need: 2 bunches of beet leafs 2 fresh cucumbers 2 bunches of dill 4 eggs(duck or quail egg) 1 bunch of chive 6 glasses of kefir (goats milk) Start by washing and chop the beetroot. Beets cut into small cubes. Whole put into a pot and pour a small amount of water. Cook covered(...)heat for about 10 minutes. Leave to cool. To the beet broth stir kefir, crushed garlic, chives, dill and diced cucumbers. Adding kefir should make your brew beautiful pink beet color. Stunning... The whole season with salt to taste. Let stand for a few hours in the refrigerator. Serve your Beetroot Celebrity with eggs (yolks) on hard. Sprinkle
Lajtkraft food intolerancepłatkami owsianymi i zezwolił na spożywanie 1-2 kromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest zwarty, nie kruszy się i najważniejsze(...)banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy na niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem SKŁADNIKI: na rozczyn drożdżowy: 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 55 g masła 500 g mąki pszennej typ 550 + do oprószenia 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka(...)soli 1 jajko 200 g kefiru PRZYGOTOWANIE : Drożdże kruszymy, w garnuszku podgrzewamy mleko wraz z masłem (powstały płyn nie może być gorący !), zalewamy drożdże dodając 2 łyżki mąki oraz cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn drożdżowy, jajko i kefir - wyrabiamy wszystko na miękkie gładkie ciasto (wyrabiałam robotem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)szklanka kefiru 1 szklanka cukru 6 białek 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem
talerz przyjemnościPyszny serek waniliowy zrobiony z kefiru i śmietany z sezamkami z amarantusa i kawy zbożowej. Mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Natura kuchni polskiej" autorstwa Wojciecha Modesta Amaro. Zapraszam do przygotowań! Składniki na serek: 300 g śmietany 36% w temp. pokojowej 50 g kefiru w temp. pokojowej 60 ml śmietany 30% 1 laska wanilii 75 g ulubionych owoców(...)kawy zbożowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +oczekiwanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania serka: do wyparzonego i wytartego do czysta słoiczka wlewamy śmietanę 36% i kefir. Zakręcamy, potrząsamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie otwieramy słoik, mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. 2. W małym garnuszku umieszczamy
My Culinary ArtMożna podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do smaku dowolne dodatki np. powidła Puree z dyni(...)wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu ani kefiru. Smacznego
talerz przyjemnościnadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu. Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne! Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę! Tradycyjnie podaje się je z kefirem – Wy śmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki(...)szczypta * masło – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt FARSZ: * mięso mielone wieprzowe – 125 g * mięso mielone wołowe – 80 g * cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek -1 łyżeczka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie
Ostra na Słodkotruskawek, podczas mojego live cooking'u w Pogorii . Nie ma nic lepszego jak rozpoczęcie dnia od śniadania z koktajlem owocowym czy warzywnym. Dzisiaj miałam pod ręką kubeczek kefiru, które ważność kończy się jutro, ananas i banana. Do koktajli użyjcie naturalnego jogurtu, tez będzie smaczny. Jeśli latem zrobiliście zapasy i zamroziliście ulubione owoce, wykorzystajcie je do koktajli. Kilka inspiracji znajdziecie(...)Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl ananasowo - bananowy Składniki: szklanka kefiru 1/4 świeżego ananasa 1/2 banana Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem przelewamy kefir, dodajemy obranego banana podzielonego na kawałki oraz obranego ze skóry ananasa, bez stwardniałego środka. Całość miksujemy. Podajemy
Moja smaczna kuchniaProsty i bardzo smaczny koktajl truskawkowy z dodatkiem kefiru . Polecam na drugie śniadanie , szczególnie w gorące dni . Składniki: 0,5 kilograma truskawek 400 ml. kefiru cukier do smaku Sposób przygotowania: Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i umieszczamy w dzbanku miksującym lub blenderze , wlewamy kefir i wsypujemy cukier do smaku . Wszystko dokładnie miksujemy . Koktajl przed podaniem mocno schładzamy w lodówce
