obiad, gdy nie mam zbyt wiele czasu na kucharzenie, to jajko sadzone z ziemniakami, cebulą i koperkiem. U mnie w domu podawane bez surówki natomiast dodatkiem do niego jest kefir . składniki na 4 porcje 4 jajka 1 łyżka masła sól 50 dag ziemniaków 2 łyżki masła 2 cebule pęczek koperku 1 litr kefiru przepis Rozgrzewamy tłuszcz , wbijamy jajka(...)białka i półpłynne żółtka ). Ziemniaki obieramy kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy dodajemy 2 łyżki masła, posiekany koperek i ugniatamy. Formujemy kulki podajemy z kefirem i jajkiem sadzonym
Smakowite DaniaPyszny, szybki i prosty żurek z białą kiełbasą i jajkiem przygotowany na kefirze i śmietanie . Z powodzeniem może zastąpić obiad , ponieważ w połączeniu z pieczywem jest bardzo treściwy i syty. składniki na 3 litry żurku 1 i 1/2 opakowania litrowego kefiru 1 opakowanie kwaśnej śmietany 50 dag białej kiełbasy 2 łyżki suszonej włoszczyzny 4 jajka 1 cebula 2 ząbki(...)litra wody z liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem zagotowujemy białą kiełbasę, dodajemy suszoną włoszczyznę, przekrojoną na pół cebulę i trochę majeranku. Gdy wywar chwilę się gotuje dodajemy kefir dobrze rozmieszany z wywarem, a następnie śmietanę pomieszaną z mąką , całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut
Smakowite Daniacałość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem): 20 dag masła 8 łyżek cukru pudru ½ szklanki kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego kakao Olejek rumowy (ilość wg uznania) Dodatkowo: Bakalie lub kolorowe posypki(...)ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i olejek rumowy. Blaty ciasta delikatnie nasączamy alkoholem lub wodą i przekładamy niewielką ilością kremu, tak by warstwy ciasta zlepiły się razem. Wierzch
Smakowy Rajdodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Stojąc nad tymi gotującymi się burakami, cały czas zastanawiam się - to później dodać kefir, jogurt i takie zimne to jeść? W już schłodzonym zatapiam swoją pierwszą łyżkę, po czym... dla mnie niebo w gębie :) Bazowałam na przepisie od Klaudyny . Składniki(...)botwinki razem z buraczkami 3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 500 ml jogurtu greckiego 500 ml kefiru sok wyciśnięty z limonki sól, pieprz Dodatkowo 5 rzodkiewek 2 ogórki gruntowe po 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku Sposób przygotowania Obrać buraczki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Botwinkę posiekać, a cebulę pokroić
pink envelopeząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana 18 proc. 400 g - kefir 400 g Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką zupę. W tym celu obrane(...)mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze produkty mleczne. Jeśli dbasz o linię, śmietanę możesz zastąpić drugim kubkiem jogurtu. Sprawdzi się także jogurt light. Z kefiru lepiej nie rezygnować - nadaje potrawie lekko kwasowaty smak. Jeśli chłodnik ma być bardziej gęsty, wystarczy 1 kubek jogurtu lub śmietany i 1 kubek kefiru. Gotowy chłodnik
W SMAKswymi temperaturami zapraszamy na zimny koktajl. Przygotowanie to tylko kilka chwil, a z pewnością zasmakuje niejednemu smakoszowi koktajli i żurawiny. Koktajl żurawinowy z otrębami na kefirze z nutą mięty SKŁADNIKI: 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki otrębów owsianych 4 listki mięty + do dekoracji 190 ml zimnego kefiru PRZYGOTOWANIE: Do wysokiego malaksera bądź blendera wsypujemy suszoną żurawinę, następnie(...)dodajemy otręby owsiane, a całość zalewamy zimnym kefirem. Dodajemy 4 listki mięty. Całość miksujemy około 1-1,5 minuty do całkowitego połączenia się składników. Podajemy dekorując świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizadowolenia ze swoich wnuków. Do życzeń dodajemy laurki w formie ciastek . A bo czemu by nie napisać życzeń na ciastkach? Ciastka to jedne z prostszych "maślaków" z dodatkiem kefiru. Ciastka przygotowuje się ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga chłodzenia, wystarczy zagnieść i od razu piec powykrawane formy. Ciastka nie są idealne, bo przygotowywane bez foremek i z odręcznie pisanymi życzeniami(...)laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest u Was? Częstujcie się!Składniki:2,5 szklanki mąkiłyżeczka proszku po pieczenia400 ml kefiru2 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego5 gruszekSposób przygotowania:Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy a następnie dolewamy kefiru i ekstrakt, mieszany. Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru.Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy
