pełne jeżyn, wysokie temperatury za oknem... Czymś się trzeba ożywić! Proponuję smaczny koktajl, który trochę nas orzeźwi w to upalne lato! SKŁADNIKI: - 2 garście jeżyn - 1 łyżka miodu wielokwiatowego - kefir naturalny 400 gr. - liście mięty - szczypta cynamonu Miksuję jeżyny z kefirem, dodaję pełną łyżkę miodu, posypuję szczyptą cynamonu, wkładam listek mięty - i gotowe :-) Szybki w wykonaniu, orzeźwiający koktajl z wykorzystaniem
Wielopokoleniowomoim blogu oraz na moim profilu w serwisie Facebook . Zachęcam Was do wspólnej zabawy! Gotujmy razem! :) Składniki: 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego 1 litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków słonecznika 1 cytryna 4 jajka 1 łyżka stołowa(...)cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek oraz bardzo drobno czosnek (można go również przecisnąć przez praskę), ugotować na twardo jajka. Czosnek lekko posolić, aby zmiękł. Do dużego garnka wlać kefir oraz maślankę, aby uniknąć mało apetycznych grudek, całość proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki
Garniec Magaliefraîche ). Porcje przeze mnie proponowane są małe, ale moim zdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz ;) Składniki (6 małych porcji): Crème fraîche - 450 g śmietany 36% - 3 łyżki kefiru Poza tym: - 100 g cukru pudru - 100 ml soku z cytryny (1,5 - 2 cytryn) - 250 g malin - 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Crème fraîche W misce wymieszaj śmietanę(...)kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski. Zalej wrzątkiem, do wysokości śmietany. Pozostaw na co najmniej 24 godziny, gdy mieszanina się rozwarstwi przełóż miskę do lodówki. Gdy będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîche łyżką. Podgrzej crème fraîche z 100 g cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny
Corner With Recipesprzyspieszenie metabolizmu. Suszone śliwki mają dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Tak jak i daktyle są też źródłem potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów. Kefir również korzystnie wpływa na trawienie, dodatkowo wzmacnia naszą odporność. śliwki. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który przyspiesza trawienie i zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem potasu uczestniczącego(...)tłuszczu z pokarmu. Są też źródłem potasu uczestniczącego w spalaniu węglowodanów oraz białek. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety/news-przyspieszamy-przemiane-materii,nId,433226?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki na 1 porcję: z Moje Dietetyczne Fanaberie 200 ml kefiru 4 suszone daktyle 2 suszone śliwki 1 łyżeczka rodzynek 2 łyżeczki płatków migdałowych 1 łyżeczka syropu z agawy (bądź miodu) - opcjonalnie Suszone owoce można wcześniej namoczyć, żeby łatwiej się miksowały
Moja Galeria Smakuprzygotować porcję dla 1 osoby. Wystarczy wszystkie składniki tam wrzucić i zmiksować, można nawet pić z tego pojemnika. 1 pokrojonego w ćwiartki, surowego buraka miksujemy z 1,5 szklanki kefiru, (u mnie domowy kefir ), 1 łyżeczką oleju lnianego (poprawia trawienie), odrobiną koperku i natki pietruszki. Koktajl z buraka doprawiamy według swoich preferencji smakowych solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarudzących może przekona śliczny różowy kolor. Apetyczny kolorek zawdzięcza kilku buraczkom ze słoiczka. Buraczki nie tylko pięknie zabarwiły chłodnik, ale dodały smaku. Składniki na 2 porcje: 500 ml kefiru lub maślanki 300-400 ml jogurtu greckiego 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 1-2 ząbki czosnku kilka buraczków z zalewy ze słoika 1-2 łyżki zalewy(...)Wykonanie: warzywa umyć. Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam. składniki 4 porcje 150 g młodego świeżego szpinaku 1000 g kefiru pęczek pietruszki 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka, bez pestek sól, pieprz ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa z oliwek kolendra, płatki(...)przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć na bok. Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone ogórki, szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane oliwą, posypane listkami
Stare GaryTarator czyli chłodnik po bułgarsku 1 l zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu ( lub mix ) ok 800 g ogórków ( najlepiej gruntowych ) 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki(...)obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany koper i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać i wstawić na ok 2 h do lodówki. Podawać posypany orzechami. Bardzo lekkie i orzeźwiające danie na letnie upały. Smacznego