Bajeczna KuchniaJest niesamowicie prosty w wykonaniu: wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki płyn. Do jego przygotowania możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek. Połączenie kwaśnego kefiru ze słodkimi truskawkami jest wspaniałe i bardzo orzeźwiające! Idealne na upały! Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 1 l kefiru 2-3 duże garście świeżych lub mrożonych truskawek (lub więcej wedle upodobania(...)kilka łyżek cukru do smaku Wykonanie: Do blendera wlewamy kefir, wrzucamy truskawki, zasypujemy cukrem i miksujemy na gładką masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i dekorujemy truskawkami :) Smacznego
MyCookBook.plwarzywa) gotować, przez co już na starcie chłodnik może być zbyt wodnisty (a chcąc odlać nadmiar wody stracimy smak). Potem należy taki wywar ostudzić i dopiero wymieszać z jogurtem, kefirem lub maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji wpadłam na pomysł, aby buraczki upiec, następnie zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać z jogurtem, startym ogórkiem i rzodkiewkami(...)porcji): 800 g jogurtu greckiego 4-6 szt. rzodkiewek 1 długi ogórek 4 małe buraczki (lub 2 duże) 2 łyżki posiekanego koperku ok. 200 ml kefiru ok. 150 ml koncentratu buraczanego Dodatkowo: jajka na twardo (mniej więcej 1 na porcję) kilka łyżek posiekanego koperku Wykonanie: Buraczki obieramy ze skórki (większe okazy warto dodatkowo pokroić np. na ćwiartki) i umieszczamy
MyCookBook.plowoców, wywodzące się z kuchni kresowej. Są bardzo smaczne i jak to z plackami bywa – robi się je szybko i łatwo. Jako, że nie miałam zsiadłego mleka zastąpiłam je kefirem. Myślę, że nie zaszkodziło to ich smakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych(...)Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g owoców (dowolnych) olej do smażenia cukier puder do posypania placków Wykonanie: Owoce myjemy i osuszamy, pozbywamy się ewentualnych
MyCookBook.plPrzepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych owoców i orzechów Składniki • 5 łyżek musli 50 % bakalii • 1 jogurt gruszkowy 150 ml • 1/2 szklanki kefiru • 100 g masła • 2 łyżki miodu • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 jajka • szczypta kardamonu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1-2 gruszki Sposób przygotowania(...)jogurtem i miodem zostawić na godzinę aby napęczniały 2. • W drugiej misce wsypać mąkę dodać sodę,cukier,cukier waniliowy ,cynamon,kardamon,wszystko wymieszać 3. • Do napęczniałych płatków dodać kefir rozpuszczone zimne masło jajka mieszać drewnianą miską do połączenia składników Połączyć wszystko z suchymi składnikami mieszać łyżką gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru ciasto przełożyć
W królestwie smaków Beatypierwszy raz o serze z ziemniaka czytałam dawno na nieistniejącym już blogu Matka Weganka i coś, co sprawiło, że jednak zrezygnowałam z próby zrobienia go był taki składnik jak kefir sojowy na grzybku tybetańskim, z dopiskiem, że "koniecznie, nie da się niczym innym zastąpić". Cóż, pomyślałam sobie, kefiru sojowego nie mam, bo grzybka tybetańskiego też nie mam i jakoś(...)niczym innym zastąpić to trudno, z lekkim żalem ale odpuściłam sobie ten cholerny ser. Wiele miesięcy później okazało się, że jednak można zrobić "ser" z ziemniaka bez grzybka i kefiru, choć oczywiście wierzę, że z takim dodatkiem zyskuje na jakości. Wiem też jednak, że najczęściej najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo najszybsze i najbardziej w zasięgu przeciętnego człowieka w przeciętnej polskiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmój żołądek „stoi”, spróbowałam jogurtu, ruszyło ale zgaga i ogólnie złe samopoczucie wróciło. Zaczęłam szukać informacji na temat alternatywy dla jogurtów i tak natrafiłam na „kefir wodny”. Żeby było ciekawiej, to pamiętam jak około 15 lat temu zapanował istny szał na te kryształki jako panaceum na nadwagę, wszystkie znane mi babki łącznie z moja mamą(...)piły (nie, nie schudły). W każdym bądź razie pije to cudo od kilku miesięcy i jest naprawdę dobrze. Kefir wodny jest kombinacją żywych bakterii i grzybów w symbiotycznym środowisku. Jego działanie jest podobno wszechstronne, można znaleźć informacje, że : łagodzi objawy nietolerancji laktozy Profilaktycznie przy zakażeniach przewodu pokarmowego ( Helicobacter pylori ) Wspomaga perystaltykę jelit Leczy zaburzenia przewodu pokarmowego ( biegunki, zaparcia ) Ochrania
greenscarf