Słodkie Przyjemnościjest znacznie tańszy niż podobne sery kupowane na kiermaszach czy w eko sklepach. Przepis cytuję ze strony Mniam Mniamskładniki10 litrów niepasteryzowanego mleka200 ml kefiru z żywymi kulturami bakteriipodpuszczka (w ilości przewidzianej przez producenta, u mnie 80 kropli)chlorek wapnia (w ilości przewidzianej przez producenta, u mnie 20 kropli)solanka:3 czubate łyżki soli(...)podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 36 - 38 st. C. Wyłączyć ogień, mieszać przez kilkanaście sekund. Dodać cienkim strumieniem podpuszczkę, cały czas mieszając, wlać kefir i wymieszać całość przez minutę, zwracając uwagę,by mleko z dna wymieszało się z tym z góry.Garnek przykryć i odstawić na 30 minut.Po tym czasie mleko zamieni się
Stare Garytruskawkowy jest bajecznie prosty i wszyscy chyba go znaja.Do picia koktajlu truskawkowego nikogo nie trzeba namawiac,bo nalezy do ulubionych.Naprawde warto pic go w sezonie truskawkowym jak najczesciej.W towarzystwie kefiru jego wartosc dietetyczna jest zwielokrotniona.Przepis na koktajl truskawkowy- 4 porcje:300-500 g truskawek500 ml kefiru2 lyzki miodu ,lub 4 slodziki stewii a 2,1 gTruskawki umyc,odszypulkowac.Razem z kefirem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chłodny.Idealne orzeźwienie na upalne dni!Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki:750 g czerwonych buraków;Pęczek czerwonej rzodkiewki;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;800 g jogurtu greckiego;400 g gęstego kefiru;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Cukier;Sól;Ocet spirytusowy;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać ze skóry(...)gotowania buraków wystudzić.Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić
Gospodyni MiejskaWystrzeliłam z zapoznaniem rodzin. No, i masz babo placek. Do zrobienia.Dobry. Ale zawsze może być lepszy.I jest. Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao+ 1/2 szklanki letniej wody 2 jajka 100g miękkiego masła 20g cukru waniliowego 200g cukru Mąkę połączyłam z sodą i solą. Kakao rozpuściłam(...)wodzie. Kefir połączyłam z wodą. Jajka rozbełtałam. Masło utarłam na puszysto. Partiami dodawałam cukier. Miksowałam. Stopniowo wlałam jajka. Miksowałam. Wlałam kakao. Miksowałam. Łyżka po łyżce na przemian z kefirem dodawałam mąkę. Miksowałam do połączenia. Masę przelałam do dwu foremek. Piekłam 40min. w 150st. Wystudziłam. 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady szczypta chilli szczypta cynamonu Mascarpone ubiłam w mikserze na puszysto
bastalenastarte na grubej tarce ( jeśli mamy wodę z ogórków nie wylewamy jej !) 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz Wykonanie:Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy(...)Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania.Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki, zgnieciomy ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor !Zupę przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatityduży pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej tarce 6 rzodkiewek startych na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy(...)botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, jogurt i zakwas buraczany dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor
Kulinarne przygody Gatitystałam się posiadaczką grzybka tybetańskiego. Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój własny domowy biały ser, wyprodukowany na bazie kefiru wyhodowanego przy użyciu grzybka. Tak więc dziś przepis na domowy biały ser. Jeśli będziecie chcieli go wykorzystać do zjedzenia na słodko należy dodać(...)żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Domowy biały ser Składniki: 1 litr mleka 3,2% pasteryzowanego w butelce lub w folii (nie UHT) 250 ml domowego kefiru około 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Mleko podgrzewamy do 85 stopni Celsjusza, przyda nam się tutaj długi szklany tremometr. Jeśli go nie posiadacie będzie
Kulinarne przygody Gatity