Jemy Pijemykoperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz z buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy(...)czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz posiekane ogórki, rzodkiewki, koper i szczypiorek. Ostudzoną botwinkę wraz z wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą
Jemy Pijemywcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa. składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik(...)upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo. Ostudzić, obrać. Do blendera włożyć upieczone buraczki pokrojone na mniejsze kawałki, czosnek,dolać jogurt, kefir, sok z ogórków. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Zielone ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki również drobno pokroić. Koperek posiekać. Ogórki i koperek dodać do zupy, wymieszać, wstawić
Stare Garymojej mamy wersję chłodnika litewskiego :) SKŁADNIKI: Dla około 6 osób. 1 pęczek botwiny 2 ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce(...)ogórka i kroimy go w drobną kostkę. Rzodkiewkę myjemy, kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. 5. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. 6. Do ostudzonego garnka z ugotowaną botwiną dodajemy kefir, śmietanę, posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy. 7. Zakwaszamy chłodnik sokiem wyciśniętym z cytryny i octem winnym (opcjonalnie). 8. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 9. Odstawiamy do lodówki
W kuchni Katietruskawkami jest truskawkowy koktajl! Szybki, super smaczny i orzeźwiający w upalne dni! Idealny! Każdy ma swój sposób na koktajl i swoje dodatki! My najczęściej korzystamy z maślanki i kefiru, ale zdarza się też użyć jogurtu naturalnego! Czasami zdarza nam się dodać do koktajlu jakieś dodatki - owoce np. banan. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Jesteśmy ciekawi jakie są wasze(...)ulubione sposoby na koktajl truskawkowy? Z rozmów na FB polecaliście dodać ananasa - z chęcią spróbujemy tego połączenia! My dajemy dużo truskawek, a mało maślanki czy kefiru, ew. trochę cukru/ksylitolu czy miodu do dosłodzenia! Tak lubimy najbardziej! Składniki: 3 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 - 3/4 maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu/miodu/syropu z agawy Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na koktajl, pijemy schłodzone
Plate of Joyczereśniami i truskawkami. Wczoraj zjadłam 1 kg czereśni w wersji nieprzetworzonej, a dzisiaj zrobiłam z czereśni koktajl. Bardzo Wam polecam przygotowanie lekkiego, nisko słodzonego koktajlu na bazie czereśni i kefiru/ jogurtu bez cukru, albo z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru, który można zastąpić również miodem. Uważam, że czereśnie są tak słodkie, że można całkowicie zrezygnować ze słodzenia tego koktajlu(...)czereśniami. oraz inne Przepisy na koktajle i napoje. Przepis na koktajl z czereśniami bez cukru: 1 szklanka wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki kostek lodu 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu Wszystkie składniki przekładamy do blendera kielichowego i dokładnie miksujemy aby powstał gładki koktajl. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy listkiem mięty i czereśniami. Podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaczerpnęłam stąd ( klik ), zamieniłam tylko dodatki. Porcja na małą blaszkę Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka kostek gorzkiej czekolady czereśnie kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie) Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać(...)sobą w misce. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenpszennej, ciasto również wyjdzie pyszne :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju kilka krople aromatu waniliowego 40 dag czerwonych porzeczek Kruszonka: * 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki *składniki podałam "na oko", zawsze dosypuję tyle składników(...)Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i wstawiamy do lodówki. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w jednej misce. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, kefir, olej i aromat. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych i mieszamy ze sobą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch układamy porzeczki a następnie kruszonkę. Pieczemy
My simple kitchen