kefir - 1389 przepisów (strona:9/93)

Najlepszy jabłecznik na świecie (bez jajek, na kefirze) 204

Kiedy przychodzi weekend zazwyczaj pieczemy coś słodkiego. A co może być jesienią lepsze od domowego jabłecznika? Tylko jabłecznik na kefirze! :) Nie będę się dużo rozpisywać, bo po prosu trzeba go upiec i spróbować, bo ciężko dobrać słowa, aby opisać tą rozkosz - chrupiące ciasto, a w środku miękkie, słodkie jabłka - poezja. "Ten jabłecznik jest tak pyszny, że powinien być nielegalny(...)chyba najlepsza rekomendacja. Czego potrzebujemy? (wszystkie składniki ciasta powinny być zimne) - 2 szklanki mąki krupczatki - pół szklanki kefiru (ok. 135 g) - 200 g masła - pół szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka olejku waniliowego  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 4 duże jabłka  - 1/4 szklanki cukru  - 1 łyżeczka olejku waniliowego  - 1 łyżka cynamonu - 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

two broke sisters
pachnący ziołowy chleb na kefirze 158

chleb z ziołami i kefirem Delikatny łagodny smak i aromat ziół a wszystko to otulone chrupiącą skórką. Czy można oczekiwać czegoś więcej, od bochenka chleba. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka kefiru(...)odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej

Miód i pieprz
Miękki ser w typie Topfkase 150

mnie zniknął podczas jednej kolacji ..cóż trzeba będzie zrobić więcej Składniki na 2 krążki , wielkości dużego spodka : 7 l mleka 2 % – każde byle nie UHT 200 ml kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny(...)płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska lub tetra -pielucha łyżka cedzakowa Kefir wlewamy do szklanki i odstawiamy na 2 godziny w pomieszczeniu o temperaturze 21-26 C . Mleko przelewamy do garnka , podgrzewamy cały czas mieszając do temperatury 33 C . Dolewamy kefir , mieszamy

Ogrodnik w podróży
Koktajl śliwkowy z nutą pomarańczowo-imbirową 142

najdzie ochota na coś, takie coś słodkiego. Zabrać możemy go do pracy, w podróż, na wypad za miasto. Koktajl, to niekończące się możliwości - raz na mleku, raz na kefirze, maślance, innym razem tylko z owoców, z sokiem, wodą, nawet herbatą ! Pożywny lub lekki, słodki lub wytrawny... Dziś proponuję Wam koktajl  z dodatkiem suszonych śliwek, płatków owsianych i herbatki imbirowo(...)aromatycznej owocowej herbatki, nadaje napojowi ciekawy smak. Składniki: 10 suszonych śliwek ( nie wędzonych ) 1 łyżka płatków owsianych 1 torebka herbaty Teekanne Orange&Ginger 100 ml wrzątku 200 ml kefiru 150 ml mleka 2% Wykonanie:  Herbatę zaparzyć we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Śliwki umieścić w w wysokim pojemniku, wlać zimny napar herbaciany i zmiksować blenderem. Dodać płatki owsiane, kefir

kolorowotorcikowo
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 178

Młode ziemniaki. Koper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie.   Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież(...)wyjmijcie i wyrzućcie z niego nasiona (najwygodniej robi się to małą łyżeczką do kawy), pokrójcie drobno jak pomidora. Wszystko to razem delikatnie, naprawdę delikatnie posólcie i zalejcie maślanką lub kefirem, dokładnie wymieszajcie. Wstawcie na chwilę do lodówki lub zamrażalki. Łososia podzielcie na mniejsze kawałki. Ziemniaki przełóżcie do talerzy, zalejcie porcją chłodnika, włóżcie po porcji ryby, ozdóbcie całość plastrem cytryny

Karo in the Kitchen
Racuszki z kabanosem i chilli 132

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kefiru, 2 jajka, ½ cebuli, szczypta sody oczyszczonej, 10 dag kabanosów, 1 papryczka chili, 10 dag żółtego sera, płaska łyżka soli, płaska łyżka pieprzu. Sos: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku; 2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy

Pobite gary Barbary
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 279

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 50g masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka 1/2 szklanki

Smakołyki Bereniki
Twaróg domowy 188

albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki: 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego ponadto: chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek z przykrywką sposób wykonania: Do garnka wlewamy trzy litry mleka i dodajemy 300 ml naturalnego kefiru, ( 100 ml kefiru

Miód i pieprz
Twaróg domowy 143

albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego Ponadto chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek z przykrywką Sposób przygotowania Do garnka wlewamy trzy litry mleka i dodajemy 300 ml naturalnego kefiru (100 ml kefiru

Miód i pieprz
Koktajl ogórkowo-koperkowy 144

ogórek zielony 2 szt · kefir 400 ml · woda mineralna 1 szkl · koperek 1/2 pęczka · sól · sok z cytryny  Naszykować umyte ogórki, cytrynę, koperek i kefir Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia, wlac kefir, wodę mineralną i zmiksować, dodać koperek posiekany, sok z cytryny i sól. Rozlać do szklaneczek , ozdobić np ogórkiem podawać schłodzony

Camilla w kuchni
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 177

każdym miejscu jest barszcz czerwony, zupa solianka itp. Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym(...)potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille

psgotujemy
CHŁODNIK OGÓRKOWO-BURACZKOWY 111

SKŁADNIK: 1 szklanka maślanki 1 szklanka kefiru 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek szklarniowy 2 buraczki z listkami (botwinką) 1 mała łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 jajka ugotowane na twardo Ta ilość to danie dla dwóch osób Do miski wlewamy maślankę i kefir, dokładnie roztrzepujemy. Na grubej tarce ścieramy ogórka, buraczki i rzodkiewkę, dodajemy do kefiru

harrisa
Chłodnik z botwinki 181

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy(...)cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Koktajl ananasowy - zdrowa i smaczna dieta 130

się tylko do ananasa z puszki, bo w sklepach i marketach dostępne są świeże, soczyste ananasy. SKŁADNIKI 1/2 świeżego ananasa 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 banan 1 kefir (400 ml) WYKONANIE Połówkę ananasa obrać ze skórki (najlepiej krojąc na plastry i odkrawając boki nożem). Twarde miejsca (czyli środek ananasa całkiem ze spodu) również odkroić. Umieścić w misie blendera(...)dodać obrany banan, kefir i mleczko kokosowe. Wszystko razem zblendować. Udekorować kawałkiem ananasa. Jeżeli na diecie Wam zbytnio nie zależy, to można dodać jeszcze banana by wzmocnić słodycz koktajlu. Należy jednak pamiętać, że wraz z dodaniem kolejnych bananów nasz koktajl stanie się gęstszy, warto go więc rozcieńczyć dodając jeszcze kefiru

Passions hobbies life
Chłodnik z botwinki 213

Tytułowy "chłodnik" zawsze w dzieciństwie mnie odstraszał, ponieważ nie lubiłam kefiru... Zmora dzieciństwa! Ale teraz już się przekonałam, że jest pyszny i szkoda, że tak późno sie w nim rosmakowalam. Ostatnio przyszło mi ugotować samej poraz kolejny pierwszy chłodnik! Trochę w głowie świtało z dzieciństwa ale i tak kilka dodatków wymyśliłam sama :) polecam serdecznie na upalne dni z młodymi ziemniaczkami(...)jajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym!  SKŁADNIKI:  1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku  Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku

Zainspiruj się kuchnią