Wyjątkowo zamiast maślanki użyłam kefiru. Obawiałam się wykorzystania pełnoziarnistej mąki żytniej, która jest ciężka, a placki powinny być lekkie i puszyste. Zupełnie niepotrzebnie. Nie wyszły ciężkie, choć smażyć musiałam dłużej, ale na mniejszym ogniu. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"\u017bytnie placki z jagodami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-07-31 08:51:30","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content(...)/uploads\/2016\/07\/P7310005.jpg","description":null,"recipeIngredient":["1,5 szklanka m\u0105ka \u017cytnia razowa","400 g kefir","1 szt jajko","1 szklanka jagody"," olej kokosowy (do sma\u017cenia)"," mi\u00f3d (do polania)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto mieszamy, dodajemy jagody. Sma\u017cymy na ma\u0142ym ogniu z dw\u00f3ch stron do zarumienienia. Podajemy z miodem"],"recipeCategory":"\u015aniadaniowo","recipeCuisine
Kucharzycaszklanki mrożonych truskawek (ok. 100 g) 1/2 średniego banana (ok. 70 g ze skórką) 3/4 szklanki kefiru (ok. 150 g) 1/2 łyżeczki nasion chia (ok. 3 g) Truskawki i banana zblendować z połową szklanki kefiru. Przelać do szklanki tak do 3/4 wysokości, resztę dopełnić kefirem, wierzch posypać nasionami chia. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 157 kcal
Vroblewska-fitlifesezonu na świeże owoce. Same truskawki można też wymienić na inne jagodowe owoce sezonowe (maliny, jagody, czarne porzeczki). Prawdziwy koktajl z truskawek przygotowujemy na maślance (można też użyć kefiru, lub wymieszać maślankę z kefirem) i … śmietance minimum 18% (słodkiej). Nie łapcie się zaraz za głowę, tylko koniecznie spróbujcie prawdziwego koktajlu z truskawek – gwarantuję Wam, że to taki prawdziwy(...)bądź innych owoców można także dosłodzić wg własnych upodobań i w zależności od słodkości wyjściowych owoców. Składniki: ok. 650-700 g truskawek (świeżych) o,5l maślanki (można zamienić na kefir lub wymieszać oba) ok. 70-80g cukru (do smaku) 230 ml śmietanki słodkiej min. 18% Wykonanie: Truskawki umyć, odszypułkować (w tej kolejności). Zmiksować na gładko z cukrem. Dodać maślankę
Pociąg Do KuchniCiasto migdałowe z rabarbarem to miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem kefiru i mielonych migdałów. Wierzch dodatkowo wzbogacają płatki migdałów, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm. Ciasto migdałowe z rabarbarem Składniki: 200g mąki pszennej 80g mielonych migdałów 250g kefiru 100g cukru trzcinowego 80g masła 2 jajka 2 łyżki domowego cukru(...)Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć papierem do pieczenia - rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki - masło roztopić, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodać kefir i roztopione masło, wymieszać - dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać - na koniec dodać mielone migdały, wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać - na wierzchu ciasta
Smakołyki Berenikisobotni ranek smażę rosyjskie naleśniki (bliny na kefirze). Wyjątkowo nieegoistycznie, bo dla wszystkich domowników. rosyjskie naleśniki (bliny na kefirze) podane z sosem malinowym i jogurtem Przepis: zaczerpnięty stąd / 3-4 porcje - dużo naleśników / składniki: szklanka = 250 ml szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki kefiru 0,5 szklanki wody jajko łyżka
tost z dżememwymaga użycia miksera i samo przygotowanie naleśników bez odczekania zajmuje mniej niż 15 minut. trzeci placek schował się pod gruszkami, oj nie ładnie ;d Placuszki/ Naleśniki/Racuchy (na kefirze) norweskie - svele podane z smażoną gruszką i jogurtem greckim Przepis adaptacja z yellowlemontreeblog.com / 2 porcje - ok. 6-8 sporych placków / Jak zrobić? ok. 100 g mąki pszennej lub orkiszowej(...)szkl. kefiru - ok. 200 ml jajko łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sody łyżeczka rozpuszczonego ostudzonego masła Mąkę i sodę wymieszać, wbić jajko, wlać masło, miód i kefir. Wymieszać całość. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć (smażyłam na maśle, można także użyć oleju/oliwy lub smażyć bez tłuszczu) placki z dwóch stron na brązowy kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememCoś dla ochłody...taki koktajl robi się bardzo szybko..można dać kefir lub maślankę...ja robię spory dzbanuszek i wstawiam do lodówki..i mam dla ochłody w każdej chwili..nawet ze sobą do pracy można wziąć.. truskawki cukier kefir naturalny Truskawki umyć i zmiksować z cukrem i kefirem .Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzenielnianego400 gram kefiru0,5 szklanki wody mineralnej Sposób przygotowania Krok 1Seler kroimy w mniejsze części, banana obieramy i również kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do malaksera wraz z wodą i kefirem i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję
