy. Muszę przyznać, że dawno nie piekłam nic z agrestem, i to był błąd. Ciacho wyszło bardzo smaczne, a duet(...)jest super ! Czekoladowe ciasto z agrestem Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 2/3 szklanki drobnego cukru 2 kopiaste łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu ok. 500 g agrestu cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki powinny
Kulinarne przygody Gatitystosowałam tej diety, a koktajl piję od czasu do czasu po prostu dla smaku (bo uwielbiam). Jeżeli chcecie spróbować tą dietę to najlepiej pominąć banan i użyć wodę zamiast kefiru. Pamiętajcie, że nie jestem ekspertem w dziedzinie dietetyki :) Ale w sieci znajdziecie dużo artykułów na temat diet i odchudzania. Składniki: Pęczek zielonej pietruszki 1-2 jabłka 1/2 cytryny 1 kiwi(...)banan (można pominąć, jeżeli lubicie bardziej kwaśny smak koktajlu) 1 szklanka wody lub kefiru lód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie warzywa zmiksować ze sobą. Na koniec dodać wodę lub kefir. Wcisnąć cytrynę. Podawać najlepiej z lodem
Tradycyjna Kuchniazawsze mam problem z proporcjami, bo dla mnie ciasta idealne to „nawrzucać, wymieszać, upiec, zjeść”. Więc Szanowni Państwo, przedstawiam najlepsze na świecie babeczki z jagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka opakowanie kefiru 400 g ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę pasty waniliowej (możecie pominąć) ½ szklanki cukru pudru(...)różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie takowej, to mikserem. Do powstałej mieszaniny przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewanie jest konieczne. Mieszamy szybko
ladykitchenchłodnika. Do przygotowania chłodnika będziemy potrzebować : 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki gruntowe (około 150 g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki usiekanego szczypiorku 500 ml schłodzonego kefiru do smaku sól, pieprz chłodnik możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo czas przygotowania około 15 minut Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem Przygotowanie: Ogórki obrane(...)skórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobniutko kroję. Wypłukany szczypiorek oraz natkę pietruszki drobno siekam. Kefir przelewam do miski i roztrzepują trzepaczką tak żeby się spienił. Następnie do kefiru dodaję pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowany chłodnik podaję schłodzony. Chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem
Uwaga Babcia GotujeKoktajl truskawkowy tym razem połączyłam z suszonymi listkami mięty i jagodami goji oraz marchewką. Zapraszam do wspólnego miksowania! Koktajl truskawkowo - miętowy z jagodami goji i marchewką Składniki: 250 ml kefiru kilka truskawek 1/2 małej marchewki 2 garście suszonych jagód goji 4 listki świeżej lub suszonej mięty cukier do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy kefir. Dodajemy truskawki umyte, osuszone(...)szypułek, suszone jagody goji, miętę oraz obraną ze skóry marchewkę podzielona na mniejsze kawałki. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy cukier do smaku, miksujemy ponownie. Najlepiej smakuje, gdy kefir jest zimny
Moja smaczna kuchniasuszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak, że możecie zamienić je na świeże. Trzeba tylko przygotować najpierw zaczyn (rozczyn), aby drożdże pobudzić do pracy. Składniki: 500 ml kefiru 2 łyżki cukru 2 łyżki ciepłej wody 2 jajka 3-4 g suchych drożdży (pół saszetki) ok. 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli ok. 1 szklanki truskawek olej do smażenia(...)Kefir wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić w grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2 łyżki wystarczą). Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie
Codzienna kuchnia niecodziennaburaczków. Chłodnik sam w sobie jest dość lekkim posiłkiem nie ma zbyt dużo kalorii, wszytko zależy od tego jak go przygotujemy czy na śmietanie czy na jogurcie albo na kefirze. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Mój chłodnik przygotowałam w light wersji, z przepysznym wkładem i jajkiem na wpół miękkim. Dlaczego? Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające(...)także mniej obciąża żołądek. Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny - jajka WYKONANIE: Buraczki obierz i oczyść, wstaw do rondelka do zimnej wody i ugotuj do miękkości. Botwinkę bardzo dobrze
SMYKWKUCHNI