CoolinarniePLDomowy Kefir po okresie 2 tygodniowej przerwy znów zaczęłam codziennie przygotowywać. Uwielbiam w okresie letnim pić koktajle przygotowane na bazie zimnego kefiru. Takie warzywne lub owocowe koktajle doskonale zastępują śniadanie lub kolację, szczególnie w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na normalne posiłki. Do tego takie koktajle np. ogórkowe, czy truskawkowe na kefirze mają mało kalorii, więc doskonale nadają się(...)obieramy ze skórki, tylko je dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem ścieramy tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ten koktajl przygotowałam z 1/2 litra schłodzonego w lodówce domowego kefiru, 3 ogórków gruntowych, 1 łyżeczki siekanego koperku. Doprawiłam całość pikantnym sosem piri piri, solą i ognistą mieszanką przypraw. Można koktajle przygotowywać z różnych warzyw, można dodać buraka , koktajl warzywny nabierze wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy ochotę na rosół? Nie, dzisiaj nie, dzisiaj mamy ochotę na chłodnik botwinkowy ;) Lekki, zimny, orzeźwiający, w sam raz na taką temperaturę. Składniki: - pęczek botwinki - pęczek rzodkiewki - 1 litr kefiru - 4 łyżki koperku drobno posiekanego - 1 ogórek zielony długi lub 4 gruntowe - 6 jajek przepiórczych - 2 ząbki czosnku - sól - czarny pieprz Przygotowanie: Botwinę myjemy i kroimy na drobne kawałeczki(...)buraczki w kostkę.Zalewamy 100 ml wody i gotujemy 10 minut. Studzimy. Do botwiny dodajemy kefir. Ogórka i rzodkiewki obieramy i ścieramy na grubej tarce, a czosnek przez praskę. Dodajemy również drobno posiekany koperek. Mieszamy dokładnie botwinę z kefirem, rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodnik podajemy schłodzony, najlepiej prosto z lodówki
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj proponuję Wam na drugie śniadanie placki na kefirze z truskawkami, idealnie puszyste :) Doskonale pasują do południowej kawy, lub na lekki obiad, czy nawet jako zdrowa przekąska do meczu! Składniki: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki cukru -1 łyżeczka cukru wanilinowego -pół szklanki mleka -3/4 szklanki kefiru -2 jajka -3 łyżki(...)oleju -truskawki Suche składniki mieszamy razem w misce. Do garnka wbijamy 2 jajka oraz kefir i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami suche składniki, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy mleko oraz olej. Możemy dodać pokrojone w plasterki truskawki do smażenia, lub udekorować po usmażeniu ( łatwiejsza wersja :) Smacznego
Receptura smakulekkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Można podawać na słodko i słono. Polecam z masłem orzechowym i owocami – smakuje wybornie i syci na dłużej. Pyszne placki z kefiru i mąki ryżowej Danie Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 4 Składniki 800 g kefir 300 g mąka ryżowa 2 szt jajko 1 łyżka kakao opcjonalnie Sposób przygotowania Kefir mieszamy
Kucharzycacałkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli(...)quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków (przypraw używamy według uznania, dlatego nie podałam ilości). Gdy zupa trochę przestygnie dodajemy kefir i blendujemy ją na gładki krem. Zupę możemy podać polaną kefirem i posypaną świeżą miętą i tymiankiem. * ilość wywaru jest podana w przybliżeniu, ponieważ zawszę dodaję
Quinoa Raz!Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje(...)odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać sos Prymatu, kucharka, pieprz, wlać kefir, przyprawę w płynie, wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć
W Mojej Kuchni Lubięspory garnek, najlepiej termometr (może być taki zwykły lekarski, chociaż ja używam takiego kulinarnego, kosztuje kilkanaście zł), podpuszczka (do nabycia w sklepach internetowych), czysta ściereczka, gaza lub chusta serowarska, kefir, durszlak i wspomniane dobrej jakości mleko. Proponuję nie zaczynać produkcji sera od ilości większej niż 5 l mleka. Ciężko znaleźć garnek w którym taką ilość swobodnie zagrzejemy a i ilość(...)octem) lub zrobić z niej ricottę. Zatem do dzieła! Drukuj Ser a’la koryciński z czarnuszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3l mleka prosto od krowy 1/2 kubka kefiru 20 kropel podpuszczki (dozowanie według opakowania, u Was może być inaczej) ulubione dodatki ( u mnie czarnuszka) Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury ok. 38 stopni. Odlewamy do kubka kilka
Mieszam w Garnku